Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Skyway Monte Bianco – neem de kabelbaan naar het dak van Europa

De Italiaanse regio Valle d’Aosta wordt ook wel ‘het dak van Europa’ genoemd. Tijdens je bezoek aan Valle d’Aosta mag een tripje de hoogte in dan ook niet ontbreken. Zo kun je met de Skyway Monte Bianco helemaal de Mont Blanc op, via twee ritjes per kabelbaan.

Elk ritje duurt slechts ongeveer vijf minuten, maar beide stukjes zullen een onuitwisbare indruk op je maken, vanwege het schitterende uitzicht dat je onderweg al hebt.

Met de eerste kabelbaan naar Pavillon du Mont Fréty

Het moderne vertrekstation van de Skyway Monte Bianco staat in Pontal d’Entrèves, net buiten het dorpje Courmayeur, aan de voet van de Monte Bianco. Dat is op een hoogte van zo’n 1300 meter boven zeeniveau.

Vanaf hier vertrekt de eerste van de twee kabelbanen die nodig zijn om helemaal boven te komen, bij Punta Helbronner. De eerste kabelbaan brengt je naar Pavillon du Mont Fréty, op een hoogte van 2173 meter boven zeeniveau. Hier heb je een machtig mooi uitzicht over Val Veny en Val Ferret.

Met de tweede kabelbaan naar Punta Hellbronner

Nadat je dit uitzicht hebt bewonderd en vastgelegd (en gewend bent aan de hoogte), stap je over in een andere gondel. De tweede kabelbaan brengt je naar het kristalvormige eindstation bij Punta Helbronner, op een duizelingwekkende hoogte van 3466 meter boven zeeniveau. Met recht de top van Italië!

Vanaf vertrek in het dalstation mag je maximaal anderhalf uur verblijven op Punta Helbronner voor je terug naar Pavillon moet. Daar mag je vervolgens zo lang als je wil blijven, bijvoorbeeld voor een wandeling door de prachtige botanische tuin, met onder meer de Alpen-edelweiss. Zorg alleen dat je de laatste gondel niet mist!

Uitzicht op de hoogste toppen van de Alpen

De kabelbanen zijn zo ontworpen dat iedere passagier optimaal kan genieten van het uitzicht. De gondels draaien namelijk precies driehonderdzestig graden rond tijdens de rit.

Vanaf het enorme panoramaterras bij Punta Helbronner kijk je uit over de hoogste toppen van de westelijke Alpen, met als klapper de Monte Bianco. Ook de Matterhorn (Monte Cervino), de Monte Rosa, de Gran Paradiso en de Grand Combin zijn goed zichtbaar.

Ook zie je de Dente del Gigante. Deze ‘reuzentand’ reikt op ruim vierduizend meter hoogte naar de lucht.

Magnifiek uitzicht op de Monte Bianco

Op dit hoogste punt van de Skyway Monte Bianco ligt ook de grensovergang tussen Italië en Frankrijk. Volgens de Italianen althans, want de Fransen houden er een iets andere grens op na. Het bewijs voor deze Franse grens is helaas verloren gegaan en dus vertrouwen we op de Italiaanse documenten, die wel bewaard zijn gebleven.

Je kunt bij Punta Hellbronner een expositie over mineralen en kristallen bezoeken, al wordt je blik ook hier getrokken door het magnifieke uitzicht op de Monte Bianco.

Op het terras van Rifugio Torino

Via een lift en tunnel kun je bovendien naar Rifugio Torino – een van de oudste en bekendste rifugio’s van Italië. Er zijn een bar, restaurant én eenvoudige kamers, voor als je op een unieke plek wil overnachten. Wil je niet te lang blijven, neem dan in elk geval even plaats op het terras om van het uitzicht te genieten, met af en toe een gondel die passeert.

Het achtste wereldwonder

De Italianen noemen de Skyway Monte Bianco ook wel het achtste wereldwonder. Het is ook een enorm staaltje bouwkunst dat ze hier hebben laten zien, met een kabelbaantraject dat na vier jaar bouwen in de zomer van 2015 de eerste gasten mocht verwelkomen.

Cave Mont Blanc – wijn op grote hoogte

Wonderlijk is ook dat bij het tussenstation Pavillon du Mont Fréty de hoogst gelegen wijnkelder van Europa te vinden is. Bij de wijn die hier wordt gemaakt – van autochtone druiven uit Valle d’Aosta – volgt men bijna geen enkele regel die elders in Italië wordt toegepast bij het maken van wijn.

Het is een unieke setting, die ook een unieke wijn oplevert. Ideaal om mee te toosten op de bijzondere ervaring van de Skyway Monte Bianco. Salute!

foto’s: Cave Mont Blanc

Praktische informatie Skyway Monte Bianco

Alle informatie over onder meer openingstijden en ticketprijzen vind je op de officiële website van Skyway Monte Bianco. Meer informatie over de regio Valle d’Aosta (in onder meer het Italiaans, Engels en Duits) vind je op de website van de regio Valle d’Aosta.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *