Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het recept om zelf limoncello te maken – de Italiaanse zomer in een glaasje

Een echt Italiaans zomerdrankje dat je direct in Italiaanse sferen brengt is een glaasje ijskoude limoncello. Vrienden die vakantie hebben gevierd aan de Amalfikust hebben gelukkig weer een voorraadje voor me meegenomen, want zelf maken is nog zo gemakkelijk niet.

Voor wie het toch wil proberen, volgt hier het recept uit Napels proeven, met als resultaat de échte limoncello zoals die langs de Amalfikust gemaakt en gedronken wordt!

maak-je-eigen-limoncello-recept

Recept voor limoncello

Ingrediënten (voor 2,5 liter limoncello): 15 flinke onbespoten Italiaanse citroenen, liefst van de Amalfikust | 1 liter pure alcohol 95° (o.a. te koop in Italië) | 1,5 liter zoutarm mineraalwater | 600 gram suiker

Haal met een dunschiller voorzichtig de zeste (schil) van de citroenen. Let erop dat je zo weinig mogelijk wit meeneemt (het wit van de citroen maakt je limoncello onaangenaam bitter).

Laat de zeste minstens één maand (drie maanden is nog beter!) weken in de alcohol (dat kan het beste in een weckpot). Roer het mengsel elke dag even goed door.

Bereid nu een lichte siroop: voeg de suiker toe aan het water en breng dit mengsel gedurende vijf minuten aan de kook. Laat de siroop afkoelen. Zeef ondertussen het aftreksel van citroen en alcohol met behulp van een zeer fijne puntzeef. Verwijder de zeste en alle vaste deeltjes.

Neem een fles en meng hierin zorgvuldig de siroop met het gezeefde aftreksel. Pas dan krijgt de doorzichtige alcohol zijn typische, opaalachtige glans. Doe het mengsel in een fles en laat het minstens een week rusten.

Bewaar altijd een fles in de diepvries. Zo heb je permanent een bijna bevroren limoncello in voorraad, want dat is nog altijd de beste manier om het drankje te drinken.

limoncello-citroenlikeur-Italie

Recept voor basilicumlikeur

Wil je graag nog voor het eind van de zomer een zelfgemaakt Italiaans likeurtje serveren na een Italiaanse maaltijd, geen nood! Napels proeven bevat ook een recept voor een basilicumlikeur, die wat sneller klaar is dan de limoncello!

Ingrediënten (voor 2,5 liter likeur): 4 bosjes verse basilicum | 1 liter pure alcohol 94° | 1,5 liter zoutarm mineraalwater | 500 gram suiker

Laat de basilicumblaadjes vierentwintig uur weken in de alcohol. Maak dan een lichte siroop: roer de suiker door het water en laat vijf minuten koken. Laat de siroop afkoelen. Zeef ondertussen het aftreksel van basilicum en alcohol met behulp van een zeer fijne puntzeef. Verwijder alle vaste deeltjes.

Neem een schone fles en meng hierin zorgvuldig de siroop met het gezeefde aftreksel. Pas dan krijgt de vloeistof een mooie, groene kleur. Serveer als digestief, op kamertemperatuur of met ijs.

Nog meer recepten uit Napels

In Napels proeven vind je nog meer echt Italiaanse recepten, waarmee je je eigen Nederlandse keuken in een handomdraai omtovert tot een Napolitaanse cucina. In een kleurrijk en smakelijk portret brengt Philippe Bidaine het verhaal van een uitzonderlijke reeks producten, die hij heeft ontdekt tijdens zijn talloze reizen naar Napels en omstreken.

Hij presenteert de Napolitaanse culinaire traditie in de vorm van vijfenveertig toegankelijke, ongekunstelde recepten, maar hij vertelt ook over de achtergronden van de Napolitaanse keuken en van de etenswaren die daar een hoofdrol in spelen, zoals pasta, pizza mozzarella en tomaten. Het lezen in en koken uit Napels proeven is als het ware een enkeltje Napels!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Een leuk neveneffect van Limoncello maken, is dat je huis 3 maanden HEERLIJK ruikt.

  2. Waar kan ik in Nederland pure alcohol kopen?

  3. Helaas kan dat in Nederland niet, maar in Duitsland of in Italië wel. Je kunt eventueel wodka als alternatief gebruiken, maar dat is iets minder sterk…

  4. Dit gaat ik maken lijkt me super lekker maar wel met palmsuiker!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *