Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het feest van La Befana in Urbania (Le Marche)

Sinds 2009 wonen Rolf en Inge Smit in Le Marche, in de buurt van Urbino. Ze organiseren al dertig jaar culturele reizen door heel Italië en zijn er sinds vijf jaar ook gaan wonen. Om meer mensen mee te laten genieten van hun bijzonder mooie thuis, runnen ze sinds ruim vijf jaar een B&B in Le Marche. Voor Ciao tutti schrijven ze elke maand een gastblog, dit keer over La Befana!

Befana-sokken (2)Befana-sokken (1)

‘In Nederland is Sinterklaas al lang weer op de boot gestapt en de Kerstman in zijn arrenslee, maar de kinderen in Italië hebben nog iets te goed. De Italianen vieren namelijk op 6 januari het feest van La Befana. Deze bijzondere dag wordt in heel het land gevierd, maar in Urbania, waar wij dichtbij wonen, vind je La Casa della Befana.

In dit huis verwelkomen we elk jaar opnieuw La Befana, een soort goedaardige heks die geschenken stopt in lange sokken. Aardig is dat een legende over La Befana vertelt dat zij de vierde wijze was die bij de geboorte van Christus aanwezig had moeten zijn. Ze had echter geen tijd om met de andere drie mee te gaan. Enkele dagen later kreeg ze echter spijt en besloot ze alsnog op zoek te gaan naar het kindje. Omdat ze niet wist wie het kindje Jezus was, gaf zij voor de zekerheid alle kinderen geschenken. Dat doet ze tot op de dag van vandaag, tot groot genoegen van alle Italiaanse kinderen natuurlijk.

Het feest in Urbania begint als La Befana van de toren van de comune komt abseilen. Met op haar rug een bezem en een zak vol cadeautjes daalt ze af, terwijl ze snoepjes strooit naar de kinderen die beneden staan te wachten.

Befana-Urbania (1)

Eenmaal beneden aangekomen neemt ze plaats op een kar die wordt voortgetrokken door een ezel en wordt ze langs ‘onze’ koffiebar naar haar huisje gebracht, waar alle kinderen op bezoek mogen komen. Bij deze voor Italië belangrijke gebeurtenis is RAI Uno altijd aanwezig om verslag te doen. Vele dames uit Urbania lopen tijdens deze periode ook als La Befana verkleed en er zijn veel kraampjes waar allerlei dingen gekocht kunnen worden die het feest nog specialer maken.

Befana-Urbania (2) Befana-Urbania (4) Befana-Urbania (5) Befana-Urbania (6)foto’s: LaBefana.com

Verder kunnen de kinderen het hele jaar door een brief aan La Befana schrijven. Een team vrijwilligers uit Urbania beantwoordt alle brieven uit heel Italië, hoeveel het er ook zijn…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *