Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 verborgen plekken in Florence

Iedereen die naar Florence komt, ziet de imposante Duomo of de eeuwenoude Ponte Vecchio. Er is geen ontkomen aan de overweldigende schoonheid van de middeleeuwse straten en renaissance palazzi. Maar er is meer!

Naast al het moois dat je op het eerste gezicht ziet, zijn er genoeg ‘verborgen’ plekjes om naar op zoek te gaan. Esther van Mijn Florence  geeft je tien tips om dit ‘verborgen Florence’ te ontdekken.

1 Een alternatief uitzicht op Florence

Als je naar Florence komt, is een bezoek aan het Piazzale Michelangelo haast onontkoombaar. Dit plein ligt halverwege de Monte Fiorentino en biedt prachtig uitzicht over het historisch centrum van de stad.

Er is echter nóg een plek waar je een schitterend panorama bewondert: vanaf het uitkijkpunt bij Hotel Bellosguardo. Ook hier kijk je uit over het oude centrum, maar wat dit uitzicht extra speciaal maakt, is dat je hier de façades van de belangrijkste kerken van Florence kunt zien. Bovendien is de wandeling door de heuvels om bij het belvedère te komen een fijne afwisseling van de drukkere straten in het centrum.

2 Chiostro dello Scalzo

In de buurt van het beroemde San Marco-klooster ligt een andere verborgen parel: het Chiostro dello Scalzo. De binnenplaats van dit klooster ligt achter een onopvallende ingang, maar zo onopvallend als de buitenkant is, zo mooi is de binnenkant.

Rondom het atrium van de kloosterkapel is een frescocyclus met scènes uit het leven van Johannes de Doper aangebracht, de patroonheilige van Florence. De fresco’s zijn van de hand van de beroemde renaissance-kunstenaar Andrea del Sarto en dateren uit het begin van de vijftiende eeuw.

Het leven van Johannes de Doper is weergegeven in monochroom (gebruik van slechts één kleur) en daarom extra bijzonder. Wil je het klooster bezoeken, informeer dan van tevoren even naar de openingstijden (zie deze link voor de details). In deze blog geniet je al van een voorproefje.

3 Giardino Bardini

De beroemde Giardino di Boboli  staat op menig to do-lijstje bij een bezoek aan Florence, maar veel minder mensen weten dat er naast de Boboli-tuin een minstens zo mooie andere tuin ligt, de Giardino Bardini.

Deze Bardini-tuin ligt tegen een heuvel achter de Villa Bardini. De toegang tot de tuin zit bij je ticket voor de Boboli-tuin inbegrepen, maar je kunt ook een apart kaartje kopen.

Vanuit de Giardino Bardini heb je een prachtig uitzicht over de stad, zoals je in deze blog kunt zien. Kom je rond eind april/begin mei, dan heb je kans dat je de ‘tunnel’ van blauwe regen in volle bloei treft!

4 Cimitero degli Inglesi

Het Cimitero degli Inglesi, het kerkhof van de Engelsen, ligt op een eilandje op het Piazzale Donatello, midden op een van de drukke ringwegen rondom Florence. Van oorsprong is het de plek waar niet-katholieken in het uiterst katholieke Florence werden begraven.

Dit stukje stad is eigendom van de Zwitserse Evangelische Gereformeerde Kerk, die het eind negentiende eeuw kocht als een stukje land net buiten de stadsmuren. Al snel waren het voornamelijk mensen uit de grote Anglo-Saksische gemeenschap die er begraven werden.

Op de graven prijken een aantal grote namen uit de Engelse en Amerikaanse geschiedenis; onder anderen de laatste afstammelingen van William Shakespeare: Beatrice Shakespeare en Edward Claude Shakespeare Clench.

Ook Elizabeth Barrett Browning (1806-1861) ligt hier begraven, wier man Robert Browning de prachtige woorden ‘Open my heart and you will see, graved inside of it, Italy‘ optekende. Inmiddels worden er geen begrafenissen meer gehouden, maar het is nog steeds een indrukwekkend en stil stukje Florence.

5 Synagoge en joods museum

Eind negentiende eeuw werd de Florentijnse synagoge gebouwd om te vieren dat joodse burgers in Florence eindelijk vrije burgers werden. Het indrukwekkende gebouw overleefde de oorlog wrang genoeg omdat de Nazi’s het gebouw onder meer gebruikten als opslagplaats.

Nu is het een museum met permanente tentoonstellingen over het jodendom en het prachtige bouwwerk zelf. Via deze link lees je er meer over, maar er worden ook dagelijks tours gegeven die enorm de moeite waard zijn.

6 Gevels kijken

Regel één als je naar Florence komt: vergeet niet omhoog te kijken! In de stad vind je eindeloos veel prachtig gedecoreerde gevels. Vaak zijn deze ook nog voorzien van originele ferri, allerlei soorten ijzerwerken zoals ringen om paarden aan vast te maken (net zoals deze in Siena) en fakkelhouders.

Ook de gevels in sgraffito zijn indrukwekkend. Deze façades zijn voorzien van uitbundige decoraties in zwart-wit. Niet te missen als je goed om je heen kijkt!

7 Street art – de verkeersborden Clet Abraham

Een van oorsprong Franse kunstenaar Clet Abraham die al jarenlang woont en werkt in Florence decoreert verkeersborden met grappige, kleine afbeeldingen waarbij het oorspronkelijke verkeersbord als uitgangspunt is gebruikt.

Op bijna elke straathoek kun je wel een werk van Clet ontdekken. Door de jaren heen komen er nieuwe werken bij en verdwijnen er weer, waardoor er altijd iets te ontdekken blijft.

8 Stoere torens en poorten

Van de oorspronkelijke ommuring van de stad en de vele toegangspoorten en torens is helaas nog maar een klein deel over. De zeven toegangspoorten en enkele stukken stadsmuur (in de wijk Oltrarno) die nog wel bestaan, zijn echter zeker het bezoeken waard.

Een aantal poorten (onder andere de Porta San Frediano en de Porta Romana) heeft nog de originele deuren en beschilderingen. In de zomermaanden kun je via Muse Firenze veel van de poorten bezoeken en zelfs over een stuk muur wandelen.

Porta San Frediano

9 Romeins Florence

Oorspronkelijk was Florence onder de naam Florentia een Romeinse nederzetting. De overblijfselen hiervan zijn hier en daar nog terug te vinden. Zo vind je in de Via del Proconsolo een bord met uitleg over de Romeinse vesting en op de grond vind je de omtrekken van de wachttoren.

In de Via Torta kun je nog steeds de omtrek van het amfitheater zien en op het Piazza della Repubblica vind je het oorspronkelijke middelpunt van de vesting.

Daarnaast kun je in verschillende kerken (zoals de San Miniato al Monte) zogenaamde spoglia terugvinden; ‘gerecyclede’ Romeinse resten zoals pilaren en kapitelen die opnieuw gebruikt zijn in de architectuur van de kerk.

10 Santa Felicità – meesterwerk van een renaissance-schilder

Dit kleine kerkje vlak bij de Ponte Vecchio is vooral bekend omdat de familie De’ Medici er een privébalkon had, direct aangesloten op de beroemde Corridoio Vasariano. Maar er is nóg een reden om deze van buiten eenvoudige kerk binnen te stappen…

Onmiddellijk rechts van de ingang vind je namelijk de Cappella Capponi, de grafkapel van de familie Capponi. In deze kapel bevindt zich een absoluut meesterwerk uit de late renaissance. Deze Kruisafname (of Graflegging, daarover discussiëren kunsthistorici nog regelmatig vanwege het ontbreken van attributen) van Jacopo Pontormo is een van de hoogtepunten uit het maniërisme.

Deze manier van schilderen (die ook door Michelangelo veel werd toegepast in de Sixtijnse Kapel) kenmerkt zich door uitbundigheid in kleur, vorm en emotie. Je kunt eindeloos blijven kijken naar de beweging en emotie in dit werk!

Ontdek nog meer moois in Florence

In Florence kun je blijven ontdekken. Buiten de bekende hoogtepunten om kun je eindeloos blijven ontdekken, proeven en genieten. Elke steen heeft een verhaal en achter elke hoek ontdek je weer iets nieuws.

Wil je meer van het verborgen Florence ontdekken? Ga dan met Esther mee op pad tijdens een op maat gemaakte stadswandeling of download een van haar online tours!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Had ik deze tips maar gelezen voordat ik er van de zomer naartoe was gegaan! Reden om terug te gaan denk ik 🙂 Bedankt voor de leuke tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *