Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Valle d’Aosta – een veelzijdige verrassing

De kleinste regio van Italië, Valle d’Aosta, was voor ons lange tijd een grote onbekende. We waren er wel eens geweest, maar meestal alleen op doorreis naar het diepere zuiden. Tijd om daar verandering in te brengen, met dank aan de regio Valle d’Aosta, die ons uitnodigde voor een vijfdaagse persreis.

Nadine was de gelukkige die dit keer haar koffers mocht pakken. Ze was al twee keer door deze prachtige regio gereden, onderweg naar haar vakantieadres in Piemonte, maar kende eigenlijk alleen het sprookjesachtige dorpje Etroubles, waar ze bij de fantastische dorpspizzeria een van haar meest memorabele pizza’s at, met fontina en funghi porcini. Na deze bijzondere culinaire ervaring stond Nadine te popelen om meer van deze regio te zien én te proeven.

Nadine: ‘Valle d’Aosta mag dan wel de kleinste regio van Italië zijn, maar zo voelt het niet. Het is juist zo enorm weids, met prachtige natuur, lekker frisse lucht en heel veel bergen. Er is nog overal ruimte en dat geeft juist een groots gevoel. De veelzijdigheid en de diversiteit van deze Italiaanse regio heeft me absoluut verrast. Ook dit stukje Italië heeft mijn hart gestolen…’

Een terugkeer naar Valle d’Aosta heeft Nadine dan ook alweer gepland. Maar voordat ze haar ontdekkingsreis daar voortzet, laat ze ons graag meegenieten van haar ervaringen.

Nadine: ‘Vanaf vliegveld Milaan Malpensa rijden we in ongeveer twee uur naar Aosta, de hoofdstad van Valle d’Aosta. We hebben het goed getimed: naast uitzicht op de adembenemende bergen en de mooie natuur zien we vanuit de auto een prachtige zonsondergang.

Voordat we er erg in hebben, arriveren we bij het HB Aosta Hotel, waar we drie nachten zullen verblijven. Het kleinschalige maar vooral knusse hotel is gunstig gelegen. Midden in het stadje, maar toch op een rustige plek. Als ik de volgende morgen wakker word en de luiken van mijn ramen open, word ik meteen begroet door de Italiaanse bergen. Met dit uitzicht wil ik iedere ochtend wel wakker worden!

Aosta – ‘het Rome van de Alpen’

Lang tijd om daarvan te genieten is er echter niet, we gaan op pad! Eerst verkennen we Aosta zelf, dat ook wel het ‘Rome van de Alpen’ wordt genoemd. De stad dankt deze bijnaam aan de grote hoeveelheid overblijfselen uit de Romeinse tijd, met onder meer een amfitheater, het deels ondergronds liggende Criptoportico Forense en een triomfboog van Augustus.

We maken samen met onze gids Claudia een korte wandeling langs de diverse oudheden in de stad. Het is helaas te heet voor meer. De weinige Italianen die we tijdens onze wandeling spreken, vertellen dat het veel te warm is voor de tijd van het jaar en dat we vooral maar piano piano moeten doen.

Naar de spa in Pré-Saint-Didier

Dat advies nemen we maar ter harte. We rijden naar het plaatsje Pré-Saint-Didier, dat bekend is vanwege zijn unieke spa. Die is alleen al bijzonder om de prachtige ligging, midden in de natuur, tussen de hoge bergen. Voor iedere spaliefhebber een waar walhalla!

Door alle verschillende mogelijkheden die deze spa biedt, zou je bijna last van keuzestress krijgen. Ik laat de lange reis van gisteren van me afglijden in een van de stoombaden, waarna ik heerlijk relaxed op een comfortabel ligbed bij het zwembad plaatsneem om te genieten van de prachtige omgeving. De tijd is helaas te kort om alle sauna’s, thermale baden, stoombaden en whirlpools uit te proberen, maar het uitzicht op de bergen heeft op mij hetzelfde effect als een massage. Ik word er helemaal zen van…

Parco Nazionale Gran Paradiso

De volgende dag wacht een intensievere excursie. We gaan hiken in het Parco Nazionale Gran Paradiso, het oudste nationale natuurpark van Italië. Ook brengen we een bezoekje aan de Cascate di Lillaz, natuurlijke watervallen.

We starten de dag in Cogne, een klein pittoresk dorpje dat tevens de toegangspoort is tot het Parco Nazionale Gran Paradiso. Hier ontmoeten we Giulia, een hele sportieve en frisse Italiaanse jongedame die is geboren en getogen in Valle d’Aosta. Ze kent de omgeving van het natuurpark en de watervallen op haar duimpje.

Tijdens de hike vertelt ze veel over de prachtige omgeving, over de planten en bloemen die we onderweg zien en over de verschillende diersoorten die hier leven. Het is zo overweldigend mooi dat ik er eigenlijk een beetje stil van word.

Heerlijk die rust, de frisse lucht, het weidse uitzicht, de watervalletjes, de kleurrijke bloemen en op gepaste afstand af en toe een marmot of een berggeit. Ik vraag me stiekem af waarom ik ook alweer in de stad ben gaan wonen…

De frisse berglucht laat onze maagjes rond lunchtijd luidruchtig knorren. Gelukkig heeft Giulia voor een passende lunchlocatie gezorgd. We zijn te gast bij Ristorante La Barme, een typisch streekrestaurant met vrijwel alleen maar lokale gerechten op de menukaart.

We worden allerhartelijkst ontvangen door de eigenaar en de eigenaresse met een heerlijk koud glaasje Vallée d’Aoste Müller Thurgau, een witte wijn uit de streek die we per se moeten proeven. Vervolgens verschijnen er grote schalen met diverse antipasti op de lange houten tafel waaraan we met z’n allen zitten. Door de lunch in de buitenlucht voel ik me nog meer thuis in het natuurpark.

Na de lunch vervolgen we onze weg boven, naar de Cascate de Lillaz, de Lillaz-watervallen. Het is behoorlijk warm, maar toch heeft Giulia het tempo wat opgevoerd. Na een klein half uur staan we oog in oog met de watervallen.

Heerlijk verkoelend om even pootje te baden en je lege waterflesje weer te vullen met het kristalheldere en ijskoude water. Het is een oase van rust die net als het hele park paradijselijk aandoet.

Dit gebied leent zich uitstekend voor wandelingen en hikes in diverse gradaties. De paden worden duidelijk aangegeven door middel van bewegwijzeringsborden in allerlei kleuren, die het niveau van de wandelroute aangeven.

Forte di Bard

Niet ver van de grens met Piemonte schittert het imposante negentiende-eeuwse Forte di Bard. Wanneer we door onze vrolijke chauffeur Roberto onder aan het fort worden gedropt, raak ik al meteen in de ban van de immense omvang van het fort. De buitenkant straalt een hoop mysterie uit en doet je denken aan een ouderwets sprookje. Je wil eigenlijk meteen naar boven om de sfeer te kunnen gaan proeven.

Het fort bestaat uit drie niveaus en de route naar boven, naar het hoogst gelegen niveau van het fort, is al een belevenis op zich. Om er te komen, moet je vier verschillende liften nemen, waarvan er drie een soort futuristische uitstraling hebben. Vanuit deze drie panoramische liften heb je een prachtig uitzicht over de bergen en het dal. Ieder niveau geeft weer een ander beeld, heel bijzonder.

Eenmaal op het hoogste niveau aangekomen, worden we ontvangen door onze vriendelijke gids Deborah. Zij laat ons niet alleen het fort zien, maar ook het prachtige kleinschalige hotel dat hier is gevestigd, Cavour et des Officiers genaamd.

Het hotel heeft in totaal elf kamers waarvan één suite en één junior suite, met prachtige fresco’s aan de muur. Ik wil meteen een kamer boeken. Een overnachting op zo’n unieke plek en ook nog voor een goede prijs, dat moet je echt een keertje meegemaakt hebben, toch?

Onder het genot van cappuccini, caffè en overheerlijke lokale koekjes  neemt Deborah ons verder mee in haar spannende verhalen over het fort. Na de koffie nemen we een kijkje in de verschillende musea die in het fort te vinden zijn. Ook zijn er op dat moment twee interessante tentoonstellingen, waarvan vooral Mountain Men met foto’s van Steve McCurry indruk maakt. Deze is nog te bezichtigen tot en met 26 november 2017.

Ook brachten we een bezoekje aan de gevangenis en de cellen in het fort. Hier werden vroeger de militairen opgesloten. Door de inrichting waan je je echt even terug in de tijd. Ook een bezoekje aan het Museo delle Alpi is de moeite waard. Hier ontdek je meer over de Alpen en leer je het leven in de bergen kennen door middel van een interactieve reis.

Alle details van het fort en alle verschillende musea vind je op de website van Forte di Bard. Hier vind je ook alle evenementen en tentoonstellingen die in het fort worden georganiseerd.

Na deze eerste kennismaking met Valle d’Aosta neem ik jullie morgen mee de bergen in, voor een bijzondere ervaring, en overmorgen gaan we het water op, voor een spectaculaire raftingtocht. A dopo!

Nog veel meer tips voor je vakantie in de regio Valle d’Aosta (in onder meer Italiaans, Engels en Duits) vind je op de website van de regio Valle d’Aosta.

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *