Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nel blu dipinto del blu – Polignano a Mare

Volare oh oh, cantare oh oh oh oh… Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù. Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù, con te.

Het is misschien wel de bekendste Italiaanse songtekst aller tijden, afkomstig uit de wereldwijde hit Nel blu dipinto di blu van Domenico Modugno. De tot dan toe nogal onbekende zanger won er in 1958 het Festival di Sanremo mee, waarna zijn hit langzaam de hele wereld veroverde.

Wat niet zoveel mensen weten, is dat het blu uit Modugno’s hit niet alleen geïnspireerd is op de ogen van een meisje, maar ook op de blauwe zee van Puglia.

Modugno werd in 1928 geboren in het prachtige kustplaatsje Polignano a Mare. In het dorpje staat dan ook een (drie meter hoog!) standbeeld van de beroemdste inwoner die Polignano ooit gekend heeft.

Overigens was er rondom de oprichting van dat beeld nog wel het een en ander te doen in het anders zo rustige plaatsje… Men kon het er maar niet over eens worden of de bronzen blik van Modugno nu richting het dorp of richting zee gewend moest worden.

Uiteindelijk werd het dat eerste, naar de wens van de burgemeester, terwijl de kunstenaar zelf, maar ook vrienden en familie van Modugno, liever voor het tweede waren gegaan. De beeldhouwer zou daarom op het laatste moment nog hebben besloten om Modugno af te beelden met een jas die door de wind in beweging gebracht lijkt te worden, richting zee.

Manuela liet zich door Nel blu dipinto del blu inspireren en zet tien kleuren blauw voor je op een rijtje, zodat je de zee, de lucht of heldere ogen net zo poëtisch kunt omschrijven als Modugno.

blu chiaro > lichtblauw

Vlaggetje-2-klein

blu scuro > donkerblauw

Vlaggetje-3-klein

blu cobalto > kobaltblauw

Vlaggetje-4-klein

blu carta da zucchero > babyblauw

Vlaggetje-5-klein

blu acciaio > staalblauw

Vlaggetje-6-klein

blu polvere > zachtblauw

Vlaggetje-7-klein

blu acquamarina > aquamarijn

Vlaggetje-8-klein

blu di prussia > Pruisisch blauw

Vlaggetje-9-klein

blu notte > nachtblauw

Vlaggetje-10-klein

blu marino > marineblauw

♥♥♥

Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *