Home » Reizen door Italië » Le Marche » Lekker lang lunchen bij Antica Dimora di Val Regina
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Lekker lang lunchen bij Antica Dimora di Val Regina

Tijdens de reis met Charminly door Emilia-Romagna, wipte Saskia ook heel even de grens over, naar Antica Dimora di Val Regina in Le Marche.

Saskia: ‘Dit rustieke plekje ligt aan de voet van het Parco Naturale del San Bartolo, in een groene oase tussen enerzijds de Adriatische kust en anderzijds middeleeuwse dorpjes als Gradara en Saludecio. Het hek staat al open en een door bomen omzoomde oprijlaan leidt ons door ontelbaar veel tinten groen (ook zo laat in het jaar nog!) naar het huis.

Daar wacht een warm welkom: een knapperend vuur in de open haard, een prachtig gedekte tafel en de open armen van Antonella, Fabio, Francesca, Massimo, Chiara en Rebecca.

Ik mag plaatsnemen bij het haardvuur en word door Antonella meteen aangespoord om mijn bord vol te laden met het lekkers dat op tafel staat: verschillende soorten kaas met zelfgemaakte marmelade, olijven, driehoekige stukjes piada (de lokale versie van de piadina), vleeswaren en frittata met mentuccia.

Ik blijk precies op tijd te zijn om de nieuwe olijfolie te proeven, vers geperst en nog lekker pittig. Heerlijk op een stukje bruschetta!

Wie denkt dat deze volle tafel voor de lunch zou volstaan, heeft het mis. Alhoewel ik beter zou moeten weten (een ééngangenlunch in Italië is een zeldzaamheid die alleen onder verzachtende omstandigheden (op reis, aan het werk) wordt getolereerd), geniet ik volop van alle lekkers – hopend dat er geen vijf gangen zullen volgen.

Al bij de primi moet ik die hoop laten varen. Er komen twee prachtige piatti op tafel: eerst een pompoenrisotto en dan gnocchi. De risotto wordt geserveerd in een enorme pompoen en eenmaal op mijn bord gegarneerd met pancetta, stukjes kastanje en fonduta di formaggio (kaassaus). De gnocchi krijgen gezelschap van maialino (varkensvlees), wortelpuree en wilde venkel – plus een kleurrijke bloem als decoratie.

Ook de secondo is mooi kleurrijk: een perfect gebraden stukje vlees, geserveerd met een aardappel in een korstje van pistachenootjes uit Bronte (Sicilië) die is gevuld met panzanella (tomatensalade). Voor wat extra vitamines is er ook nog een groene salade, geserveerd in een bakje van krokant gebakken Parmezaanse kaas.

Eigenlijk kan ik dan geen pap meer zeggen, maar de crespelle (flensjes) met crema, bosvruchtenroom en bosaardbeitjes zijn te lekker om te laten staan.

Gelukkig is er voor toe een hele sterke espresso, al komen daar ook weer onweerstaanbare koekjes met onder meer anijs en lavendel bij – én een glaasje arancello uit Sicilië, een cadeautje van Massimo, die met een koffer vol eilandlekkers even hier is neergestreken.

Na de lunch bewonder ik nog even snel de vijf kamers, die allemaal Italiaanse vrouwennamen dragen en qua sfeer een prachtige mix van familiestukken en modern comfort ademen. Helaas kan ik niet op het koninklijke bed in camera Isabella neerploffen voor een siësta, want er wacht een diner op me, bij Locanda Belvedere.

Ik bereid me fysiek alvast voor op nog meer heerlijk eten met een wandeling door het park waarin Antica Dimora di Val Regina ligt. In de zomer vind je hier luxe ligbedden, nu staat er een kleine ezel die zachtjes balkt als ik voorbij loop.

Bij de toegangspoort wacht ik op mijn lift, een buonissimo ervaring (en een paar fijne recepten) rijker. Op het bord bij de toegangspoort valt mijn oog op de omschrijving Relais & Ristorantino. Ik kan jullie echter verzekeren dat die verkleinvorm van restaurant veel en veel te bescheiden is.

Elke gang die op tafel kwam is van hoog niveau, prachtig opgemaakt en samengesteld met liefde voor elk ingrediënt. Als het weer het toelaat, kun je hier bovendien ook heerlijk buiten eten, op het grote terras voor het huis. Ik ga alvast op dieet voor ik volgend jaar terugkom!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *