Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

The Green Tourist deelt 5 tips voor een duurzame reis naar Italië

Duurzaamheid wordt een steeds groter thema in de reiswereld. Vaak willen reizigers wel duurzaam of duurzamer op pad, maar is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen.

Precies om deze reden geven Sten en Wietse van The Green Tourist je graag een aantal toegankelijke tips om stapje voor stapje duurzaam naar Italië te reizen.

The Green Tourist gelooft dat reizen en duurzaam leven goed met elkaar te combineren zijn. Zo kun je nog steeds genieten van Italië, maar dan met een duurzame tint!

Duurzaam vakantievervoer

Sten en Wietse: ‘Wat ons betreft begint een (duurzame) reis altijd met het vervoer naar de bestemming. Dit is dus ook je eerste mogelijkheid om een duurzame(re) keuze te maken. Heb je bijvoorbeeld al aan de trein gedacht?

Ga met de trein naar Italië

De afgelopen jaren is Saskia meerdere keren met de trein naar Italië gereisd. Naast dat reizen met de trein duurzaam is, is het ook een relaxte manier van reizen. Vooral omdat je de tijd in de trein naar eigen wens kan invullen.

Zo kun je genieten van de veranderende landschappen zoals besneeuwde bergtoppen, wijngaarden en prachtige wateren. Ook kun je onderweg bijvoorbeeld lekker lezen, werken, uitrusten óf inspiratie opdoen over welke activiteiten je in Italië gaat ondernemen.

Naar Italië met de (elektrische) auto

Wij kunnen ons voorstellen dat je het fijner vindt om met je eigen auto naar Italië te reizen, zodat je ter plekke overal heen kunt rijden.

Hoe kun je dit zo duurzaam mogelijk aanpakken? De beste optie is natuurlijk om te reizen met een elektrische auto: op deze manier zorg je voor zo min mogelijk CO2-uitstoot.

Tip: plan vooraf je route en check hoeveel afstand er tussen de laadpalen zit, zodat je zeker weet dat je niet met een lege accu strandt! Gebruik hier bijvoorbeeld de ANWB Onderweg-app voor.

Beschik je niet over een elektrische auto? Ook dan kun je je reis zo duurzaam mogelijk maken. Zo is carpoolen een goede optie om zo efficiënt mogelijk op je bestemming aan te komen. Laat voordat je vertrekt je auto goed controleren, zodat je zeker weet dat je veilig de bestemming kunt bereiken.

Duurzame accommodatie

Ook wat betreft je accommodatie zijn er tal van duurzame(re) opties. Hou je bijvoorbeeld van minimalistisch kamperen? Dan zijn er tal van campings, verspreid over heel Italië, waar je gerust kunt verblijven. Hou je van iets meer luxe? Dan helpen wij jou ook graag met het maken van een duurzamere keuze.

Duurzaam kamperen

Wat ons betreft is kamperen de avontuurlijkste en duurzaamste optie om Italië te ontdekken. Italië is een écht ‘campingland’; er zijn tal van campings waar je duurzaam kunt verblijven. Deze campings verwelkomen reizigers met tenten, caravans en campers.

Ben je op zoek naar een leuke, duurzame camping? Bekijk dan de leukste natuurcampings in Italië.

Vergeet ook je duurzame reisproducten niet! Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet zodat je de beste uitrusting kunt inpakken.

Glamping – luxe(r) kamperen in Italië

Wanneer in een tent of caravan verblijven niet helemaal jouw ding is, raden wij aan om glamping eens te proberen. Glamping is een combinatie van het avontuurlijke gevoel van kamperen en de luxe van een hotel of accommodatie.

Het is de laatste jaren steeds populairder geworden, dus ook wat betreft een glamping vakantie zijn er steeds meer (duurzame) opties. Wil je inspiratie op doen? Bekijk dan deze tips voor glamping in Italië.

foto: Camping Village Lago Arsie

Hotel of appartement met Green Key-certificaat

Mocht je het toch niet helemaal zien zitten om te kamperen, dan kun je er bij het boeken van je hotel of appartement op letten dat deze beschikken over een Green Key-certificaat.

Er zijn op dit moment nog niet heel veel hotels en appartementen in Italië die dit certificaat bezitten, maar dat worden er steeds meer. Je kunt nu al terecht bij een aantal Green Key-accommodaties in onder andere Milaan, Rome en Florence. Een perfect verblijf voor je stedentrip dus!

Duurzame activiteiten in Italië

Je bent zo duurzaam mogelijk naar Italië gereisd en je hebt een duurzame keuze gemaakt wat betreft je accommodatie, goed bezig! Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, kun je gaan nadenken wat voor activiteiten je gaat ondernemen.

Onderstaande tips helpen je om qua activiteiten een duurzamer keuze te maken, maar vraag zeker ook aan locals en/of receptiemedewerkers welke duurzame activiteiten je in de buurt kunt ondernemen!

Fietsen door historische steden

Als je in (de buurt van) een grote stad verblijft, was je waarschijnlijk al van plan om deze stad te verkennen. Italië kent namelijk veel prachtige steden, stuk voor stuk met een bijzondere historie en mooie monumenten.

Wij raden je aan om de Italiaanse steden ook eens te verkennen op de fiets. Zo biedt Baja Bikes in heel veel Italiaanse steden een fietstour aan, waarmee je een goed beeld krijgt van de hele stad, inclusief tekst en uitleg van een gids.

Zelf hebben we meerdere keren een fietstour van Baja Bikes gevolgd en na afloop weet je zóveel meer over de desbetreffende stad, dat het bijna zonde is om deze tour niet in je programma op te nemen.

Duurzame activiteiten aan het water

Wat ons betreft heb je niet altijd een waterscooter, luxe boot of attractiepark nodig om een leuke tijd aan of in het water te hebben. Zo zijn er tal van duurzame activiteiten die je eigenlijk op elke bestemming aan de Italiaanse meren of de kust kunt ondernemen.

Huur bijvoorbeeld een kano of kajak om zo meer van de omgeving en de natuur te zien. Ook zwemmen in natuurwater of een wandeling langs het water zijn duurzame activiteiten die je zonder problemen kunt ondernemen.

Duurzaam eten en drinken in Italië

Wanneer je lokale producten eet, hoeven die niet getransporteerd te worden. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Een bijkomend voordeel van lokaal eten is dat je écht een idee krijgt van hoe de keuken van elke Italiaanse regio smaakt. Dit kan namelijk per regio en soms zelfs per streek erg verschillen!

Wij raden je aan om bij lokale restaurants te vragen naar hun specialiteiten, zodat je een goed beeld krijgt van de plaatselijke delicatessen. En nee, dit is vaak niet de standaard pizza quattro formaggi of een pasta pesto! Vraag de ober naar een lokale, bijpassende wijn en laat je verrassen door de Italiaanse keuken.

Verdiep je in de lokale tradities en cultuur

Als laatste tip willen wij je meegegeven om je te verdiepen in de lokale tradities en cultuur. Op deze manier krijg je niet alleen een goed beeld van je vakantiebestemming, maar leer je ook over hoe de mensen hier leven, hoe ze met elkaar omgaan en wat hun normen en waarden zijn. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook erg leerzaam en zorgt voor een onvergetelijke vakantie!’

Meer groene tips van The Green Tourist

Wil je meer weten over hoe The Green Tourist je kan helpen om je reis te verduurzamen? Lees dan hun tips en adviezen.

Het doel van The Green Tourist is om te adviseren, te inspireren en te helpen om duurzamer op reis te gaan. Zij helpen je dus graag met het beantwoorden van al je reisvragen wat betreft duurzaamheid.

Je kunt een kijkje nemen op de website van The Green Tourist, een berichtje sturen via Instagram, een e-mail sturen via info@greentourist.nl of bellen met Sten (0031-610141996) of Wietse (0031-640125489).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *