Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Brera – ‘het Montmartre van Milaan’

Milaan is de stad van mode en design, van strakke wolkenkrabbers en zakenmannen die met hun telefoon aan het oor door de stad snellen. Maar Milaan heeft óók straatjes met klinkers, knusse osteria’s en originele boetieks. In de artistieke wijk Brera bijvoorbeeld, die ook wel ‘het Montmartre van Milaan’ wordt genoemd.

Pinacoteca di Brera

De Pinacoteca di Brera herbergt een van de belangrijkste kunstcollecties uit de renaissance en barok in Italië.  Het museum werd voor het publiek geopend in 1809, in een prachtig zeventiende-eeuws gebouw naast de Accademia di Belli Arti (Academie voor Schone Kunsten), het schitterende Palazzo di Brera.

In dit palazzo legde niemand minder dan Napoleon de basis voor een kunstcollectie, met onder meer meesterwerken van Bellini, Caravaggio, Piero della Francesca, Mantegna, Rafaël, Tintoretto en Veronese, maar ook van Van Dyck, Rubens, Rembrandt en Velasquez. De kleine selectie moderne kunst omvat schilderijen van Modigliani, De Chirico en Carrà.

De beroemde bacio van Hayez

Het leven van Francesco Hayez is onlosmakelijk verbonden met de Pinacoteca di Brera. Want hoewel Hayez afkomstig was uit een arme Venetiaanse familie, kwam hij na zijn studie terecht in Milaan, waar hij in 1850 zelfs directeur van de Pinacoteca di Brera werd. In dit museum is het bekendste kunstwerk van zijn hand te vinden: Il Bacio (‘De Kus’), dat Hayez in 1859 schilderde en dat nog in hetzelfde jaar in de Accademia di Brera werd geëxposeerd.

Op het Piazzetta Brera staat sinds 1890 een standbeeld van Hayez, van de hand van Francesco Barzaghi.

Botanische tuin in Brera

Het is nog niet zo gemakkelijk om vanuit de Accademia di Brera de ingang van de Orto Botanico di Brera te vinden, maar deze verborgen botanische tuin is wel een zoektocht waard. Het is helemaal niet erg om even door het palazzo te dwalen en een aantal verborgen hoekjes te ontdekken, voor je midden in het groen staat, aan de voet van het Osservatorio Astronomico, de sterrenwacht.

In de tuin groeien al meer dan tweehonderd jaar tal van kruiden, planten, struiken en bomen, met in totaal meer dan driehonderd soorten, waaronder blauweregen en magnolia, een enorme walnotenboom van de Kaukasus en een bijzondere parasolboom uit China.

L’Orto di Brera

Nog veel meer kleur dan in de botanische tuin vind je bij L’Orto di Brera, een groentejuwelier die we ontdekten dankzij Inge van Milaan met Local. Je vindt hier een schitterende selectie groente en fruit, van blozende tomaten tot goudkleurige paddenstoelen, van radicchio uit Treviso tot Siciliaanse sinaasappels.

Dagelijks worden er ook verse sappen en smoothies gemaakt (wij kiezen er een met appel en gember die is verpakt in een gloeilamp – instant energie!), salades, bijgerechten en complete maaltijden, grotendeels vegetarisch maar soms ook met biologisch vlees.

Piazza del Carmine

Een bijzonder gezellig stukje Brera is het Piazza del Carmine, met onder meer de authentieke macelleria (slagerij) Panzeri waar volgens de Milanezen ‘de baard van de eigenaar achter de toonbank garant staat voor de kwaliteit van het vlees dat je hier koopt’. Heb je de gelegenheid om tijdens je verblijf in Milaan zelf te koken, dan haal je hier de lekkerste cotolette.

Op het terras van God Save the Food strijk je neer voor een stuk taart, een gezonde smoothie of een lekker lange lunch, met als uniek decor de prachtige bakstenen gevel van de Santa Maria del Carmine.

Bruisend Brera

Brera bruist, zowel van de artistieke inspiratie als van de fijne adresjes. Je kunt er heerlijk borrelen en eten, maar er zijn ook veel fijne winkels te vinden.

Als je geïnspireerd bent geraakt door alle kunst in de Pinacoteca di Brera, kun je je hart ophalen aan papierwarenparadijs Rigadritto (Via Brera 6). Je vindt hier onder meer notitieboekjes, schetsboeken en prachtige pennen. Bij het zien van de verschillende potloden, papiersoorten en penselen van de familie Crespi (Via Brera 23) zou je je bijna meteen inschrijven aan de naastgelegen kunstacademie…

Vintage kleding, bijzondere schoenen en accessoires vind je onder meer bij Cavalli e Nastre (Via Brera 2), Goods (Via Castelfidardo 2), La Vetrina di Beryl (Via Statuto 4)., Le Solferine (Via Solferino 2), Kristina T (Via Solferino 18), Tità Bijoux (Via Madonnina 13) en bij Giolina & Angelo (Via Solferino 22a). Voor een bijpassend geurtje ga je naar Profumo (Via Brera 6). Design voor je huis koop je bij Controbuffet (Via Solferino 14).

Een zoete tussenstop maak je bij Di Viole di Liquirizia (Via Madonnina 10), terwijl voor een cocktail Jamaica Bar een van de aangewezen adressen is. Deze bar aan de Via Brera 32 is bijna een instituut. Uitgebreid lunchen of dineren kan bij Fiori Chiari Plates (Via Fiori Chiari 13) of bij Ristorante Carminio (Via del Carmine 3).

Vergeet ook niet even binnen te kijken bij de Biblioteca Braidense (Via Brera 28), een van de mooiste bibliotheken die we ooit hebben gezien!

Culinaire adresjes in Brera

Onze favoriete culinaire adressen in Brera bevinden zich bijna allemaal aan de Via San Marco en de Via Solferino. We tippen allereerst wijnbar N’Ombra de Vin (Via San Marco 2), die is gevestigd in de refter van een voormalig Augustijner klooster, dat ooit naast de San Marco lag. De zestiende-eeuwse eetzaal is nog altijd bijna zo goed als intact en vormt het perfecte decor voor de zeer uitgebreide collectie wijnen van N’Ombra de Vin.

Je kunt kiezen uit meer dan drieduizend verschillende etiketten, waarvan een mooi aantal ook per glas te bestellen is. Uiteraard vind je er veel wijnen uit het noorden van Italië, maar Cristiano Corà, de huidige eigenaar, zorgt ook voor een mooi aanbod wijnen van Sicilië, uit Frankrijk en uit andere wijnlanden. Hij probeert ook zo veel mogelijk wijnen van kleine producenten op de kaart te zetten, zodat je echt iets bijzonders kan proeven als je hier aanschuift.

foto’s: N’Ombra de Vin

Uitgebreid eten kan bij Latteria San Marco (aan de Via San Marco 24), waar het menu elke dag wisselt maar waar je altijd de heerlijkste gerechten voorgeschoteld krijgt. Het is maar een piepklein restaurantje, waar je niet kunt reserveren, maar het is echt een van de meest authentieke plekken van de stad. Arturo en zijn vrouw Maria zullen je met open armen ontvangen en een maaltijd lang verwennen met eenvoudige maar zeer smakelijke gerechten.

In de Via Solferino stoppen we allereerst bij Enoteca Cotti (nummer 42). Hier koop je de lekkerste wijnen in een winkel in art nouveau-stijl, waar al sinds 1907 de lekkerste dingen worden verkocht. Sinds 1952 is het pand het domein van Enotaca Cotti, een waar Luilekkerland voor wijnliefhebbers. Lekker eten kan aan de Via Solferino bijvoorbeeld bij Pisacco (op nummer 48).

foto’s: Pisacco

Liever iets zuidelijkers op tafel? Bij I Salentini (op nummer 44) waan je je even in Puglia, met een kaart vol streekgerechten uit de hak van de laars.

foto’s: I Salentini

Birreria Baladin (nummer 56), een bar waar je zoals de naam al aangeeft vooral veel bijzondere bieren kunt proeven.

Via Solferino 28 is een niet-culinair maar historisch interessant adres: dit is het originele pand van de Corriere della Sera, de meest gelezen krant van heel Italië.

Een beetje Venetië in Milaan

Ooit leek het noorden van de wijk Brera een beetje op Venetië. Er stroomde water door de gracht, die een verbinding vormde tussen de Navigli en de Martesana, het kanaal dat Milaan verbond met de rivier de Adda, waar veel gebruik van werd gemaakt.

Precies op deze plek moest men een soort van tolgeld betalen om de stad in te mogen varen, vandaar ook dat de brug lange tijd Ponte delle Gabelle heette (gabella betekent tolgeld). De grote houten deuren die ooit moesten voorkomen dat het water verder stroomde, zijn ontworpen door niemand minder dan Leonardo da Vinci.

In de Biblioteca Ambrosiana vind je zijn precieze schetsen voor dit project. Nu is er geen water meer te bekennen en staan de deuren half open, aan het einde van de Via San Marco.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *