Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Licht in de donkere decembermaand – de mooiste lichtfestivals en kerstverlichting in Italië

December mag dan een donkere maand zijn, in Italië wordt in deze tijd van het jaar bijna elke stad en elk dorp verlicht door een grote kerstboom. Sommige plaatsen pakken nog iets meer uit en betoveren de bezoekers met een waar feest van licht.

lichtjes in Lecce | foto: Mietta Akaikami

In deze blog tippen we de mooiste en feestelijkste lichtspektakels die je in december kunt bewonderen, in het noorden, midden en zuiden van Italië. Via onze Instagram Stories zullen we ook regelmatig schitterende lichtfoto’s uit Italië delen, om in deze donkere decemberdagen extra van mee te genieten!

Genua – Capitale Europea del Natale

Genua mag zich dit jaar de Europese kersthoofdstad noemen. Dat betekent dat de havenstad volledig is omgetoverd tot kerststad, met gezellig kerstmarkten, een enorme kerstboom op Piazza de Ferrari en het dorp van de kerstman in Villa Bombrino.

Ook is er een groots Winer Park, viert men de traditionele confuego, trekt de slee van de kerstman door de stad en bewonder je heel veel lichtjes in de straten van de stad. Via deze link vind je meer informatie over alle evenementen.

foto’s: Visit Genoa

Luci d’Artista in Turijn

In Turijn organiseert men elke winter het bijzondere lichtfestival Luci d’Artista. Inventieve lichtkunstenaars zorgen ervoor dat je geniet van verrassend mooie lichtkunstwerken, van een acrobaat die tussen de maan en sterren door balanceert tot unieke lantaarns, van kleurrijke vogels tot kerstbomen en een sterrenstelsel. We laten je in deze blog nog meer foto’s zien!

Luci-Artista-Turijn (6) Luci-Artista-Turijn (4b)

Luci d’Artista in Salerno

Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

In deze blog geven we alvast een voorproefje; in dit artikel tippen we meer kerstevenementen in de regio Campanië.

Favole di Luce – Luminarie di Gaeta

In Gaeta gaan de lichtjes al vroeg aan. Van eind oktober tot half januari worden de boulevard en het historisch centrum van deze kustplaats in Lazio opgefleurd door allerlei lichtcreaties: van de Eiffeltoren tot piramides, van het huis van de kerstman tot wilde dieren. Via deze link vind je meer informatie over het lichtfestival van Gaeta.

foto’s: Paolo di Tucci Photo voor Luminarie di Gaeta

Incanto di Luci – betoverende lichtjes in Rome

De Orto Botanico, de botanische tuin, in Rome is tot en met 8 januari 2023 een magische plek vol lichtjes. Tijdens Incanto di Luci leidt een letterlijk schitterende route van zo’n anderhalve kilometer je door de tuin, langs bijzondere kunstwerken van licht. Wandel langs de Cattedrale di Luce en volg de trap die naar de maan lijkt te leiden…

foto’s: Incanto di Luce

Kerststal van vijftienduizend lichtjes in Manarola

De grootste kerststal ter wereld vind je in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre. Hier schitteren driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli.

Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal. Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n vijftienduizend lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen.

kerststal-Manarola kerststal-Manarola-Ligurie (2)

De grootste kerstboom ter wereld

Italië heeft niet alleen de grootste kerststal ter wereld maar ook de grootste kerstboom ter wereld – al gaat het eigenlijk niet om een echte boom. Vlak bij Gubbio, een prachtig stadje in Umbrië, vind je namelijk een kerstboom van licht! Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter.

Gubbio-Umbrie-kerstboom-kerst (1) Gubbio-Umbrie-kerstboom-kerst (2)

Een kerststal van licht in Assisi

Na het grote succes van voorgaande jaren komt Giotto’s kerststal in Assisi ook in 2022 op een speciale manier tot leven. Dankzij videoprojecties op de façade van de Basilica Superiore di San Francesco en de Cattedrale di San Rufino (zie ook deze blog) wordt de geboorteplaats van de kerststal letterlijk in de schijnwerpers gezet. Het lichtspektakel is te zien van 8 december 2022 tot en met 8 januari 2023.

Lichtjes op het Lago Trasimeno

Het charmante Castiglione del Lago is in december nóg magischer dan anders… Tijdens Luci sul Trasimeno prijkt hier de grootste onderwaterkerstboom ter wereld. Deze kerstboom is meer dan duizend meter lang, vijftig meter breed en omvat zevenduizend kilometer kabel met meer dan vijfentwintighonderd lichtjes.

Daarnaast zijn er speciale kerstvoorstellingen en evenementen voor groot en klein, met onder meer het bos van Babbo Natale en zijn elfjes.

foto’s: Luci sul Trasimeno

Palazzi vol lichtjes in Arezzo

Piazza Grande is het kloppend hart van Arezzo, ook in de weken voor kerst. De gevels die het Piazza Grande omringen worden in aanloop naar de kerstdagen versierd door een kleurrijk lichtspel zodra de zon ondergaat. Ook elders in Arezzo geniet je van een magische kerstsfeer, zoals je in deze blog kunt zien.

F-Light in Florence

Tijdens F-Light (dit keer van 7 december tot en met 8 januari) schittert Florence nog meer dan anders. Talloze installaties zetten bekende en minder bekende monumenten zodra het donker wordt in een ander licht.

Esther van Mijn Florence neemt je in deze blog mee naar de voorgaande editie van F-Light. Binnenkort zal ze ook foto’s delen van de nieuwste lichtkunstwerken.

L’arte illumina il Natale in Siena

Op de façade van het Palazzo Pubblico in Siena geniet je tot en met 6 januari van prachtige beelden van de beroemde frescocyclus van Ambrogio Lorenzetti, waarvan het origineel binnen in het Palazzo Pubblico te zien is.

De projectie is elke avond vanaf 18.45 uur te zien, met elk half uur een nieuwe cyclus, tot 22.45 uur. We gaan een dezer dagen even kijken en zullen wat mooie beelden delen in onze Instagram Stories.

Como – Città dei Balocchi

In Como vindt vanaf 7 december 2022 het Magic Light Festival plaats, dat Como verandert in een betoverende kerstbestemming. De straten en huizen veranderen in heuse kunstwerken, waarbij er elk jaar een verrassend overkoepelend thema is. Meer informatie vind je via deze link.

Le Lucine di Natale in Leggiuno

Leggiuno is een klein dorp in de provincie Varese (in de regio Lombardije) waar in aanloop naar Kerstmis meer dan vijfhonderdduizend lichtjes ontbranden.

Van 3 december tot en met 8 januari wandel je door een wonderlijke wereld, die met wat geluk extra magisch wordt door een flink pak sneeuw!

Meer informatie vind je op de website Lucine di Natale, meegenieten kan ook via Facebook en Instagram.

foto’s: Lucine di Natale

Prachtig versierde kerstdorpjes in Puglia

Alberobello, Locorotondo en andere plaatsjes in Puglia zijn altijd al fotogeniek, maar in aanloop naar Kerstmis worden ze nog net een beetje sfeervoller, met dank aan de schitterende kerstversiering en sprankelende lichtjes. In deze blog laten we je meegenieten van feestelijke foto’s vanuit de hak van de laars.

Alberobello | foto: Vinkfoto: Michelangelo De Vincentisfoto: Michele

Via Instagram genieten we mee van de stijlvolle kerstversiering in Lecce:

foto’s: Mietta Akaikami

Kleurrijke lichtjes in Catania

Catania pakt mooi uit voor kerst, met een kerstboom vol lichtjes op het Piazza Università en veel andere sprankelende lichtjes in de Via Etnea en omstreken. De boom is maar liefst tien meter hoog en omvat meer dan driehonderd meter aan ledlichtjes (die dit jaar vanwege de energiecrisis om elf uur ’s avonds worden gedoofd).

foto: Roberto Viglianisi via Comune di Catania

Italiaans licht in Amsterdam

Ook in Amsterdam geniet je van Italiaans licht! Tijdens de elfde editie van het Amsterdam Light Festival met als thema Imagine Beyond, is een lichtinstallatie te zien van de Italiaanse kunstenaar Massimo Uberti: Scala a Pioli.

Uberti maakte deze ladder van neonlicht op het ‘dak’ van de UvA. Zijn ladder heeft een afmeting van vijfentwintig bij vier meter en symboliseert, in het verlengde van het thema van het festival, het ontstijgen van het dagelijkse. De schijn van de ladder doet je verbeelden dat je naar boven kunt, maar wat is daar?

De lichtkunstwerken zijn nog tot en met 22 januari 2023 te zien. Je kunt ze al wandelend bewonderen, maar ook een boottocht maken die langs de mooiste lichtcreaties voert.

foto’s: Tim Vermeer

Nog meer kerstlichtjes in Italië

Ook andere plaatsen in Italië schitteren in aanloop naar Kerstmis. Zo vind je in Milaan, Florence en Rome prachtig versierde straten en pleinen. Heb jij nog een fijne kerstlichtjestip, mail ons dan gerust, dan laten we alle lezers meegenieten!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *