Download gratis de Ciao tutti app

Ferragosto in Valle d’Aosta

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-1

Rens Menke vierde Ferragosto dit jaar in Courmayeur, in Valle d’Aosta. Deze plaats in de kleinste regio van Italië is nog niet erg bekend bij de Italiëliefhebbers in Nederland en België. De meesten kennen het misschien enkel van het passeren, op weg naar het midden of zuiden van de laars. Rens neemt ons vandaag mee naar dit ‘onbekende’ stukje Italië.

Rens: ‘In 2001 kwam ik voor het eerst in Courmayeur, in Val Ferret, op een camping op een hoogte van 1500 meter, omringd door bergen als de Monte Bianco, de Dente delle Gigante en de Grandes Jorasses – allemaal met besneeuwde toppen van boven de 4000 meter.

Een jaar later kwam ik voor het eerst op Camping Monte Bianco ‘La Sorgente’ in Località Peuterey in de Val Veny, een ander valleitje bij Courmayeur. Ook deze camping ligt op een hoogte van net iets boven de 1500 meter. De daarop volgende jaren ben ik hier bijna jaarlijks terug gekomen – en niet alleen in de zomer… De laatste winters ga ik ook voor de wintersport naar Courmayeur.

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-2

Op bovengenoemde camping is het ieder jaar weer volop genieten, van het doorgaans erg mooie weer, van de wandeltochten die je in de omgeving kunt maken en van de gezelligheid op de camping. Matteo Pellin, die samen met zijn broer Luca eigenaar is van deze camping, is een ervaren berggids en geeft je maar al te graag tips en adviezen over bergtochten en wandelingen die je kunt maken.

Dankzij Sanja, de Nederlandse vriendin van mede-eigenaar Luca, die ook op de camping werkt, wordt er niet alleen Italiaans maar ook Frans, Engels, Nederlands, Duits en Spaans gesproken. Je verstaanbaar maken is dan ook geen moeilijke opgaven. Al wordt het Italiaans communiceren – of het in elk geval proberen – natuurlijk altijd erg gewaardeerd.

Dit jaar was ik eind juni en begin juli voor twee weken op deze camping. We hadden bijzonder mooi weer, met overdag temperaturen rond de 25 graden en nachten die afkoelen naar 10 tot 15 graden, waardoor je ‘s nachts in elk geval niet wakker ligt van de hitte.

Na vijf weken in Nederland te zijn geweest, mocht ik me half augustus weer opmaken voor een paar dagen in Courmayeur, wederom op deze camping. Aangezien de Italianen op 15 augustus Ferragosto vieren, bereidde ik me voor op eten, drinken en een hoop gezelligheid. Het is misschien wel het belangrijkste feest in Italië.

Op de zondag voor Ferragosto waren de supermarkten dan ook open. Samen met mijn reisgezel reed ik naar Morgex om wat inkopen te doen. Het was hier een drukte van jewelste met Italianen die hún inkopen kwamen door voor Ferragosto. Bij de slagerij in de supermarkt stond een rij tot halverwege de supermarkt, de broden vlogen haast letterlijk de winkel uit en de wijnschappen raakten ook in rap tempo leeg.

15 augustus, 07.15 uur. Ik doe mijn tentje open en zie de zon nog net achter de berg zitten. Het zal niet heel lang meer duren voor deze zich laat zien en ik weet dat het een mooie, zonnige dag gaat worden. Door het vochtige gras ga ik mezelf even opfrissen bij het toiletgebouwtje, waarna ik het door ons bestelde brood ga halen in het winkeltje op de camping.

Na een goed ontbijtje en een heerlijke caffé aan de bar, lopen we even beneden in het dorp Courmayeur rond. Hier was het ook al vroeg erg druk en buitengewoon gezellig. Veel berggidsen liepen hier in traditionele gidsenkleding rond.

Op de camping waren ze inmiddels al druk bezig om voor alle campinggasten polenta te maken, in een immens grote ketel. Een grote houten stok werd gebruikt om de polenta goed met water te mengen en goed te blijven roeren voor de juiste dikte.

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-3

Aangezien de campinggasten voor de lunch een bordje of pannetje polenta con salsicce konden ophalen, werd er met het bereiden al vroeg begonnen. Er was genoeg hulp van Italiaanse campinggasten die mee wilde helpen en dat gaf een erg gezellige sfeer.

Bij de tavola calda waren bijna alle plekken al gereserveerd door Italiaanse families. Dit was goed te zien aan de tafelkleden, borden en flessen wijn die al bijtijds op tafel werden gelegd en gezet. Wij konden nog nét tussen de Italianen aanschuiven en twee plekjes reserveren door ook onze fles rode wijn en bordjes neer te zetten. Tegen 12.30 uur ontstond er een kleine rij van campinggasten die met hun bordje of pannetje de polenta kwamen ophalen. Matteo en Luca zorgden ervoor dat iedere campinggast een flink bord polenta con salsicce kreeg.

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-4

Deze stevige pranzo werd onder het genot van een rode wijn en de aanblik van de Grandes Jorasses opgegeten. Een Italiaans stel dat naast ons zat, dat uit de buurt van Napoli kwam, deelde hun prosciutto crudo met ons en ik deelde onze rode wijn met hen. Al snel bleek dat de mooie Italiaanse Napolitaanse voor het echte serieuze zware klimwerk hier was. Ze vertelde ons dat ze de afgelopen dagen al verschillende hoge toppen beklommen had, waaronder de Grand Capucin van meer dan 3800 meter boven zeespiegel!

Als ik om me heen keek, zag en hoorde ik dat het aan iedere lange tafel buitengewoon gezellig was. Wij waren tussen alle Italianen niet de enige Nederlanders. Er zaten nog wat andere medelanders, die ook van deze gezellige en heerlijke Italiaanse feestlunch aan het genieten waren.

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-5

Na deze stevige maaltijd en een aantal glazen rode wijn leek het mij allesbehalve verstandig om bij ons tentje in de zon op een stoel te gaan zitten. We hebben dan ook voor een actieve middag gekozen door een rondje langs de rivier, de Dora di Veny, te lopen.

Onderweg kom je een aantal echte picknickplaatsen tegen in de bossen. Ze waren allemaal bezet door Italiaanse families die er aan het eten, drinken en barbecueën waren. Het gehele Val Veny stond vol met Italiaanse auto’s die aan de rivier aan het eten waren. Geweldig om te zien hoe gezellig en leuk Ferragosto in Courmayeur is. Volgend jaar gaan we weer!

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-6

Voor iedere ‘Italiëgek’ is deze kleinste regio in Italië dan ook meer dan de moeite waard om eens een bezoek aan te brengen. Ga je in de zomer doorgaans naar Toscane, Umbrië, Le Marche of misschien wel Puglia, dan is Valle d’Aosta een prima tussenstop. Verblijf hier een aantal dagen en laat je verrassen door deze prachtige regio met haar wonderschone natuur en sprookjesachtige landschappen en vergezichten.

In deze kleine regio is er meer dan genoeg te beleven. Er zijn tal van wandelmogelijkheden, van dagtochten tot meerdaagse berghuttentochten. Je kunt er mountainbiken, raften in de rivier de Dora of met de skyway Monte Bianco vanaf Courmayeur naar Punta Helbronner, dat op een hoogte van 3462 meter hoogte ligt en een ongelofelijk mooi en idyllisch uitzicht geeft op het Mont Blanc-massief, Courmayeur en  alle andere hoge bergtoppen.

Natuurlijk kun je in Courmayeur, net als in de rest van heel Italië, ook culinair genieten van lokale specialiteiten en Italiaanse gerechten, met als echte topper de polenta – die ook in de winter goed smaakt. Geniet van dit pareltje, en wie weet tot Ferragosto volgend jaar!’

Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-7 Ferragosto-Valle-Aosta-Italië-8

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *