Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De grootste kerstboom ter wereld staat in… Gubbio!

In Gubbio, een prachtig stadje in de regio Umbrië, staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter!

Deze schitterende kerstboom is elk jaar weer in al zijn glorie te aanschouwen. Van een echte boom is echter geen sprake, en van staan eigenlijk ook niet, want het gaat om lange kabels waar gekleurde lichtjes aanhangen, waardoor zodra het donker wordt de illusie wordt gecreëerd dat er een gigantische kerstboom staat.

Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt zo’n 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes branden.

Toch wordt de boom al sinds 1981 elk jaar weer opgetuigd, grotendeels door vrijwilligers. In 1991 kreeg deze letterlijk schitterende kerstboom van het Guinness Book of World Records het predicaat ‘de grootste kerstboom ter wereld’, iets wat de inwoners van het Umbrische stadje natuurlijk met trots vervult.

In 2011 werd de kerstboom onthuld door niemand minder dan paus Benedictus XVI. Die deed dit echter gewoon vanuit zijn luie stoel voor de open haard van zijn vertrekken in het Vaticaan. Met behulp van een applicatie ontbrandde hij in het 230 kilometer verderop gelegen Gubbio de lichtjes van de enorme albero di Natale.

In 2012 mocht Giorgio Napolitano, president van Italië, de lichtjes in de boom ontsteken. Paus Franciscus had in 2013 de eer. Hij liet de lichtjes ontbranden aan de vooravond van Immacolata Concezione.

Ook dit jaar gaan de lichtjes op 7 december aan, waarna ze elke dag vanaf de schemering tot één uur ‘s nachts boven Gubbio schitteren, tot en met zondag 9 januari.

De kerstboom in Gubbio heeft zelfs een eigen website – AlberodiGubbio.com – met onder meer een webcam waar je vanaf 7 december de kerstboom kunt zien schitteren.

met dank aan Valerio Mei voor een aantal foto’s

Nog meer kerstverhalen
In onze Kerstspecial vind je nóg meer kerststallen, kerstverhalen en kerstrecepten. Trakteer jezelf op deze Kerstspecial en geniet van bijna driehonderd pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest.

Bestel de kerstspecial

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *