Wil je tijdens je stedentrip naar Florence even een dagje de stad uit? Dan is Fiesole, in de groene heuvels net ten noorden van de renaissancestad, een ideale bestemming. Het handigst is om vanaf het Piazza San Marco bus nummer 7 nemen, met als eindbestemming Fiesole.
Koop je kaartjes bij het vriendelijke mannetje met het paarse hesje of bij een willekeurige tabaccaio, tabakswinkel. Met een buskaartje kun je binnen een periode van negentig minuten met het openbaar vervoer reizen – genoeg tijd om Fiesole te bereiken (voor de terugreis heb je dus een tweede kaartje nodig). Vergeet niet je kaartje nog even te stempelen in het gele apparaatje in de bus!
Na een rit van ongeveer twintig minuten heuvelopwaarts kom je aan op het Piazza Mino da Fiesole; het centrale plein van Fiesole. De toren van de Duomo di Fiesole springt direct in het oog, net als het gemeentehuis aan de voet van het plein en het karakteristieke AlbergoAurora, dat zo van een filmset lijkt te komen.
Even terug in de tijd
Eigenlijk begint de geschiedenis van Florence in Fiesole. We weten dat Fiesole al ten tijden van de Etrusken, zo’n 2000 jaar voor Christus, bestond. De meeste restanten die je er nu nog kunt bewonderen, dateren uit de Romeinse tijd. De Romeinen hebben Fiesole verlaten nadat de nederzetting daar door Gnaeus Pompeius Magnus was verwoest.
Caesar zou vervolgens aan de voet van de heuvel waarop Fiesole lag een nieuwe nederzetting hebben gesticht, Colonia Florentia, ‘zij die bloeit’. De naam is waarschijnlijk bedacht als verwijzing naar de bloemenweiden in het dal van de Arno, waar vooral veel lelies groeiden.
Ook nu nog is de lelie onlosmakelijk met Florence verbonden, zo getuige bijvoorbeeld het grote aantal wapenschilden en vlaggen die zijn versierd met de rode lelie en die je in de stad op tal van plaatsen tegenkomt – zelfs in het logo van de Florentijnse voetbalclub!
‘Vlammende’ street art
Tijd om Fiesole en haar magische uitzichten te gaan ontdekken! Wandel langs Vinandro, een plek om te onthouden voor later voor een typisch Toscaanse lunch, una merenda (een tussendoortje aan het einde van de middag) of een lekker glas wijn.
De locals voor de deur volgen je aandachtig terwijl je de Via Giuseppe Verdi omhoog loopt. Let onderweg goed op en laat je verrassen door de street art die Fiesole siert. De kleine ijzeren deurtjes van de gasaansluiting zijn beschilderd met mooie tafereeltjes of met uitzichten vanaf Fiesole.
Nog meer uitzichten & bijzondere fresco’s
Neem bij een splitsing de weg links, de Via di Monte Ceceri. Op een gegeven moment vind je aan je rechterhand een klein speeltuintje. Voor de kleintjes is een pauze tijdens de klim wellicht meer dan welkom. Loop nog even een stukje door en bekijk dan het mooie zicht op Florence vanaf dit rustige punt.
Loop na een diepe zucht en wat mooie foto’s weer naar beneden naar het plein. Loop rechts langs het kerkje, de Chiesa di Santa Maria Primerana, en snuffel wat rond in het caritas-winkeltje. Als je de kerk wil bezoeken en de prachtige fresco’s van Giotto wil bewonderen, zorg dan dat je schouders bedekt zijn en je broek of rok tot over de knieën komt.
Twee mannen te paard & een indrukwekkende Duomo
Naast het kerkje staat het Palazzo Pretorio, het gemeentehuis van Fiesole, dat uit 1300 stamt. De familiewapens duiden op de Florentijnse overheersing die vanaf ongeveer 1500 zijn intrede deed.
De twee mannen te paard die het plein sieren, zijn Vittorio Emanuele II en Garibaldi, die elkaar in 1860 voor het eerst ontmoetten en streden voor een verenigd Italië.
Il Cattedrale di San Romolo, oftewel Il Duomo di Fiesole, kun je niet missen. Van heinde en verre zie je de toren trots overal bovenuit steken. De kathedraal werd in 1028 gebouwd; de klokkentoren werd pas in 1213 opgetrokken.
De romaanse stijl is zowel aan de buiten- als de binnenkant terug te vinden. De sobere inrichting wordt opgefleurd met een aantal mooie kunstwerken, zoals de serie fresco’s boven het koor. De Storie di San Romolo werden eind 1500 geschilderd door fiesolano Nicodemo Ferrucci.
Een stukje renaissance bewonder je in de Cappella Salutati. Hier rust bisschop Leonardo Salutati in een sarcofaag van marmer, kunstig gebeiteld door niemand minder dan beeldhouwer Mino da Fiesole.
Een lekkere lunch
Voor een pranzo kun je terecht bij het eerder genoemde Vinandro (Piazza Mino 33). Voor een hele goede prijs geniet je hier van allerlei lokale specialiteiten.
Een andere optie is Perseus Fiesolano (op nummer 9/r). Ze staan bekend om hun bistecca alla fiorentina; een gigantisch stuk steak dat maar heel even op de grill wordt gelegd en zodoende goed rood wordt geserveerd. Een klassieker die je eigenlijk niet aan je voorbij mag laten gaan in en rondom Florence! Let wel: de prijs gaat per honderd gram en loopt met zo’n grote biefstuk dus wel snel op.
Na de lunch haal je een ijsje bij Gelateria Ferro Battuto, waar ze volgens kenners het lekkerste ijs van Fiesole maken. De ruim twintig verschillende smaken zijn allemaal even lekker. Aan de hand van de seizoenen bedenkt de gelataio de geniale smaken. Dankzij de ideale locatie kun je in alle rust van je ijsje genieten.
Het Romeinse theater van Fiesole
Wist je dat er in Fiesole een Romeins theater te vinden is? Loop de eerste straat rechts, de Via Giovanni Dupré in. Recht voor je zie je de ingang naar het Teatro Romano, het theater dat door de Romeinen is gebouwd. Ook vind je hier nog resten van het Romeinse badhuis. In het bijbehorende museum zie je naast Romeinse stukken ook nog een aantal Etruskische vondsten.
Een fotogeniek klooster
Na deze reis terug in de tijd zoeken we het nog hogerop, om nog een prachtig uitzicht op Florence te bewonderen. Loop het steile straatje in dat schuin links voor de kathedraal ligt, de Via San Francesco. Loop niet te snel, want vooral in de zomer is deze korte maar steile klim een hele uitdaging.
De geleverde inspanning is het uiteindelijk echter meer dan waard – en als je eenmaal op het terras naast het klooster van San Francesco aankomt, kun je net zo lang bijkomen als je maar wil. Het uitzicht op Florence is echt een plaatje waar je maar naar blijft kijken!
Als je weer op adem bent gekomen, loop dan het laatste stukje omhoog, naar het klooster van San Francesco, met unieke fresco’s van de in Fiesole geboren en getogen Fra Angelico. Ook in de San Marco in Florence zijn schitterende fresco’s van hem te zien, met onder meer een werkelijk adembenemende Annunciatie.
Vanuit het grasveld op de binnenplaats kun je door een hekje weer naar beneden lopen. De schaduw van de bomen en de geleidelijke daling zijn een prettig alternatief voor het steile stenen straatje van de heenweg.
Terug op het Piazza Mino geniet je met een glas wijn of Spritz nog even lekker na van het kleine, maar fijne Fiesole, voor je de bus terug naar Florence neemt, de stad die je in Fiesole zo vaak betoverde met haar unieke bovenaanzicht en de altijd aanwezige warmrode koepel…
In de voetsporen van Da Vinci
Nog niet uitgewandeld? Vanuit Fiesole kun je prachtige wandelingen maken, vooral in het Parco di Monte Ceceri. Dit park is vernoemd naar de zwanen die hier woonden en die door de inwoners van Fiesole ceceri werden genoemd.
Vanuit het park kun je vier wandelroutes volgen. Een van de wandelingen is gewijd aan Leonardo da Vinci, die volgens de inwoners van Fiesole vanaf een van de heuveltoppen in het park probeerde of hij kon vliegen. Een grote gedenksteen herinnert nog aan dit memorabele moment…
Genieten van al het moois in Florence? Hier vind je voordelige last minute deals voor vluchten en hotels. Buon viaggio!
mooie klein plaatsje en een klein knus kloostertje past echt bij Fiesolé. het amfitheater vond ik wat tegenvallen zeker voor de prijs dan verder is het een knus dorpje met uitzicht op FIRENZE
Ciao Saskia,
Leuk om te lezen over Fiesole dat ik goed ken omdat we een paar jaar aan de Via Palmerino tussen Fiesole en Florence hebben gewoond. Ik heb echter een opmerking over Fra Angelico. Volgens mij was hij dominicaan in het klooster van San Domenico di Fiesole, tussen Fiesole en Florence in. Bus 7 komt erlangs. Er is ook een plaquette rechts op de muur van de kerk van dat klooster met die vermelding. In San Domenica is ook het Europees Universiteits Instituut gevestigd in het complex van de Badia Fiesolana en een aantal villa’s waaronder Schifanoiai. Deze laatste villa ligt aan de Via Boccacio waaraan ook de Villa Palmieri ligt, waar de Decamorone van Boccacio zou zijn gesitueerd.
Groetjes, Suzanne van Nispen
Grazie Suzanne, je hebt helemaal gelijk. Ik heb dat stukje aangepast. Hopelijk kunnen we later dit jaar weer van al dat moois in Fiesole en omstreken genieten!