Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Raften in Valle d’Aosta

De laatste dag van onze gevarieerde reis door Valle d’Aosta sluiten we af met een rafting-avontuur en een proeverij van streekproducten bij Maison Bertolin.

Na een uitgebreide uitleg van de do’s & don’t’s tijdens het raften krijgen we allemaal een wetsuit, windjack, surfschoenen en een helm aangemeten, zodat we als ware pro’s in de raft kunnen stappen.

Wij nemen de zogenaamde klassieke route van acht kilometer. Ons raftavontuur brengt ons door de prachtige Gole di Leveronge, met onderweg genoeg actie, wildwater en snelheid. Een waar avontuur, zoals deze actiefoto’s laten zien!

foto’s: Rafting Aventure Villeneuve | Thierry Vuillermoz

Na dit intensieve wateravontuur is een proeverij van lokale producten natuurlijk geen straf. We zijn uitgenodigd bij Maison Bertolin in Arnad, waar ons voorafgaand aan de proeverij een rondleiding door de salumificio staat te wachten. We worden hartelijk welkom gegeten door een van de zeer vriendelijke medewerkers, Marta.

Haar Engels is ‘niet zo goed’, zoals ze zelf zegt, maar wij kunnen haar prima volgen in haar enthousiaste verhaal over de familie Bertolin, het ontstaan van de salumificio en de streekproducten die de familie al meer dan vijftig jaar op ambachtelijke wijze bereidt. Door haar interessante verhaal en het aanschouwen van een aantal bereidingsprocessen zijn we nog nieuwsgieriger geworden naar al het huisgemaakte lekkers dat we mogen proeven.

We worden allereerst verrast met het zogenaamde ‘neusje van de zalm’ van huize Bertolin, de Lard d’Arnad DOP. Dit is Italiaans rugspek dat voor bijna honderd procent uit vet bestaat. Terwijl we proeven, vertelt Marta ons hoe lardo wordt gemaakt. Het rugvet van een varken wordt gepekeld in zout en suiker met als toevoeging smaakmakers als rozemarijn, tijm en peperkorrels.

Daarna moet het spek rijpen, een proces dat maanden duurt. Het vlees wordt vervolgens ook nog lange tijd gedroogd. Een hele klus, maar hierdoor wordt de structuur steviger en krijgen de smaken langer de tijd om de lardo binnen te dringen.

Hierna volgen er nog diverse soorten huisgemaakte salami’s, ham, spek en boudin (zwarte saucijs met aardappel en rode biet), onder begeleiding van een heerlijke rode streekwijn.

Na de proeverij maakten we nog een rondje door het winkeltje van Bertolin, waar je diverse producten voor thuis kan kopen. Met een tas vol lekkers nemen we afscheid van Marta en Maison Bertolin. Maar we komen zeker terug als onze voorraad lekkernijen geslonken is!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *