Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lichtjes, kerstmarkten en meer kerst-evenementen in de regio Campanië

Voor veel mensen is dit de gezelligste tijd van het jaar. Vrolijke muziek, sfeervolle verlichting, de heerlijkste lekkernijen en de leukste evenementen zorgen ervoor dat de donkere maanden toch altijd nét even iets gezelliger zijn.

Elke Italiaanse regio heeft zo zijn eigen specialiteiten en feestelijkheden in deze tijd van het jaar. Eerder deelde Felicia van Salerno Travel al tien kersttradities in Campanië, maar er zijn ook elk jaar weer een aantal gezellige evenementen in aanloop naar en rond de feestdagen.

foto’s: Leny Boerstra

Felicia: ‘De regio Campanië heeft zich in zowel binnen- als buitenland op de kaart weten te zetten als decemberbestemming. Er wordt flink uitgepakt, van metershoge kerstbomen tot een volledig versierd kerstdorp rondom een kasteel.

Ik tip een aantal van mijn favoriete evenementen waarmee je een heerlijke Italiaanse (aanloop naar de) kerstdagen kunt beleven.

Luci d’Artista in Salerno

Salerno is de stad die misschien wel het voortouw heeft genomen om van kerst jaarlijks een waar spektakel te maken. Hier vindt namelijk al sinds 2006 Luci d’Artista plaats, een festival met lichtkunst dat in de hele stad te zien is.

Toen er voor de editie van 2009 een uitwisseling met Turijn tot stand kwam, waarbij beide steden lichtkunstwerken aan elkaar uitleenden, begon het evenement steeds grotere vormen aan te nemen.

Het evenement werd vorig jaar overgeslagen, maar dit jaar begon men in oktober al met de installatie van de verschillende kunstwerken. Met het thema ‘Fiabe, Aurora e il Giardino Incantato’ is de hele stad als vanouds met duizenden lichtjes versierd, het ene werk nog mooier dan het ander.

Je wandelt langs Pinokkio, Alice in Wonderland en andere sprookjesfiguren en ziet natuurlijk ook de Kerstman met zijn slee, voor het ultieme kerstgevoel!

met dank aan Francesco Bonino voor een aantal foto’s

Kerstlichtjes in Sorrento

Ook Sorrento wordt jaarlijks van een feestelijk tintje voorzien. De straten van het historisch centrum zijn prachtig versierd, de bomen zijn voorzien van vrolijk gekleurde lichtjes, pleinen en parken worden gevuld met verlichte versies van onmisbare personages, zoals Rudolf het rendier, maar ook met kerstballen en cadeaus en je kunt traditionele kerststallen bewonderen.

Het absolute hoogtepunt is zonder twijfel de metershoge kerstboom op het Piazza Tasso. Door het creëren van deze heerlijke Italiaanse kerstsfeer, weet Sorrento in deze relatief rustige periode toch veel toeristen te trekken. Het is bovendien de perfecte setting om nog een paar laatste kerstcadeaus in te slaan.

Lichtspektakel in Napels

Ook Napels is helemaal klaar voor de kerstperiode. Op initiatief van de Camera di Commercio is er maar liefst bijna honderdvijftig kilometer aan straten verlicht, plus zesendertig pleinen.

Op het Piazza del Plebiscito schittert een boom van ruim twintig meter hoog. Een stukje verderop springen er voor het Castel dell’Ovo dolfijnen uit het water, terwijl in de Galleria Umberto I Assepoester met haar koets bezoekers verwelkomt.

Met het project Illuminiamo Napoli wil men ook de vergeten delen van de stad verlichten. Op plekken waar in voorgaande jaren geen lichtje te bekennen was, zijn nu de mooiste versieringen opgehangen.

foto’s: Leny Boerstra

La Fiera di San Gregorio Armeno in Napels

Hoewel het in de Via San Gregorio Armeno het hele jaar door kerst is, is het rond de kerstperiode nog nét iets feestelijker. Tijdens de wintermaanden vindt hier namelijk La Fiera di San Gregorio Armeno plaats.

Vanaf half november is de straat gevuld met kraampjes waar de bekendste kerststalartiesten hun werk hebben uitgestald. Al struinend door deze wereldberoemde straat kun je een prachtig handgemaakt beeldje voor in de kerststal kopen of een originele kerstbal voor in de boom.

Kerst bij Casina Vanvitelliana in Bacoli

Het Parco Borbonico del Fusaro in Bacoli is in december volledig in kerstsferen gehuld. Het park is omgetoverd tot de Giardini Incantanti, de betoverende tuinen. Je staat hier oog in oog met een grote verlichte versie van de Kerstman, je vindt er magische bomen en sfeervolle lantaarns en is het park verder met andere onmisbare figuren gevuld.

Het hoogtepunt is het sprookjesachtige Casina Vanvitelliana op het water. Dit prachtige houten huisje, dat werd ontworpen door Carlo Vanvitelli, is normaal gesproken al betoverend mooi, maar heeft voor deze gelegenheid een extra magisch tintje gekregen.

Cadeaux al Castello in Limatola

In de provincie Benevento bevindt zich het plaatsje Limatola, met een kasteel dat trots boven de daken uittorent, gebouwd op een heuvel in het bovenste gedeelte van het historisch centrum.

Dit kasteel vormt elk jaar het toneel van het evenement Cadeaux al Castello. De weg naar het kasteel en de omliggende gebouwen worden aangekleed met sfeervolle verlichting en je komt onderweg van alles tegen: muzikale optredens, pratende bomen, straatartiesten, karakteristieke houten huisjes waar handgemaakte producten en huisgemaakte lekkernijen worden verkocht…

Ook de Kerstman en zijn elfjes ontbreken niet op dit magische evenement. Wanneer je dit unieke kerstevenement wil bezoeken, dien je wel vooraf online een kaartje te kopen.

foto’s: DinoPh

Mercatini di Natale in het Museo di Pietrarsa

Het Museo Nazionale Ferroviario di Pietrarsa is een spoorwegmuseum aan de spoorlijn Napoli-Portici. Dit prachtige museum is met zijn historische wagons en oude treinen een fascinerende plek en vormt dit jaar voor de derde keer het decor voor de traditionele Mercatini di Natale.

De kraampjes van de kerstmarkt bevinden zich op de plaats waar in 1839 de eerste Italiaanse spoorlijn, van Napels naar Portici, in gebruik werd genomen. De houten huisjes zijn gevuld met producten van lokale ondernemers en je kunt hier ongetwijfeld een origineel kerstcadeau op de kop tikken.

Er is ook genoeg lekkers te vinden, van Napolitaanse pizza tot gefrituurde kip, waar je van kunt smullen terwijl je van een van de (muzikale) optredens geniet. Uiteraard zijn er ook evenementen voor de kinderen. In een magische omgeving kunnen zij de enige echte Babbo Natale om geschenken vragen en een bezoek brengen aan de posttrein waarmee het verlanglijstje verstuurd kan worden.’

foto’s: Mercatini di Natale Napoli

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *