Home » Op vakantie in Italië » Op ontdekking door authentiek Toscane
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op ontdekking door authentiek Toscane

Reisorganisatie Eliza was here weet altijd de meest unieke, kleinschalige adresjes, weg van de massa te vinden, zo ook in Toscane. Vandaag deelt Eliza drie van haar favoriete adresjes in authentiek Toscane:

Castellare-di-Tonda-Eliza-was-here-Toscane-4

Castellare di Tonda
Eliza vertelt: ‘Eeuwen en eeuwen geleden waren er twee adellijke rijke families, de De’ Medici en de Strozzi, die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Allebei hielden ze tot in hun tenen van de dansende Toscaanse heuvels, de stilte en het zachte ochtendzonlicht. Trots waren ze ook op de weelderige kunst en de steden. De ene ‘had’ Florence, de ander Siena. Dankzij hun rijkdom bouwden ze de prachtigste gebouwen en lieten hun sporen na.

Maar wie zwaaide de scepter? In Castellare di Tonda vond ik mijn antwoord terwijl ik zat te genieten van het Toscaanse landleven in een van de landhuizen van de familie Strozzi. In het heetst van de strijd heb je vast behoefte aan stilte en bezinning, bedenk ik me, terwijl ik uitkijk over de pijnbomen, de wijnvelden en het zachte groen.

Castellare-di-Tonda-Eliza-was-here-Toscane-1 Castellare-di-Tonda-Eliza-was-here-Toscane-1b

‘Hier kom je tot rust,’ zeiden eigenaren Stefano en Alessandro me. Met 280 hectare grond heb je hier alle ruimte om je gedachten de vrije loop te laten en je ogen de kost te geven. Er zijn twaalf vrijstaande landhuizen, met elk een eigen zwembad, privacy en appartementen waar ruimte, comfort en de Toscaanse stijl zegevieren. En dan is er nog een spa- en wellnesscentrum, een tennis- en golfbaan, plekjes om uren te turen en te wandelen.

Castellare-di-Tonda-Eliza-was-here-Toscane-5 Castellare-di-Tonda-Eliza-was-here-Toscane-9

Ik glimlach en denk aan de twee families en hun eeuwige strijd. Verderop ligt het wonderschone Florence op me te wachten. De’ Medici moeten maar even wachten; ik blijf voorlopig bij de Strozzi’s, in een van hun wonderschone creaties.’

Villa Fiesole
Eliza: ‘Ik zie ze zo rennen, de kinderen. Kleine Albizi, mini-Medici en die van Rondinelli: wat een pret moeten ze hebben gehad op deze heuvel. Voordat ik zelf in de auto stapte om naar deze prachtige villa te rijden, ben ik nog even de boekwinkel in gelopen om een boekje te kopen over de renaissance. Florence is immers de renaissance-stad bij uitstek.

uitzicht-Florence

En nu zit ik hier, op mijn ligstoel bij het zwembad, uitkijkend over de groene heuvels en de levendige stad. Ik duik weer in mijn boek en lees dat Fiesole in die tijd een populaire trekpleister was voor de rijkste families van Florence. Nu, met alle luxe van Villa Fiesole, voelt deze vakantieplek helemaal perfect.

Villa-Fiesole-Eliza-was-here-Toscane Villa-Fiesole-Eliza-was-here-Toscane-7Villa-Fiesole-Eliza-was-here-Toscane-6

Ik hoor geschuifel en kijk op naar de villa. Op het grote terras dekken medewerkers de tafels voor het diner. Gasten genieten op hun privébalkons van een aperitivo. En ik? Ik kijk nog eens naar de heuvel om me heen en zou zweren dat ik de kleine Medici voorbij zag rennen.’

Villa-Fiesole-Eliza-was-here-Toscane-2 Villa-Fiesole-Eliza-was-here-Toscane-4

Borgo Artimino
Eliza: ‘Vaak zegt een eerste indruk al genoeg. Dan is het ja of nee. En bij Borgo Artimino was het meteen: ja! Met een heel groot uitroepteken.’

Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-1 Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-2

‘Vanochtend reed ik over een slingerende bergweg richting Borgo Artimino waar ik heb afgesproken met Lorenzo. En telkens als ik dacht: ik ben er bijna, bleek ik toch nog een bocht om te moeten. En toen doemde er ineens een groot hotel voor me op. Dat klopte volgens de aanwijzingen, want daar zou ik Lorenzo ontmoeten. Hij stapte in de auto. ‘Dit is ons hotel Paggeria Medicea,’ vertelde hij, ‘Borgo Artimino ligt verderop. Maar de gasten van de appartementen mogen ook gebruikmaken van het zwembad en de tennisbaan hier.’

Natuurlijk hadden we dat stukje langs de prachtige cipressen kunnen lopen, maar mijn ongeduld was niet meer te houden. Een paar minuten later reden we onder een grote, stenen poort door een mooi middeleeuws dorpje binnen. Met een gezellig pleintje met een restaurant en wat winkeltjes.

Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-3 Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-4

‘Benvenuta a Borgo Artimino,’ hoorde ik Lorenzo nog zeggen, maar ik had alleen nog maar oog voor deze prachtige borgo. We reden door de smalle straatjes met eeuwenoude huizen en toen kwam ik aan bij de appartementen. Ook binnen was het de Toscaanse sfeer die hoogtij vierde, gecombineerd met licht en ruimte, landelijk en frisse kleuren.

Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-5 Borgo-Artimino-Eliza-was-here-Toscane-6

Ik liep een stukje door in mijn nieuwe dorp. Even stond ik stil en keek ik uit over de Toscaanse heuvels en de wijnvelden die schitteren in de zon. Ik was op slag verliefd.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metEliza-was-here

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *