Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zeven dorpjes in Le Marche met adembenemend uitzicht

In dit artikel nemen we je mee op ontdekkingstocht langs de zeven mooiste balconi, balkons, van Le Marche. Deze dorpjes worden zo genoemd omdat ze fantastisch uitzicht bieden over het landschap van Le Marche, van de Adriatische Zee tot aan de bergen.

Van noord naar zuid bewonderen we het uitzicht in Fiorenzuola di Focara, Sirolo, Staffolo, Cingoli, Torre di Palme, Ripatransone en Grottammare. Andiamo?!

Fiorenzuola di Focara – het balcone van de Monte San Bartolo

Fiorenzuola di Focara (provincie Pesaro-Urbino) zegt je misschien niets, maar dit pittoreske plaatsje dat midden in het Parco Naturale San Bartolo ligt, biedt een van de mooiste uitzichten op de Adriatische Zee.

Vanuit de charmante middeleeuwse steegjes, die in de lente en zomer door de bewoners met kleurrijke bloemen worden opgefleurd, bereik je verschillende plekken met waanzinnig uitzicht over de zee en de kustlijn.

Al wandelend over het Sentiero dell’Amore (het pad van de liefde) kijk je eveneens mooi uit over de kliffen, tussen het weelderige groen en het blauw van de Adriatische Zee en de lucht, dat op geen enkel moment van de dag hetzelfde is.

Als je vanuit het centrum te voet de Strada della Marina volgt, kom je uit bij een natuurstrandje dat bekend is vanwege de zogenaamde cogoli, door de zee gevormde, ronde stenen.

In deze blog lees je meer over Fiorenzuola di Focara en het Parco Naturale San Bartolo. Als je wil overnachten in Fiorenzuola di Focara, dan tippen we Fiorenzuola Bed & Breakfast.

Sirolo – het balcone van de Riviera del Conero

Aan de Riviera del Conero – misschien wel het mooiste stukje kust van Le Marche – ligt het plaatsje Sirolo (provincie Ancona).

Dit juweeltje wordt omgeven door het groen van het Parco Naturale del Conero enerzijds en door de diepblauwe zee anderzijds. Je kijkt dus niet alleen mooi uit over de zee – met afhankelijk van waar je staat prachtig uitzicht op de Due Sorelle – maar je blik streelt ook de groene Monte Conero, die imposant boven de kust uittorent en in de lente zonnig geel kleurt, in een ongetemde bloemenpracht.

Terwijl je door het sfeervolle dorp struint, ruik je de zilte zee. Als je maag gaat knorren, wandel je naar La Cerqua (Via Italia 11), met een keur aan lokale delicatessen.

Sirolo is ook de uitgelezen plek om te genieten van een schaal wilde mosselen die dezelfde dag nog gevangen zijn, bijvoorbeeld bij Osteria Sara (Piazza Vittorio Veneto 9).

Een mooie wandeling die je aan de Riviera del Conero kunt maken, is de Passo del Lupo. Vanuit Sirolo voert deze ‘wolfsroute’ je over de zuidelijke flanken van de Riviera del Conero, langs mediterrane kruidenplanten en zeldzame boomsoorten naar een uitkijkpunt.

Hier word je getrakteerd op een oogverblindend panorama over de kenmerkende besloten baai, de Due Sorelle, het naastgelegen idyllische witte strand en het blauwe dan blauwe water.

Ook leuk om te doen: volg de wijnroute La Strada del Conero (per auto), maak een Vespatour langs dit bijzondere stukje kust of bezoek de plaatsjes Portonovo en Numana.

Staffolo – het balcone van de Verdicchio

Van de kust reizen we het binnenland in, waar op ruim vierhonderdvijftig meter hoogte het dorpje Staffolo (provincie Ancona) ligt, hoog boven de vruchtbare vallei waar de rivier de Esino doorheen stroomt.

Voor het beste uitzicht begeef je je naar de promenade, waar je heerlijk kunt neerstrijken op een van bankjes onder de bomen. Op heldere dagen zie je de Adriatische Zee en soms zelfs de kust van Kroatië.

Het platteland met zijn glooiende heuvels strekt zich voor je uit als een lappendeken met verschillende gewassen. Het landschap wordt hier al eeuwenlang echter vooral gekleurd door de wijngaarden van de Castelli di Jesi, een verzameling dorpjes waar de beroemde Verdicchio di Jesi wordt geproduceerd.

Wil je meer weten over deze Verdicchio en verschillende wijnen proeven, ga dan zeker logeren bij Villa Verdicchio, een nieuwe bed & breakfast voor wijnliefhebbers en levensgenieters in de buurt van Cupramontana, de ‘hoofdstad’ van de Verdicchio.

Cingoli – het mooiste balcone van Le Marche

Een van de bekendste balkondorpjes van Le Marche is Cingoli (provincie Macerata), dat zijn faam dankt aan de sprookjesachtige ligging. De weg ernaartoe is al een feestje, met schitterende vergezichten.

Ook het dorp zelf trakteert je op oneindige panorama’s. Vanaf ruim zeshonderd meter hoogte heb je een adembenemend uitzicht. Met behulp van de aanwezige bordjes herken je zonder problemen alle omliggende plaatsen en bezienswaardigheden die zich binnen je blikveld bevinden.

Herken je de trapeziumvormige, bijna vijftienhonderd meter hoge Monte San Vicino? Bij helder weer kun je ook de bergtoppen van de Maiella en de Gran Sasso (in de regio Abruzzo) ontwaren – en soms zelfs de kust van Kroatië!

Maar ook Cingoli zelf is een plaatje om te zien. Het is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De warme kleuren van het pleisterwerk van de gevels, die een harmonieus geheel vormen met de elegant gedecoreerde deuren, zorgen voor een fotogeniek geheel.

In deze blog lees je meer over de mooiste plekjes van Cingoli. Even buiten Cingoli kun je Mulino Bravi bezoeken – een eeuwenoude watermolen – en wijn proeven bij Tenuta di Tavignano.

Wil je graag blijven logeren in de buurt van dit bellissimo balkondorpje? Dan is Borgo della Spiga een aanrader.

Torre di Palme – het balcone aan de Adriatische Zee

Torre di Palme (provincie Fermo) is een klein en onontdekt pareltje. Het ligt op ruim honderd meter hoogte en dus is het een perfecte plek voor grootse uitzichten over de Adriatische Zee.

De mooiste foto’s schiet je vanaf het Piazzale Belvedere, het plein dat zelfs zijn naam aan het prachtige panorama dankt. Vanaf de toren waarnaar het dorpje is vernoemd, heb je nóg mooier uitzicht en kijk je zelfs tot aan Porto San Giorgio, maar helaas is deze toren niet altijd geopend.

Tijdens een wandeling door het dorpje zijn het vooral de smalle steegjes, ingeklemd tussen de met bloemen versierde voorgevels, die de sfeer bepalen. Ga zeker ook even binnenkijken bij de San Giovanni en de Sant’Agostino. In deze laatste kerk schittert een altaarstuk van Vittorio Crivelli.

Als je het goed bestudeert, zie je dat er onder aan het altaarstuk vier panelen missen. Na de roof van het gehele altaarstuk, in 1972, werden deze panelen nooit meer teruggevonden. Gelukkig kreeg men het kunstwerk zelf wel terug, zij het zwaar beschadigd.

Na een zorgvuldige restauratie staat het weer in de Sant’Agostino, waar je ook een schilderij van Vincenzo Pagani bewondert, een van de grote schilders uit Le Marche tijdens de renaissance.

Bijzonder mooi is ook de Santa Maria a Mare, met kleurrijke fresco’s en een opvallende klokkentoren. Links van de kerk is een kleine tuin met een put, die vroeger dienst deed als doopvont. Gelukkig worden de kleintjes tegenwoordig gewoon in de kerk gedoopt.

Tegenover de kerk ligt het Oratorio di San Rocco, met op de zestiende-eeuwse poort het wapen van Torre di Palme.

Ripatransone – het balcone van de Piceno

Net als Cingoli is Ripatransone (provincie Ascoli Piceno) een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De bijnaam van het dorp, Belvedere del Piceno, zegt het al: op een hoogte van bijna vijfhonderd meter heb je een uitzicht van driehonderdzestig graden.

In het zuiden zie je de Gran Sasso en de Maiella (in de regio Abruzzo), in het westen de Monti Sibillini, in het noorden de Monte Conero en in het oosten de Adriatische Zee.

Bij ideale weersomstandigheden zie je vanaf de hoger gelegen punten zelfs het schiereiland Gargano (in Puglia) en de Dinarische Alpen van Dalmatië liggen. Ook de voor dit stukje van Le Marche karakteristieke calanchi, krijtrotsen, kun je vanaf deze plek zien.

Nadat je je hart hebt opgehaald aan alle prachtige vergezichten, kun je jezelf onderdompelen in de wirwar van smalle straatjes in de wijk Roflano, waar je het smalste steegje van Italië tegenkomt (of in elk geval een van de steegjes waarvan men pretendeert dat het het smalste is, want dat zien we vaker in Italië…).

Het is hier overigens na al die weidse uitzichten wel echt smal: op gemiddelde schouderhoogte is het steegje een luttele drieënveertig centimeter breed; net daarboven is het met achtendertig centimeter nog smaller.

Grottammare – het balcone van de Palmenrivièra

Grottammare Alta (provincie Ascoli Piceno) is eigenlijk niets meer dan een handjevol huizen aan middeleeuwse steegjes. Desondanks behoort het kleine centro storico tot de sfeervolste dorpskernen van heel Italië.

Niet voor niets wordt het dorp ook wel ‘de parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Te midden van pijnboombossen en meeuwen kijk je uit over het lager gelegen Grottammare, dat met zijn veelvoud aan kleurige daken richting zee afloopt.

Het kloppend hart van de oude borgo is het Piazza Peretti, dat vernoemd is naar Felice Peretti, de eigenlijke naam van paus Sixtus V, die in Grottammare werd geboren. In de kerk San Giovanni Battista vind je een heel museum dat aan deze paus is gewijd.

Op de plek van Sixtus’ geboortehuis staat de Santa Lucia. De paus wilde de kerk zelf graag op deze plek bouwen en vroeg Domenico Fontana voor het ontwerp. De kerk herbergt een van de kostbaarste orgels van de provincie Ascoli Piceno. Een standbeeld van Sixtus V is terug te vinden op de façade van het Teatro dell’Arancio, aan het Piazza Peretti.

Een aanrader is het Museo del Torrione, dat is gewijd aan Pericle Fazzini, een lokale beeldhouwer die wel lo scultore del vento, ‘de beeldhouwer van de wind’, wordt genoemd. Je gaat hier samen met de kunstenaar op reis, met onder andere zijn Ragazzo con i gabbiani (‘Jongen met de meeuwen’).

Extra tip: Il Parallelo di Grottammare

Een markante plek is tot slot Il Parallelo di Grottammare, waar de drieënveertigste parallel (breedtecirkel) ten noorden van de evenaar de Adriatische kust raakt. Op de zomerzonnewende, op 21 juni, is de zon op deze breedtegraad gedurende vijftien uur en tweeëntwintig minuten zichtbaar; tijdens de winterzonnewende op 21 december exact negen uur.

Je vindt de precieze plek ten noorden van Grottammare, op het wandelpad langs de zee. Hier staat het monument dat de aardbol symboliseert met de vier heiligdommen die op deze breedtegraad liggen: Santiago de Compostella, Assisi, Lourdes en Medjugorje.

foto’s: Il Parallelo di Grottammare

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Brigitte Guillick

    Bedankt voor de mooie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *