Het pittoreske PanicaleDeze link opent in een nieuw tabblad is een van de borghi più belli die je zeker op je lijstje moet zetten als je Umbrië gaat ontdekken.
Naast de charmante straatjes en het pleintje met fontein dat zo uit een film lijkt te komen, heeft dit dorpje een schat aan smakelijke restaurants. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, jij mag kiezen waar je het liefst gaat genieten!
Ristorante Lillo Tatini
Het beste plekje om tijdens een heerlijk etentje de schoonheid van Panicale te bewonderen is Ristorante Lillo TatiniDeze link opent in een nieuw tabblad. Met uitzicht op het gezellige Piazza Umberto I, een mooi terras en traditionele gerechten is dit een adresje om te koesteren.
Patrizia Spadoni zette in 1999 haar professionaliteit en passie in om een restaurant te creëren dat ondertussen tot ver over de grens naam en faam heeft weten te verwerven. Ze schittert achter de kookpotten terwijl haar man, Vittorio Boldrini, jouw perfecte gastheer is. Je voelt je hier meteen welkom.
Hun kinderen Bianca en Marco delen de passie voor culinaire perfectie. Bianca is sommelier en raadt je met veel kennis van zaken en een grote glimlach de mooiste wijnen aan.
Marco trok dan weer naar Nederland en opende in het centrum van Amsterdam zijn eigen restaurant, La MascheraDeze link opent in een nieuw tabblad. Heerlijk toch, zelfs dicht bij huis kun je zo al eens proeven van de Umbrische keuken!
Lillo Tatini staat vermeld in de Michelin gids, en terecht. Op het menu staan lokale specialiteiten, zoals zoetwatervis uit het Lago TrasimenoDeze link opent in een nieuw tabblad en truffels in het seizoen. Pasta, vleesgerechten, gevogelte; alles is met veel smaak en oog voor detail bereid.
In de wijnboetiek van Lillo Tatini, aan hetzelfde piazza, kun je wijn en lokale specialiteiten inslaan voor thuis.
Osteria Il Gallo nel Pozzo
Simone en zijn vrouw Lorena heten je van harte welkom bij Osteria Il Gallo nel PozzoDeze link opent in een nieuw tabblad. Dit charmante restaurant is gevestigd in de knusse kelder van een historisch herenhuis. Met slechts twintig zitplaatsen, voornamelijk in een zaaltje met uitzicht op het plein, geniet je hier van een unieke culinaire ervaring.
Bij de eerste zonnestralen opent de familie Gallo het prachtige terras naast de vijftiende-eeuwse fontein van Panicale. De keuken serveert traditionele Umbrische gerechten met een moderne twist, verrijkt met Siciliaanse invloeden, het eiland waar de getalenteerde chef-kok Lorena is geboren en getogen.
De met de hand gerolde pasta’s en het langzaam gegaarde vlees van de hoogste kwaliteit worden begeleid door seizoensgebonden bijgerechten. Hier gebruiken ze vooral biologische producten zoals de fagiolina del Trasimeno en roveja di Castelluccio di Norcia, op smaak gebracht met extra vergine olijfolie uit de buurt van Panicale.
Ristorante Masolino
Al jarenlang een begrip in Panicale en omstreken is RistoranteDeze link opent in een nieuw tabblad MasolinoDeze link opent in een nieuw tabblad. Al sinds 1959 verwennen ze hier gasten met de lekkere Umbrische keuken en een warme ontvangst. Het ligt in het hart van Panicale, met adembenemend uitzicht op het Lago Trasimeno.
De familie Belfico runt dit heerlijke restaurant. Als je met z’n tweetjes bent, bel dan even op voorhand zodat je kunt plaatsnemen op een van de romantische terrasjes.
Op het menu van Ristorante Masolino staan heerlijke antipasti, verse, handgemaakte pasta’s, regionale vleesgerechten en huisgemaakte desserts, aangevuld met een uitgebreide selectie wijnen, die je ook kunt kopen en wereldwijd laten verzenden.
Proef eens de carpaccio van Chianina-rund met rucola en Parmezaanse kaas of het stoofpotje van wild zwijn alla cacciatora met torta al testo.
Klassiekers krijgen hier een hedendaags jasje. Waag je zeker aan de pappa al pomodoro met burrata of de carbonara, allebei met een unieke twist!
Rastrello Cucina & Giardino
Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar rastrello is het Italiaanse woord voor het handharkje dat wordt gebruikt om rijpe olijven voorzichtig van de boom te plukken. De naam symboliseert het samenzijn van familie en vrienden in de olijfgaard, een eeuwenoude traditie van oogsten en vieren.
Vlei je bij Rastrello Cucina & GiardinoDeze link opent in een nieuw tabblad neer op het panoramisch tuinterras dat uitkijkt op het meer. Voor de koudere maanden is er een mooi ingerichte binnenruimte waar je in een warme sfeer geniet van de heerlijke gerechten. Je vertoeft hier in het aangename gezelschap van zowel de locals als hotelgasten en toeristen, want Rastrello is ook een boetiekhotel.
Chef-kok Nicola heeft een menu samengesteld dat gebaseerd is op lokale (seizoens)producten. De smakelijke gerechten worden waar dat even kan bereid met ingrediënten die dagelijks uit de eigen tuin worden geoogst.
Extra leuk is het om aan te schuiven tijdens de Sunday Brunch, Sushi Night, Pizza & Beer of de onvolprezen Spaghettata met spaghetti volgens het recept van nonna Carla!
Divin Peccato & Caffè della Piazza
Aan het charmante Piazza Umberto I liggen ook twee bars waar je lekker een hele tijd kunt onthaasten, met een drankje erbij.
Bij Divin Peccato kun je op het kleurrijke terras genieten van de zon, terwijl je smult van een ontbijt, een eenvoudige pranzo of een aperitivo met een tagliere vol lokaal lekkers.
Aan de overkant ligt Caffè della Piazza. Ook hier hebben ze een kleine menukaart met eenvoudige gerechten en lekkere drankjes. In de zomer hebben beide adresjes ook verfrissende gelato.
Mosaico Sonoro
Een extra tip voor zomerse donderdagen in Panicale, want die staan gelijk aan feest! Elke donderdag in juli en augustus transformeert het pittoreske Piazza Umberto I tot een bruisend centrum van muziek en cultuur.
Struin vanaf 17.00 uur al lekker over de markt met kraampjes vol lokale producten, antiek en handwerk en laat je vanaf 21.00 uur meevoeren door muzikale optredens. De middeleeuwse fontein verandert tijdens deze sfeervolle avonden in een uniek podium voor de artiesten.
De genoemde restaurants en bars vormen een ideale plek om vanaf de eerste rij mee te swingen. Reserveer op deze avonden dus tijdig je tafeltje!
Over Masolino kan ik meepraten. Fantastisch! Zelfs een keer flink omgereden om daar weer te kunnen eten!