Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Imperiale – een keizerlijke villa met prachtige tuinen in het Parco San Bartolo (Pesaro)

Tijdens Pauls verblijf bij Il Pignocco wijst gastvrouw Francesca hem op een goed verborgen plek in het Parco San Bartolo, even buiten Pesaro: Villa Imperiale. Deze statige villa en de oogverblindende tuinen moeten we volgens Francesca zeker bezoeken, dus na een uitgebreid ontbijt zetten Paul en Lianne koers naar het natuurpark aan zee.

Paul: ‘Francesca heeft niets teveel gezegd. De Villa Imperiale is een van de mooiste voorbeelden van de Italiaanse renaissance in de regio Le Marche. Landschap en architectuur komen hier prachtig samen. De villa ligt dan ook op een strategische plek, met fenomenaal uitzicht over Pesaro, het omringende landschap en de zee.

De villa behoorde in de vijftiende eeuw toe aan de familie Sforza. Aan deze familie dankt de villa ook haar naam. Het was namelijk imperatore, keizer, Frederico III die in opdracht van Alessandro Sforza in 1452 de eerste steen mocht leggen.

In de zestiende eeuw werd Villa Imperiale uitgebreid door architect Girolamo Genga, in opdracht van de familie Della Rovere. Tot 1631 genoot deze adellijke familie van de villa, waarna het hele complex in handen kwam van de familie Albani, die zich nog altijd de eigenaar mag noemen van dit bijzondere optrekje.

De villa bestaat uit twee aparte gebouwen die verbonden zijn door een ronde doorgang. Rondom schittert een klassieke tuin en een groen pijnbomenbos. Het meest fotogeniek is de terrasvormige vleugel, die in de zestiende eeuw werd toegevoegd.

Alleen de zalen met mooie vijftiende-eeuwse fresco’s en de prachtige vleugel met zijn tuinen zijn open voor publiek, de rest blijft privé.

Maar alleen de tuinen zouden al een bezoek waard zijn, er is zoveel moois te zien! In de schaduw van de pijnbomen slenteren we naar boven, waar we het hoogste punt van de tuinen bereiken. We genieten van de aanblik op deze garden with a view.

Het is heerlijk wandelen en genieten tussen de fraai aangelegde en goed onderhouden buxuspaadjes. Af en toe doen we onze ogen dicht en wanen we ons in de tijd van de familie Della Rovere, omgeven door ons eigen paradijs.

Vanaf het bovenste terras heb je magnifiek uitzicht op het landschap en de vallei waarin Pesaro zich heeft genesteld. We zijn eigenlijk heel dicht bij de stad, maar tegelijkertijd staan we midden in de natuur.

De binnenplaats van de vleugel is een mooi staaltje van symmetrische architectuur, die feilloos overloopt in de erboven gelegen groene terrastuin.

Eenmaal beneden bewonderen we de binnenplaats met alle schitterende details en gevelopschriften, oude kruiken in nissen en slanke marmeren zuilen van de loggia.

Onder de loggia liggen magnifieke mozaïekvloeren in matte terracotta-kleuren. De verschillende materiaal- en vormsoorten zijn dusdanig samengesteld, dat het bijna tapijten lijken. Alles is bovendien perfect onderhouden en ziet er smetteloos uit, alsof de keizer zelf op bezoek kan komen…’

Praktische informatie Villa Imperiale

Wil je ook genieten van Villa Imperiale en de prachtige tuinen? Je vindt de Villa Imperiale aan de Strada San Bartolo 63, even buiten Pesaro.

Je kunt de villa alleen bekijken tijdens een rondleiding, die je moet reserveren bij Isairon. Dat kan onder meer via 0039-3382629372 en de website van Isairon, maar je kunt ook terecht bij hun kantoor aan het Piazzale della Libertà in Pesaro.

Meer van het interieur van de villa met de indrukwekkende fresco’s bewonder je op woensdagmiddagen in de maanden juni, juli, augustus en september, tijdens de Camere con vista-tour. Een toegangsticket is inclusief een bustransfer vanaf het Piazzale della Libertà in Pesaro (vertrek 16.00 uur). Op woensdag 14 en woensdag 21 augustus zijn er twee extra rondleidingen om 10.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *