Download gratis de Ciao tutti app!

Licht in de donkere decembermaand

December mag dan de donkerste maand van het jaar zijn, in Italië wordt sinds gisteren bijna elke stad en elk dorp verlicht door een grote kerstboom. Sommige plaatsen pakken nog iets meer uit en betoveren de bezoekers met een waar feest van licht. We tippen 5 unieke lichtfeesten in Italië!

Alberobello-Light-Festival-2015 (2)

Alberobello Light Festival
Ook de trulli in Alberobello (Puglia) stralen deze maand als nooit tevoren. Tijdens het Alberobello Light Festival worden ze bedekt onder een deken van sneeuwvlokken. Magisch mooi!

Alberobello-Light-Festival-2015 (1) Alberobello-Light-Festival-2015 (3) Alberobello-Light-Festival-2015 (4) Alberobello-Light-Festival-2015 (5) Alberobello-Light-Festival-2015 (7)foto’s: Phederica Mancini | Alberobello Light Festival

Luci d’Artista
In Turijn organiseert men ook deze winter het bijzondere lichtfestival Luci d’Artista. Inventieve lichtkunstenaars zorgen ervoor dat je geniet van verrassend mooie lichtkunstwerken, van een acrobaat die tussen de maan en sterren door balanceert tot unieke lantaarns, van kleurrijke vogels tot kerstbomen en een sterrenstelsel.

Luci-Artista-Turijn (6) Luci-Artista-Turijn (4b)

Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven. Tot eind januari bieden de straten van Salerno een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

foto Massimo Pica foto Massimo Picafoto’s: Massimo Pica | Luci d’Artista Salerno

15.000 lichtjes in Manarola
De grootste kerststal ter wereld vind je in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre. Hier schitteren hier driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli. Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal. Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n 15.000 lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen.

kerststal-Manarola kerststal-Manarola-Ligurie (2)

De grootste kerstboom ter wereld
Italië heeft niet alleen de grootste kerststal ter wereld maar ook de grootste kerstboom ter wereld – al gaat het eigenlijk niet om een echte boom. Vlak bij Gubbio, een prachtig stadje in Umbrië, vind je namelijk een kerstboom van licht! Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n 700 meter.

Gubbio-Umbrie-kerstboom-kerst (1) Gubbio-Umbrie-kerstboom-kerst (2)

F-Light in Florence
Van 8 december tot en met 7 januari schittert Florence nog meer dan anders, tijdens F-Light, het Festival van de Lichtjes. Talloze installaties zetten bekende en minder bekende monumenten zodra het donker wordt in een ander licht. Zo spelen water, lucht, aarde en vuur een bijzonder intrigerend lichtspel op de façade van de Santo Spirito, zie je Piazza Pitti in een heel ander licht, vertelt de Ponte Vecchio elke avond de geschiedenis van de creativiteit van de mens, straalt de Loggia dei Lanzi als nooit tevoren en biedt de cortile, binnenplaats, van het Palazzo Vecchio een unieke aanblik.

FLight-Florence-foto-Andrea-Paoletti FLight-Florence-foto-Firenze-Made-in-TuscanyFLight-Florence-foto-Alexandra-Korey-The-Florentine FLight-Florence-foto-Melinda-Gallo-Living-in-Florence FLight-Florence-foto-The-Florentinefoto’s met dank aan Andrea Paoletti, Firenze Made in Tuscany,
The Florentine, Alexandra Korey & Melinda Gallo

Italiaans licht in Amsterdam
Amsterdam geeft deze winter weer licht! Tijdens de vierde editie van het Amsterdam Light Festival zijn ook twee prachtige lichtinstallaties te zien van Italiaanse kunstenaars. Lees meer in deze blog over het Italiaans tintje van het Amsterdamse Light Festival.

Angelo-Bonello-Run-Beyond-2015-Amsterdam-Light-Festival

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.