Home » Reizen door Italië » Umbrië » De grootste kerstboom ter wereld staat in Gubbio (Umbrië)
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De grootste kerstboom ter wereld staat in Gubbio (Umbrië)

In Gubbio, een prachtig stadje in Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n 700 meter!

grootste-kerstboom-gubbio-monte-ingino-1 grootste-kerstboom-gubbio-monte-ingino-2 grootste-kerstboom-gubbio-monte-ingino-3

Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Alhoewel, van een echte boom is geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat.

Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes (ruim 700 in totaal) branden.

Toch wordt de boom al sinds 1981 elk jaar weer opgetuigd, grotendeels door vrijwilligers. In 1991 kreeg deze letterlijk schitterende kerstboom van het Guinness Book of World Records het predicaat ‘de grootste kerstboom ter wereld’, iets wat de inwoners van het Umbrische stadje natuurlijk met trots vervulde.

de kerstboom in 1981

In 2011 werd de kerstboom onthuld door niemand minder dan paus Benedictus XVI. Die deed dit echter gewoon vanuit zijn luie stoel voor de open haard van zijn vertrekken in het Vaticaan. Met behulp van een applicatie ontbrandde hij in het 230 kilometer verderop gelegen Gubbio de lichtjes van de enorme albero di Natale.

de kerstboom in 2011paus Benedictus XVI ontsteekt de lichtjes

In 2012 mocht Giorgio Napolitano, president van Italië, de lichtjes in de boom ontsteken. Paus Franciscus had in 2013 de eer. Hij liet de lichtjes branden aan de vooravond van Immacolata Concezione. Wie de kerstboom in volle glorie wil aanschouwen: de lichtjes blijven aan tot 6 januari!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Leuk, nee… heerlijk om Gubbio en zijn kerstboom tegen te komen op CT. Heb op mijn eigen blog ook maar weer eens even een verwijzing naar de jouwe gezet. Zie http://wonenincaldese.wordpress.com/2012/12/07/nog-even-geen-kerstboom/

  2. Grazie Emie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *