Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5 fotogenieke autoroutes in Toscane

Ze zijn betoverend mooi, de foto’s van slingerende wegen omzoomd door ranke cipressen, van uitgestrekte velden vol zonnebloemen, van diepgroene pijnbomen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht, van heuvels vol wijngaarden met her en der een wijnkasteel en van de karakteristieke kapel die wordt geflankeerd door twee enorme cipressen.

Dit is het Toscane waar ons hart sneller van gaat kloppen. Vandaag vertellen we je waar je deze prachtige plaatjes met eigen ogen kunt zien – én kunt vastleggen!

1 Van La Foce naar Radicofani

Het is misschien wel de mooiste weg van Toscane, die tussen La Foce en Radicofani (een zijweg van de SP40). Je rijdt dwars door de Val d’Orcia, een prachtig stukje Toscane dat Unesco in 2004 op de Werelderfgoedlijst zette.

Terecht, want in de vallei van de Orcia, de rivier die door dit deel van Toscane stroomt, is het landschap als in een sprookje zo betoverend. Hier kun je je auto aan de kant blijven zetten om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen en vast te leggen.

2 Van San Quirico naar Bagno Vignoni

Een andere onvergetelijke route voert van San Quirico – een van de mooiste pareltjes in de Val d’Orcia, naar Bagno Vignoni, waar je wordt verwelkomd door een dorpsplein in de vorm van een groot thermaal bad.

Het vertrekpunt is voor ons een van de mooiste plekken van heel Italië, met name bij de Cappella della Madonna di Vitaleta, net even buiten het dorpje. We reden er al tientallen keren langs, stappen altijd even uit en hebben de kapel inmiddels op verschillende momenten van de dag en van het jaar op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze plek kun je niet even snel voorbij rijden…

3 Dwars door de Chianti

Een route door de Chianti mag tijdens je vakantie in Toscane niet ontbreken. Niet alleen vanwege de schitterende vergezichten, maar ook omdat je onderweg de lekkerste wijnen kunt proeven.

Op een wijnroute door de Chianti zijn een stop bij Castello di Brolio (waar het enige echte recept voor Chianti werd vastgelegd), Castello di Ama, Volpaia en Montefioralle voor ons altijd vaste prik.

Benieuwd waar je het beste kunt proeven van de wijnen uit de Chianti? In de blog 7x wijn proeven in de Chianti geven we zeven tips. Salute!

4 Van Cortona naar het Lago Trasimeno

Vanuit het pittoreske Cortona rijd je door de zachtglooiende heuvels van de Val di Chiana naar de oevers van het Lago Trasimeno, net over de grens in Umbrië.

Onderweg zie je een aantal tabaksplantages, maar ook goudgele korenvelden en velden vol zonnebloemen zullen aan je raampje voorbijtrekken…

5 Van Lucca naar Barga

Ook in het noorden van Toscane mag een route niet ontbreken. Hoewel het landschap hier heel anders is dan in het zuiden, vind je ook hier adembenemende wegen die tussen de bergen door slingeren.

Een mooie route voert van Lucca naar Barga, dwars door de overweldigende natuur van de Garfagnana. Maak zeker ook een stop bij de Ponte del Diavolo, de Duivelsbrug – waar oversteken op eigen risico is!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

12 reacties

 1. Wat een geweldige en prachtige mooie foto ‘s.!

 2. Geweldig mooi!

 3. Wauw wat een plaatjes! Wanneer kan je deze het beste schieten? Begin, midden of eind zomer? Of een hele andere tijd? haha Fenneke Krens

 4. Het begin van de zomer is het best, en dan vroeg in de ochtend. Al kan voor- en najaar ook mooie plaatjes opleveren, zeker met laaghangende mist in de vroege ochtend…

 5. Beste Saskia, Toppie, ik ga de routes binnenkort rijden, ga ook naar Lombardije/Veneto/Piemonte Gr Frank

 6. Uiteraard in onze Fiat 500C twin air

 7. Waar kan ik de autoroute downloaden . Omgeving Pistoia

 8. Ciao Tiny,
  er staat geen route rondom Pistoia in dit rijtje, dus ik weet niet zo goed wat je bedoelt…

 9. Hi Saskia,
  We gaan binnenkort naar Toscane en willen graag de routes rijden die jij aanbeveelt. Welke wegen moet ik nemen? Bij de eerste route bijvoorbeeld kun je over de SP 53, of moet ik meer binnendoor weggetjes kiezen? Zelfde voor route 2; welke weg kies ik?

 10. Ciao Jan Pieter,
  allebei kan – als je meer tijd hebt, kies je wat meer binnenweggetjes en rijd je hier en daar een extra (foto)rondje.
  Begin- en eindpunt staan aangegeven, de exacte route kies je zelf – ze zijn allemaal mooi!

 11. Dag Saskia,
  Ik ben ook op zoek naar de juiste route en kom er ook ondanks de eerder gegeven antwoorden niet uit. Ik wil graag de plaatsen/foto van route 1 zien. Als ik dat in geef dan gaat hij via de SP478, via SR2 en dan naar de SP 40. Jij spreekt van een zijweg van de SP40 maar die bestaat niet. Sorry voor de pietlutterigheid. Een andere route gaat over de SP53. Jan Pieter stelde dat hier voor ook. Een derde weg die ik zie gaat via Contignano???
  Ik heb ze met Google maps bekeken maar kom nog nog niet tot de mooie plaatjes? Kun je het nader specificeren?

 12. Ciao Rikus,
  De SP40 heeft echt een zijweg (meerdere zelfs), ik bedoel die waaraan Agriturismo Podere Casanova ligt (in de Ciao tutti app kunnen we die ook mooi precies aangeven). Op Google Maps vind je aan deze zijweg onder meer de vermeldingen Cypress Road. Aan een andere zijweg vind je op Google Maps Viewpoint on the cypress road en verderop bij een inham van de SP40 ook Punto fotografico Strada dei Cipressi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *