Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijk nieuwjaarsfeest in Florence

De lente is nog maar net begonnen, of de stad Florence luidt het nieuwe jaar al in. Het nieuwe jaar? Ja, het nieuwe jaar – in Florence viert men het begin van het jaar twee keer. Eén keer op 1 januari en een keer op 25 maart. Hoe dat zit, vertellen we je in deze blog.

nieuwjaar-Florence-25-maart (1)

De datum: 25 maart
Het Florentijnse Nieuwjaar valt op 25 maart – exact negen maanden voor Kerstmis. Dat is natuurlijk niet toevallig: 25 maart is de dag waarop de kerk de Annunciatie viert, het moment waarop aartsengel Gabriël Maria vertelt dat ze zwanger is.

In 1582 werd een nieuwe kalender in werking gesteld, de Gregoriaanse kalender, die het begin van het jaar officieel vaststelde op 1 januari. Florence bleef haar nieuwjaarsfeest echter op 25 maart vieren.

Tot in november 1749, toen groothertog Francesco III di Lorena de Florentijnen verbood om het nieuwe jaar anders dan op 1 januari in te luiden. Hoewel de feestelijkheden achterwege bleven, vergat niemand de datum van het échte nieuwjaar in Florence. Sinds een aantal jaren heeft men de traditie van het Florentijnse nieuwjaar dan ook weer in ere hersteld en wordt er ook op 25 maart een nieuw jaar ingeluid.

nieuwjaar-Florence-25-maart (10)

Santissima Annunziata
Er wordt volop feest gevierd, met onder andere de corteo storico, een prachtige historische stoet die naar de Santissima Annunziata trekt.

Deze kerk, aan de noordzijde van het Piazza della Santissima Annunziata, dankt haar naam namelijk aan de Annunciatie,de aankondiging van Jezus’ geboorte. Het schilderij dat deze gebeurtenis in deze kerk verbeeldt, is van een onbekende kunstenaar, maar dat maakt het zeker niet minder indrukwekkend.

Vooral ook omdat volgens de legende het gezicht van Maria is geschilderd door een engel, die het penseel ter hand zou hebben genomen toen de schilder tijdens het werk in slaap was gesukkeld.

De Annunciatie wordt veel bezocht, vooral door vrouwen die graag zwanger willen worden. Op 25 maart worden er witte lelies bij het schilderij neergezet.

Kleurrijke stoet
Op 25 maart vertrekt de stoet met mannen in traditioneel kostuum, met trompetten, trommels en vlaggen, om 14.45 uur vanaf het Piazzetta di Parte Guelfa. Via de Via Porta Rossa, de Via Calimala, het Piazza della Repubblica, de Via degli Speziali, de Via Calzaiuoli, het Piazza del Duomo en de Via dei Servi wandelen ze naar het Piazza Santissima Annunziata, waar ze rond 15.30 aan zullen komen. Hier brengen ze een eerbetoon aan de Annunciatie. Daarna kan het nieuwe jaar écht beginnen!

nieuwjaar-Florence-25-maart (2) nieuwjaar-Florence-25-maart (3) nieuwjaar-Florence-25-maart (4) nieuwjaar-Florence-25-maart (5) nieuwjaar-Florence-25-maart (6) nieuwjaar-Florence-25-maart (7) nieuwjaar-Florence-25-maart (8) nieuwjaar-Florence-25-maart (9)nieuwjaar-Florence-25-maart (11)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *