Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Umbrië – het groene hart van Italië

Het groene hart van Italië, zo wordt Umbrië vaak genoemd. Deze bijnaam is te danken aan het vele groen in de regio, van de uitgestrekte bossen tot de zeker in het voorjaar in alle tinten groen gekleurde heuvels, met op tal van plekken zilvergroene olijfbomen en heldergroene wijnranken. Ciao tutti geeft drie groene tips voor deze regio!

1 Het groen in Umbrië wordt hier en daar opgefleurd door een zee aan kleurrijke bloemen. Vooral in het zuidoosten van Umbrië, vlak bij Norcia, op de Piano Grande, kun je (zo ongeveer van eind mei tot half juli) door deze kleurenpracht wandelen. Deze ‘Grote Vlakte’ heeft een oppervlakte van zo’n 20 vierkante kilometer, aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini.

Umbrie (2)

Een mooie start voor een wandeling is het dorpje Castelluccio (op een hoogte van 1452 meter). Van hieruit is de Piano Grande goed te verkennen – met een verrassende blik op heel Italië in het groen!

Umbrie

2 Vlak bij Terni ligt de grootste waterval van Italië, de Cascata della Marmore. De waterval is geen natuurlijke waterval, maar gemaakt door de Romeinen, die de Velino, een zijrivier van de Tiber, verlegden omdat de rivier vaak buiten haar oevers trad. Het resultaat: een indrukwekkende muur van water die zich in de diepte stort. Impressionante!

waterval-Umbrie

De kracht van het neerstortende water wordt goed gebruikt. Het water wordt namelijk naar een elektriciteitscentrale geleid. Vlak bij deze Centrale Galleto staat een aantal voormalige staalfabrieken, die in de film La vita è bella als decor dienden voor het transport naar het kamp.

3 In het park van de Monte Cucco vind je een heleboel verborgen grotten, die in de loop der tijd zijn ontstaan. Grote en kleine grotten, in allerlei vormen, zijn als het ware verstopt in het groen. Ga onder leiding van een gids zeker naar de Grotta di Monte Cucco, de grootste grot, met een breed ondergronds gangenstelsel dat je langs schitterende stalactieten en stalagmieten leidt.

Montecuccofoto: discovermonteucco.it

Nog meer moois in Umbrië
In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim 300 pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Umbrië-het-groene-hart-van-Italië-reisgids

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. Als aanvulling op het artikel over de Cascata delle Marmore: De Cascata ligt in een prachtig natuurpark met twee ingangen: Een boven, aan het begin van de waterval en een beneden waar de waterval over gaat in de rivier de Nera. Via een wandelroute van ca. een uur is de waterval te volgen. Onderweg zijn er tal van uitzichtplaatsen met een imposant uitzicht over de watervallen en de vallei. Een gratis busje (Navetta) rijdt met regelmaat via de openbare weg tussen de twee ingangen, zodat je niet tweemaal het hele pad hoeft te lopen. In het park is o.a. een (onderweg) speurtocht voor kinderen en een veldje waar kinderen een rondje op de rug van ezeltjes kunnen maken. Beneden is het goed toeven op het terras in de lichte, koele nevel en vaak een optimaal zonnetje, met een uitstekende en betaalbare cappucino of een koele aperol. De sfeer wordt er compleet gemaakt door de achtergrondmuziek van Fausto Papetti. Voor ons, als inwoners van deze regio, is de toegang gratis ( normaal €. 9,- p.p.) en wij zijn dan ook vaak op een zondagmiddag in dit park of op het terras te vinden. Meer (proffesionele) info: http://www.marmorefalls.it. Cordiali saluti da Umbria, Andre Douma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *