Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verliefde lantaarnpalen in het Parco del Valentino in Turijn

Het Parco del Valentino, dat zich uitstrekt langs de Po, tussen de Ponte Umberto I en de Ponte Principessa Isabella, is het grootste park van Turijn.

In totaal beslaat deze groene oase ongeveer 450.000 vierkante meter, met veel wandel- en fietspaden, grasvelden en kiosken waar je iets kunt drinken.

Lampioni innamorati – verliefde lantaarnpalen
De meest romantische plek van het Parco del Valentino vind je in de Giardino Roccioso, de rotstuin die werd aangelegd ter ere van honderd jaar Italiaanse eenwording. Hier zitten, op een van de vele bankjes die het park rijk is, twee lantaarnpalen die zich verliefd naar elkaar toe lijken te buigen.

De lampioni innamorati zijn een creatie van Rodolfo Marasciuolo, die de lantaarnpalen iets heel menselijks, iets heel teders heeft meegegeven. De lantaarnpalen zitten in weer en wind verliefd te wezen. Gelukkig roest oude liefde niet!

Een kleine impressie van de verliefde lantaarnpalen in verschillende seizoenen:

Nog meer bijzondere beelden
Elders in het park vind je nog een aantal creaties van Marasciuolo, zoals een visser met een kat (al duikt die kat soms ook naast de verliefde lantaarnpalen op).

Wist je dat er ook een heuse kikkerprins te vinden is? Leuk om met kinderen naar te zoeken tijdens een wandeling door deze groene longen van Turijn!

De meest indrukwekkende plek van het park is misschien wel de Fontana dei Mesi, een grootse waterpartij uit 1898 met rondom beelden die symbool staan voor de twaalf maanden van het jaar en voor de vier rivieren in Turijn: de Po, de Dora, de Sangone en de Stura.

De fontein werd gebouwd door Carlo Ceppi, een beroemd architect uit Turijn die ook verantwoordelijk was voor de Porta Nuova en de aanleg van de Via Pietro Micca.

Borgo Medioevale – een middeleeuws dorp
Prachtig is ook de Borgo Medioevale, een middeleeuws dorpje dat bestaat uit exacte kopieën van gebouwen uit zo’n veertig dorpen in de regio Piemonte, die rondom La Rocca, een burcht, zijn gegroepeerd. Je vindt er replica’s van huizen uit onder andere Alba, Avigliana, Curognè, Mondovì, Frossasco, Pinerol.

Het dorpje werd gebouwd voor de Esposizione Generale in 1884 en bestaat uit huizen, winkels en fonteinen. Er is ook een café voor een hapje en drankje.

Bewonder zeker het fresco Dans der dwazen, dat te zien is op een huis uit Bussoleno, in Val di Susa. Het is een kopie van een niet meer bestaand fresco op een taveerne in Lagnasco (in de provincie Cuneo).

Castello del Valentino
Midden in het park prijkt het Castello del Valentino. Het biedt tegenwoordig onderdak aan de Faculteit Architectuur van de Politecnico, de universiteit van Turijn, maar ooit behoorde het toe aan Christina van Frankrijk, die het liet uitbreiden en vooral overdadig liet decoreren. Ze hield er graag grootse feesten en banketten.

Na haar dood stierf de echo van de feestgangers al snel weg en kreeg het kasteel een serieuzere functie. Een van de tuinen van het kasteel werd het thuis van de Orto Botanico, de botanische tuin, die nog altijd te bezoeken is.

De binnenkant van het kasteel kun je alleen tijdens de eerste en de derde zaterdag van de maand bewonderen, als de universiteit de deuren opent voor publiek.

met dank aan Vincenzo De Bernardo, Stefano Chiantaretto, Alessandro Cristiano, Marco Crupi,
Marco Fine, Maykova Galina, Roberto Morabito & Michele Vacchiano voor een aantal foto’s

Nog veel meer tips voor Turijn

Met ruim 350 pagina’s vol tips, verhalen, foto’s en fijne adresjes is onze Special onmisbaar bij een bezoek aan Turijn. Buon viaggio!

ciao-tutti-special-turijn-reisgids

Bestel de Special over Turijn

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *