De tijd dat we onze koffer na een verblijf in Italië vol stopten met pakken pasta is al enige tijd voorbij. Hoewel we nog wel eens een pak meenemen – met name vanwege de bijzondere vorm van de pasta of de kleurrijke verpakking – kun je tegenwoordig ook thuis genieten van echte Italiaanse pastamerken.
Zo bestellen we graag bij CasabaseDeze link opent in een nieuw tabblad, Chiara’s FoodDeze link opent in een nieuw tabblad en PastaficioDeze link opent in een nieuw tabblad, maar slaan we ook wekelijks een voorraad pasta in bij Albert Heijn, waar sinds een aantal weken een mooi assortiment pasta van La MolisanaDeze link opent in een nieuw tabblad te koop is, van klassieke pastasoorten tot volkoren pasta en gnocchi.
Vier generaties pastamakers in Molise
La Molisana bestaat al meer dan honderd jaar, sinds 1912. Via deze linkDeze link opent in een nieuw tabblad volg je een prachtig gemaakte tijdlijn die de historie van dit geliefde pastamerk tot leven brengt.
De ‘geheimen’ zijn op één hand te tellen: de beste tarwesoorten van Italiaanse bodem, puur bergwater, bronzen mallen en zuivere berglucht. Al vier generaties lang houden de pastamakers van de familie Carlone deze vier pijlersDeze link opent in een nieuw tabblad in ere en houdt men de hele productiecyclus in eigen hand, van de graanvelden tot de molens en de pastificio, de pastafabriek.
De basisingrediënten – graan en water – zijn van de allerhoogste kwaliteit. Zo worden alleen de beste tarwesoorten geselecteerd en worden ze door La Molisana zelf gemalen.
Het graan wordt verbouwd in thuisregio MoliseDeze link opent in een nieuw tabblad, maar ook in buurregio’s Puglia, Abruzzo, Lazio en Le Marche. In totaal zijn er zo’n 1500 boeren die er samen voor zorgen dat La Molisana altijd voldoende graan heeft om pastaliefhebbers te voorzien van authentieke, honderd procent Italiaanse pasta.
De productie vindt plaats op zevenhonderddertig meter hoogte, in het Matese-gebergte, eveneens in de nog ongerepte regio Molise. Met dank aan de zuivere berglucht en vooral aan het gebruik van het pure bergwater krijgt de pasta een ongekende smaak.
Ook wordt er bij La Molisana nog gewerkt met bronzen pastamallen. Door het gebruik van deze mallen krijgt de pasta een ruwe en poreuze structuur, die erg belangrijk is om het nodige zetmeel in de pasta te houden tijdens het koken. Ook kan de saus zich dankzij deze structuur veel beter aan de pasta hechten, waardoor je bord pasta net zo smaakt als in een Italiaanse trattoria.
Klassieke, volkoren en speciale pasta
La Molisana is nu ook in Nederland verkrijgbaar bij Albert Heijn. Het assortiment bestaat uit drie verschillende lijnen: klassieke pasta (Le Classiche), volkoren pasta (Le Integrali) en speciale pasta (Le Speciali).
De klassieke pasta’s zijn gemaakt van honderd procent durum tarwe, dat zorgt voor een volle smaak en een al dente bite. Je kunt kiezen uit het klassieke kwartet: spaghetti, penne, fusilli en farfalle.
De volkoren pasta’s zijn gemaakt van honderd procent Italiaanse tarwe en rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en proteïne. Bij het koken komt er weinig zetmeel vrij, waardoor de pasta zijn stevigheid behoudt. Je kunt kiezen uit het tongstrelende trio spaghetti, penne en fusilli.
Tot slot zijn er nog drie speciale pasta’s: orzo (pasta in rijstvorm die ideaal is voor soepen of salades), lasagnebladen van durum tarwe en gnocchi (gemaakt van rode aardappels).
Aan de slag met de pasta van La Molisana? Je kunt er uiteraard je favoriete pastagerecht mee maken, maar als je eens wat anders wil, dan vind je via de website van La MolisanaDeze link opent in een nieuw tabblad veel inspiratie voor recepten (in het Italiaans), van carbonara di mare tot lasagne met pompoen en geitenkaas.
Naast mooie pasta maakt La Molisana – net als een aantal andere Italiaanse pastamerken – ook mooie reclames, die niet alleen de trotse traditie laten zien, maar vaak ook mooi inhaken op eigentijdse zaken. Een kleine collectie:
met dank aan La Molisana voor een aantal foto’s
Moet je de lasagne vellen nu voorkomen of niet?
Voorkoken bedoel je? Dat kan, maar ligt aan het recept dat je gebruikt.
Alleen bij verse lasagnevellen hoeft het niet.