Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pisa Luminara – een lint van lichtjes langs de Arno

Op 17 juni viert Pisa het feest van San Ranieri, de patroonheilige van de stad. Op de vooravond van deze feestdag, op 16 juni, verandert Pisa in een sprookjesachtig decor, ter ere van de Luminara. Er worden meer dan zeventigduizend lumini, lichtjes, ontstoken langs de rivier de Arno.

Erwin was er dit jaar bij en genoot van de betoverende sfeer in Pisa. Dankzij zijn prachtige foto’s geniet ook jij mee van dit lichtspektakel (en kun je deze datum alvast voor volgend jaar in de agenda zetten).

Erwin: ‘Al vroeg in de avond is het druk in de stad. De terrassen zitten vol en iedereen maakt zich klaar voor het hoogtepunt van het jaar, Pisa Luminara.

Zodra ik bij de Arno aankom, zie ik dat er veel vrijwilligers druk in de weer zijn om de palazzi, bruggen en andere gebouwen te voorzien van lichtjes en versieringen. Er staan diverse hoogwerkers die de kaarsjes naar de hoogste plekken brengen om ze vervolgens in speciale houders te plaatsen.

Elk gebouw heeft een eigen lichtontwerp en ik kan niet wachten om te zien hoe dit er straks uit zal zien.

Rond een uur of acht arriveer ik aan de noordkant van de rivier, vlak bij de Ponte Solferino. Vanaf hier heb ik een mooi uitzicht op de vele mooie palazzi, de kleine kerk Santa Maria della Spina en de Ponte di Mezzo. Het is al behoorlijk druk aan het worden en iedereen zoekt een plekje met goed uitzicht.

Door de stad staan verschillende foodtrucks en bij bars en restaurants is het een komen en gaan van mensen die eten en drinken kopen en dit dan meenemen naar de kade. Het heeft iets weg van een enorme picknick. De sfeer is uitstekend en op de achtergrond worden langzaam de laatste lichtjes in gereedheid gebracht.

Als de schemer invalt, begint de stad langzaam te veranderen in een sprookjesdecor. Waar je ook kijkt, overal zie je lichtjes die ook nog eens prachtig worden weerkaatst in de rivier. In de Arno drijven verschillende pontons vanwaar later op de avond vuurwerk zal worden ontstoken.

Rond half elf is het helemaal donker. De mensen staan rijen dik op de kade. Iedereen wacht in spanning wat er komen gaat. Voor de laatste keer vaart de politie voorbij om de oevers te controleren, zodat deze helemaal leeg zijn. Een andere boot controleert voor de laatste keer de pontons met vuurwerk.

Om klokslag elf uur gaat de eerst vuurpijl de lucht in. Het is de eerste van drie die stuk voor stuk enorme knallen afgeven en de start van de show aankondigen. Iedereen houdt zijn adem in en dan gaat het los.

Een half uur lang komt het mooiste vuurwerk voorbij, dat de stad in allerlei heldere kleuren zet. In combinatie met de meer dan zeventigduizend lichtjes aan de gevels is dit met recht een van de mooiste evenementen om mee te maken in Italië.

Wanneer het vuurwerk met een laatste grote klap is afgesloten en de rook is opgetrokken, komt de mensenmassa in beweging. Stapvoets verplaatst iedereen zich door de stad, overal ontstaan groepjes Pisani die nagenieten langs de kade. Anderen zoeken een weg naar een van de vele gezellige pleinen die de stad rijk is, waar het nog lang nazindert van dit schitterende spektakel.’

Ontdek meer moois in Pisa

Laat je verrassen door deze vroegere Toscaanse havenstad en ontdek de charme van Pisa tijdens onze City Walk, met een unieke wandeling door de stad, met culturele en culinaire hoogtepunten:

Download Pisa – stad vol wonderen

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *