Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castel Cellesi – een authentiek dorpje buiten de gebaande paden

In de nabijheid van de grote toeristische trekpleister Cività di Bagnoregio, in de provincie Viterbo in de regio Lazio, ligt een charmant maar vergeten dorpje: Castel Cellesi. Ludwine van HuisItalië neemt je in dit artikel mee naar dit onbekende juweeltje.

Ludwine: ‘Dit lieflijke pareltje ligt verscholen tussen alle mooie bezienswaardigheden die Tuscia, de streek in het noorden van Lazio, rijk is: het Lago di Bolsena, de pauselijke stad Viterbo met haar warmwaterbronnen, de beeldentuin van Bomarzo, het Palazzo Farnese in Caprarola, Villa Lante, de wijngaarden van Montefiascone

Castel Cellesi ligt aan het einde van een vier kilometer lange weg, omzoomd door velden vol hazelaars, olijfbomen en wijngaarden. Je komt er dus niet zomaar voorbij en dat is meteen ook de reden waarom toeristen de weg naar dit charmante dorpje nog niet ontdekt hebben. Daardoor heeft Castel Cellesi zijn authenticiteit kunnen bewaren. Het lijkt wel alsof de tijd hier is blijven stilstaan.

Toen we in 2006 voor het eerst toevallig in Castel Cellesi aankwamen, waren we onmiddellijk gecharmeerd door de twee mooie marktpleinen, van elkaar gescheiden door een toegangspoort met een mooie fontein.

Het is onmogelijk om niet meteen verliefd te worden op de pastelkleurige huisjes die de piazza’s omgeven en op de sympathieke mensen die ze bevolken. Intussen verblijven wij er al vele jaren en voelen ons een beetje Castellani (zoals de inwoners genoemd worden).

Het dorpsleven speelt zich vooral af op de twee pleinen, want de pleinbewoners hebben geen tuin. Je kunt hen dan ook steevast terugvinden op de bankjes onder de bomen.

Het hele dorp telt vandaag de dag nog nauwelijks tweehonderd inwoners, die vooral leven van de landbouw. In de loop der jaren trokken velen weg uit het dorp naar grotere steden. Maar verschillende mensen hielden hun huis in Castel Cellesi aan en komen er in de zomermaanden rust en verkoeling zoeken.

Het dorpje lijkt het hele jaar door ingeslapen. Er is nog wel een klein postkantoor, maar dat is slechts om de twee weken een halve dag open. Een dokter houdt er gedurende enkele ochtenden consult, maar de mensen kiezen er meestal toch voor om naar (dezelfde) dokter te gaan in de verderop gelegen stad Bagnoregio, omdat anders iedereen kan gadeslaan wie er naar zijn kabinet op het marktplein gaat.

In het kleine kerkje vond het laatste huwelijk plaats in 2014. Tot voor enkele jaren was er nog een winkeltje, waar Marcella zorgde voor de nodige animo. Dat is nu verdwenen, maar de locals kunnen wel nog terecht in het oude verlaten schooltje, waar nu een winkeltje en bar te vinden zijn. Een ideaal adresje voor een ontbijt, koffie of aperitivo.

Hier speelt zich vrijwel het hele sociale leven van het dorp af. De meeste inwoners komen er elke dag wel één of zelfs meerdere keren binnen voor een koffie, een praatje of een boodschap.

Sinds kort is er in het grootste huis naast de kerk een restaurantje geopend, in prachtige kelders. Je kunt er de plaatselijke specialiteiten proeven voor een lage prijs, mits je tijdig reserveert.

Feest in Castel Cellesi
Ondanks alles, blijft het een levendig dorpje. Zo is er een feestcomité dat verschillende feesten organiseert, met als jaarlijkse hoogtepunt de feestelijkheden van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart op 15 augustus (Ferragosto).

Een week lang worden er maaltijden, concerten en allerlei activiteiten op het marktplein georganiseerd. Op de hoogdag van 15 augustus is er een processie, waarbij een afbeelding van de Madonna door de straten van Castel Cellesi gevoerd wordt terwijl de rozenkrans gebeden wordt.

Bijna de hele bevolking loopt in de processie mee, vanuit de hoofdkerk via een cipressenlaan naar de hoger gelegen Chiesa del Santo Sepolcro. Dit kerkje was tot het einde van de negentiende eeuw een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims, nu hoort het bij het kerkhof.

Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een prachtig uitzicht op Castel Cellesi, met zicht tot aan de Monte Terminillo in Umbrië (zeventig kilometer in vogelvlucht) en de Monte Amiata in Toscane (vijfenvijftig kilometer in vogelvlucht).

In deze dagen komen ook veel mensen van ver buiten Castel Cellesi naar het dorp. Het feest wordt afgesloten met een vuurwerk.

Ook in september vindt een processie plaats. Dan wordt het beeld van patroonheilige San Girolamo door het dorp gedragen.

Bij elke feestelijke gelegenheid wordt de pizzaoven op een van de piazza’s opgestookt. Ambiance verzekerd!

Elephas Antiquus – de grootste mammoet ter wereld
In 2013 kwam Castel Cellesi in het nieuws toen een inwoner tijdens een wandeling een stukje van een skelet ontdekte. Het jaar daarop startte men met opgravingen, in samenwerking met de universiteit van Florence. Uiteindelijk werd er een bijna volledig skelet opgegraven van een Elephas Antiquus.

Deze mammoet leefde ongeveer een miljoen jaar geleden en is de grootste mammoet die ooit bestaan heeft. Er zijn slechts twee exemplaren van deze mammoet bekend: deze van Castel Cellesi en een ander exemplaar dat werd opgegraven in een dorpje in de buurt, Grotte Santo Stefano (die nu te zien is in het Museo Civico di Storia Naturale Giacomo Doria in Genua).

Het hele dorp was in de ban van deze ontdekking en sindsdien is er een archeologische vereniging opgericht die uitstapjes organiseert naar de mammoet, maar ook naar andere archeologische sites in de buurt, zoals Etruskische kelders.

Ontdek de omgeving van Castel Cellesi
Castel Cellesi is een ideaal uitgangspunt voor wandelaars. Er loopt een onverharde weg vanaf het dorp naar de groene Tibervallei, door bossen en over open vlaktes. Onderweg passeer je zelfs een waterval en resten van een watermolen.

In de omgeving kun je met wat geluk ook verschillende dieren spotten. Wij zagen al everzwijnen, dassen, stekelvarkens, roofvogels, uilen… In het voorjaar groeien er in de bossen veel wilde cyclamen. Een puur stukje natuur!

Vakantie in Castel Cellesi
In Castel Cellesi kun je een zalige vakantie beleven. Je verblijft in een rustig, authentiek dorpje waar de mensen zeer vriendelijk zijn. Bovendien is het een ideale uitvalsbasis om het noorden van Lazio met zijn vele verborgen schatten te ontdekken.

Je geniet van dit heerlijke dorpje in een van de twee mooie vakantiehuizen met privézwembad die HuisItalië hier aanbiedt, Casa il Paradiso en Casa Castello.

Casa CastelloCasa il Paradiso

Bij je boeking krijg je van mij nog veel meer nuttige tips voor uitstapjes, shoppingsadresjes, restaurants en activiteiten, zodat je zeker weten een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ed van Nieuwenhoven

    Een leuk en herkenbaar artikel. Wij wonen in een plaatsje dichtbij Grotte Santo Stefano.

  2. Een uitstekend idee om allerlei fraaie locaties buiten de gebaande paden te belichten. Ik heb dat zelf in De Marken gedaan en ben veel moois tegengekomen, o.a. Ascoli Picena en Urbisaglia.

    Ik kan niet wachten tot die corona reisbeperkingen voorbij zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *