Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bottarga – ‘Sardijnse kaviaar’ uit Cabras

In de Ciao tutti Special over Sardinië nemen Nina en Andrea je mee naar een aantal vreemde, houten structuren, die je ziet als je richting Cabras rijdt.

Dit zijn oude visserijen die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn. Er wordt onder andere muggine gevangen. De eitjes van deze vis worden gebruikt om bottarga van te maken, een soort kaviaar. Deze bottarga wordt niet voor niets ook wel ‘het goud uit Cabras’ genoemd!

bottarga (1) bottarga (2)

Bottarga is erg geliefd bij de Italianen. Het heeft een sterke zoute smaak en wordt bijvoorbeeld door de pasta gedaan, als bijzondere smaakmaker. Sardinië is van oudsher de hoofdproducent van de bottarga.

Het vangen van de muggine is een vak apart en gebeurt al eeuwen op dezelfde manier. De vissen zwemmen als ze zwanger zijn tegen de stroom in richting de stagno, het broedmeer.

De vissers creëren een gesloten structuur tussen de stagno en de rivier, waar de vissen daardoor wel in kunnen zwemmen maar er niet meer uit kunnen. ’s Ochtends vroeg sluiten de vissers ook de ingang van de kooi, die niet voor niets la camera della morte (‘de kamer des doods’) wordt genoemd.

bottarga (3) bottarga (4) bottarga (5) bottarga (6)

Nu zitten de vissen definitief in de val. De vissers, vaak oude, ervaren mannen, dalen af in de kamer des doods  met een enorm net dat zich langzaam om de vissen sluit. Zodra de vissen doorkrijgen dat ze in de val zitten, beginnen ze te springen. Een dodendans met veel lawaai en gespetter.

De vissers zijn het gewend en lopen nonchalant tussen de springende vissen door. Het net wordt uit het water getrokken en de vis wordt meteen naar de bottarga-producent gebracht.

bottarga (8) bottarga (9) bottarga (10)foto’s: Andrea Mergelli

De eierzakken worden uit de vis gesneden en in het zout gelegd. Vervolgens worden ze uitgespreid op houten planken, zodat ze goed kunnen drogen. Een heel werk, hetgeen je terugziet in de prijs: bottarga koop je vanaf honderddertig euro per kilo.

Niet goedkoop, maar wel erg lekker! Bovendien heb je meestal maar een kleine hoeveelheid nodig voor een recept. Koop als je op het eiland bent een klein potje gemalen bottarga en geniet van deze bijzondere eilanddelicatesse!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *