Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het Milaan van Leonardo da Vinci

Da-Vinci-Milaan

Voor we de grote Da Vinci-tentoonstelling in Rotterdam gaan bewonderen, brengen we nog een bezoek aan vijf plekken in Milaan die stuk voor stuk de herinnering aan Da Vinci levend houden.

Da Vinci’s Laatste Avondmaal
De bekendste herinnering aan Da Vinci in Milaan is te vinden in het klooster dat bij de Santa Maria delle Grazie hoort. Hier schilderde Leonardo da Vinci zijn Laatste Avondmaal. Hoe hij te werk ging bij het schilderen van de apostelen, en dan met name van hun gezichten, lees je in deze eerdere blog over Da Vinci’s Laatste Avondmaal.

Wil je Da Vinci’s Laatste Avondmaal bezoeken, dan dien je van tevoren kaartjes te reserveren. Dat kan snel en makkelijk via deze link. Met dit kaartje heb je ook toegang tot het huis waar Da Vinci verbleef toen hij aan het Laatste Avondmaal werkte, aan de Corso Magenta, met zijn chique winkels en historische gebouwen.

Da-Vinic-Museum-Milaan
Da Vinci’s technisch vernuft
Vlak bij het Laatste Avondmaal ligt het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica, waar je onder andere veel van Da Vinci’s uitvindingen terug vindt. In de zogenaamde Leonardo Galerij zijn grote houten machines en instrumenten te zien, die precies zijn nagebouwd zoals Da Vinci ze heeft ontworpen. Wapens, vliegtuigen, bruggen, verdedigingswerken en een maquette van een ideale stad – zijn ontwerpen weerspiegelen zijn veelzijdigheid. Sommige nagebouwde modellen werken zelfs nagenoeg perfect!

Bestel via deze link tickets voor Leonardo da Vinci’s uitvindingen inhet Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica

Ook een aanrader: Leonardo3 – de wereld van Leonardo da Vinci!

Leonardo's paard bij San Siro
Leonardo’s droompaard
In de buurt van het San Siro stadion staat een enorm paard, dat ooit is ontworpen door Leonardo da Vinci. Helaas heeft Leonardo zijn ontwerp zelf nooit anders gezien dan op papier. Zijn droompaard staat pas sinds 1999 tussen het voetbalstadion en het hippodroom van Milaan, als eerbetoon aan zijn bijzonder geniale ontwerp.

Leonardo droomde echter van een veel en veel groter paard. Hij was zeer duidelijk over de afmetingen van het paard: het moest meer dan zeven meter hoog worden, zodat het de paarden van Donatello en Verrocchio in zijn schaduw zou zetten. Hiervoor zou meer dan honderd ton brons benodigd zijn!

Het paard dat we nu zien, is slechts drie meter hoog is. Maar net als Leonardo dromen we ervan dat zijn enorme paard ooit werkelijkheid wordt…

bramante-sacristie
Da Vinci’s schetsen en notities
De mooiste herinnering aan Da Vinci, zo vinden wij althans, is te vinden in de Biblioteca Ambrosiana, vernoemd naar de patroonheilige van Milaan, Sant’Ambrogio. In de verduisterde kamers van de bibliotheek worden zo’n 30.000 handschriften bewaard. De grote trots van het museum is Da Vinci’s Codex Atlanticus, met meer dan duizend pagina’s met de meest uiteenlopende notities en schetsen waarvan steeds een andere selectie te zien is, deels in de door Bramante schitterend ontworpen sacristie.

codex-1 codex-2 codex-3 codex-4 codex-5 codex-6 codex-7

Weekend Milaan en de meren
Een weekendje Milaan is goed te combineren met een bezoek aan de meren. Zo geniet je eerst van kunst, cultuur en chique winkels en kun je daarna heerlijk ontspannen genieten van alles wat de meren te bieden hebben. Van strandjes en baaitjes met helder zwemwater tot gezellige stadjes, van een boottochtje tot heerlijk flaneren en genieten van een uitgebreide aperitivo.

Een auto is voor dit combi-bezoek wel handig. Zowel op Milaan Malpensa als op Milaan Linate zijn er verschillende mogelijkheden om een auto te huren. Via deze link vind je alle opties voor autohuur in Milaan.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *