Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Castel Savoia – koninklijk sprookjeskasteel in Gressoney-Saint-Jean

Verscholen in de donkergroene dennenbossen van Gressoney-Saint-Jean schittert het sprookjesachtige Castel Savoia, de voormalige zomerresidentie van koningin Margherita. Erwin neemt je mee naar deze betoverende plek in de Gressoney-vallei.

Liefde op het eerste gezicht

Erwin: ‘Net buiten het dorpje Gressoney-Saint-Jean ligt het piepkleine gehucht Belvedere, aan de voet van de Colle della Ranzola. Tegen het einde van de negentiende eeuw wordt dit een populaire vakantiebestemming voor de adellijke families, onder wie ook het huis van Savoia.

In 1889 bezoeken de Italiaanse koning Umberto I en zijn vrouw, koningin Margherita, het dorpje Gressoney-Saint-Jean. De koningin wordt meteen verliefd op deze prachtige plek tussen de hoge bergen, waar zij graag wandelt. Uiteindelijk besluiten ze een zomerresidentie te laten bouwen met uniek uitzicht op een van de hoogste bergen in de Alpen, de Lyskamm.

Architect Emilio Stramucci krijgt de opdracht voor het ontwerp van het kasteel. Op 24 augustus 1899 start hij met de bouw. Het kasteel krijgt vijf unieke torentjes waardoor het zo uit een sprookje lijkt te zijn geplukt.

Helaas kan koningin Margherita niet samen met haar man van deze mooie plek genieten, want hij wordt op 29 juli 1900 in Monza om het leven gebracht. Na ongeveer vijf jaar is het Castel Savoia klaar en kan Margherita hier eindelijk haar zomers doorbrengen, samen met haar gasten.

De mooiste kijk op het kasteel

Vanaf de parkeerplaats bij de ingang van het domein loopt een mooi wandelpad door het bos richting het kasteel. Wij bezoeken het kasteel in het najaar waardoor er al volop paddenstoelen zijn te vinden in het bos.

Bijna aan het einde van het wandelpad arriveer je bij een rotstuin met botanische planten, met op de achtergrond het kasteel. Vanaf deze plek heb je het mooiste uitzicht op het sprookjesachtige kasteel.

De elegante trap van de koninklijke timmerman

Op de begane grond van het kasteel speelde zich het leven van overdag af. Op de eerste verdieping bevonden zich de koninklijke appartementen. De tweede verdieping was voor de leden van het hof en is niet toegankelijk tijdens de rondleiding.

Op de begane grond is vooral de grote hal met zuilen de grote trekpleister, met name vanwege de prachtige elegante houten trap die werd gemaakt door Michele Dellera, de koninklijke timmerman.

De eetzaal vol bijzondere details

Een ander uitzonderlijk mooi vertrek is de eetzaal met een grote open haard in het midden. Hier zijn ook veel mooie details te vinden, zo als het familiewapen, de initialen van de koningin en een van de motto’s van het huis van Savoia FERT (waarvan verschillende interpretaties bestaan).

In de eetzaal tref je nog een ander leuk detail aan. Het is een mechanisme om de bediening te roepen. Door het houtje in te knijpen, maken twee ijzeren plaatjes contact met elkaar waardoor er een signaal naar de bediening wordt gestuurd.

Sempre avanti – altijd voorwaarts

Vanuit de veranda, die grenst aan de speelkamer met biljarttafel, heb je een prachtig uitzicht over de vallei tot aan de Lyskamm-gletsjer. Wat zou ik graag even terug in de tijd reizen en aanschuiven bij Margherita en haar gasten.

Het laatste vertrek dat we bezoeken is het achthoekige torentje. Ook hier tref je een van de motto’s van het huis van Savoia aan: sempre avanti, oftewel altijd voorwaarts. Deze prachtige details zijn allemaal het werk van Carlo Cussetti.

De kamers van koningin Margherita

Via een diensttrap arriveer je op de eerste verdieping, waar de vertrekken van Margherita liggen, haar slaapkamer, studeerkamer en badkamer. Vanuit de studeerkamer heb je wederom prachtig zicht op de Lyskamm.

Zwart-witfoto’s van het koninklijke kasteel in wording

De laatste ruimte die je bezoekt, is ingericht als expositieruimte. Hier zijn prachtige zwart-witfoto’s te zien van koningin Margherita en koning Umberto I tijdens hun bezoeken aan Gressoney-Saint-Jean, ook bij de start van de bouw van het kasteel.

De diverse expedities in de bergen zijn hier te zien, net als de originele slee die werd gebruikt tijdens een aantal van die expedities. Tot slot is een deel gewijd aan de bouw van het kasteel met plattegronden, ontwerpen en foto’s.

De laatste foto die ik binnen maak, is van het plafond in de grote hal op de eerste verdieping, met de toepasselijke Latijnse tekst Hic manebimus optime. Letterlijk vertaald betekent dit: ‘We hebben hier met veel plezier vertoefd’. Wat een passend einde van een bezoek aan dit prachtige kasteel!

Een wandeling door Gressoney-Saint-Jean

Wanneer je het Castel Savoia bezoekt, mag je het sfeervolle dorpje Gressoney-Saint-Jean niet overslaan. Het ligt aan het riviertje de Lys, dat het smeltwater van de Lyskamm-gletsjer afvoert naar de Dora Baltea rivier in het centrale dal van de regio Valle d’Aosta.

In het dorpje zijn op diverse plaatsen nog herinneringen aan de koninklijke gasten terug te vinden.

Vanuit het hart van Gressoney-Saint-Jean bereik je via een mooi wandelpad in een paar minuten het smaragdgroene Laghetto di Gover, een prachtige plek om in alle rust na te genieten van al het moois dat dit dorpje te bieden heeft.

Fontainemore, Lillianes en Pont-Saint-Martin

Op de route naar Gressoney-Saint-Jean passeer je een aantal bijzonder mooie dorpjes, waaronder een van de borghi più belli d’Italia van de regio Valle d’Aosta, Fontainemore. Dit pittoreske dorpje ligt net als Gressoney-Saint-Jean aan het riviertje de Lys.

Het dorpje Lillianes heeft net als Fontainemore een prachtige stenen brug over het riviertje de Lys, maar de mooiste brug is toch wel te vinden in Pont-Saint-Martin.

Deze Romeinse brug uit de eerste eeuw voor Christus overspant de Lys. Met een enkele overbrugging van ongeveer zesendertig meter wordt deze ponte beschouwd als een van de grootste bruggen in zijn soort uit de oudheid.’

Praktische informatie Castel Savoia

Voor actuele informatie als openingstijden en tickets is het raadzaam om de website van Castel Savoia te bezoeken. Hier kun je ook vooraf kaartjes reserveren voor je bezoek aan het kasteel.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. Frans en Ineke Fransen

    Beste Saskia,
    Hartelijk dank weer voor deze mooie site,met prachtige foto’s. Het is wederom genieten. We zijn meteen plannen gaan maken voor volgend jaar.

    Hartelijke groet,

    Ineke Fransen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *