Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een herfst vol kastanjes in Marradi (Mugello)

Marradi is een lieflijk stadje in de Alto Mugello, de streek in het noordoosten van Toscane, tegen de grens met Emilia-Romagna. In het kleine maar levendige centrum prijken trotse palazzi, het Teatro degli Animosi (een van de kleinste theaters van Toscane) en kleurrijke gebouwen met fotogenieke details.

Wij komen dit keer echter niet alleen voor al dat moois, maar ook en vooral voor de kastanje, de marron buono di Marradi. Marradi staat namelijk bekend om de productie van zeer goede kastanjes, die niet alleen worden gepoft maar ook in allerlei lekkernijen worden verwerkt. Van kastanjetaart tot tortelli gevuld met kastanjes, van wafels gemaakt van kastanjemeel tot kastanjebier.

In oktober kun je je elke zondag tegoed doen aan al deze lekkernijen, tijdens de Sagra delle Castagne die dan in de straten van het centrum wordt gehouden. Overal waar je kijkt, zie je kraampjes met kisten, manden en kratten vol kastanjes.

Er valt ook van alles te proeven: tortelli di marroni, torta di marroni, castagnaccio, marmellate di marroni (kastanjejam), marrons glacés, caldarroste (gepofte kastanjes) met een glaasje glühwein…

Zelf kastanjes rapen
Wil je met eigen ogen zien waar de kastanjes vandaan komen? Rondom Marradi vind je uitgestrekte kastanjeboomgaarden, waar flinke kastanjebomen zij aan zij staan. Tussen de prachtig verkleurende bomen zie je af en toe het dak van een seccatoio, een soort schuurtje waar de kastanjes gedroogd worden.

In het oogstseizoen kun je hier zelf kastanjes komen rapen. Op de website van de Strada del Marrone vind je een lijst met alle adresjes waar je terecht kunt. Wij namen een kijkje bij Azienda Agricola Biologica Sulpiano Puntere (Località Parrocchia Badia del Borgo, Marradi):

Dozen vol marrons glacés
Een deel van de kastanjes gaat naar ‘de chocoladefabriek’ van Marradi. Hier wordt echter geen chocolade gemaakt, zoals de bijnaam zou doen vermoeden, maar marrons glacés. Om precies te zijn wordt er elk jaar achthonderd ton van deze lekkernij gemaakt, nog altijd op basis van het familierecept uit de zestiende eeuw. Hiervoor zijn slechts vier ingrediënten nodig: goede kastanjes, suiker, suikersiroop en vanille.

Wij mochten er een kijkje nemen en lieten ons verleiden door enorme hoeveelheden marrons glacés…

Proeverij bij Palazzo Torriani
Het fijnste logeeradres van Marradi en omstreken is Palazzo Torriani, een palazzo dat al honderden jaren in handen is van een adellijke familie die haar thuis graag met je deelt. Wij doken hier niet alleen in een heerlijk zacht bed, maar genoten ook van allerlei kastanjespecialiteiten tijdens een uitgebreid diner.

De volgende ochtend ging deze proeverij vrolijk verder, met naast allerlei kastanjelekkers ook vers gebakken schiacciata:

Met de stoomtrein
Wil je vanuit Florence of Faenza een dagje kastanjes proeven in Marradi? Tijdens de Sagra delle Castagne, die elke zondag van oktober gehouden wordt, rijdt er een speciale stoomtrein tussen Faenza en Florence. Een extra leuke manier om naar de Mugello te reizen!

Nog meer kastanjes
In het plaatsje Palazzuolo sul Senio wordt elke zondag van oktober de Sagra del Marrone e dei Frutti dei Sottobosco gehouden. Ook hier kun je je tegoed doen aan gepofte kastanjes, pasta met kastanjevulling, kastanjetaarten en ander herfstlekkers. Maar daarover een volgende keer meer!

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *