Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Solo per Due – het kleinste restaurant ter wereld biedt een romantisch avondje uit voor twee

Slechts één tafeltje telt restaurant Solo per Due, met twee stoelen, flakkerende kaarsen, gesteven servetten en bloemen. Dit naar eigen zeggen kleinste restaurant van de wereld is de perfecte plek voor een romantisch diner – al moet je de romantiek wel ver van tevoren plannen, want met plek voor slechts twee gasten is de lijst reserveringen altijd lang.

Jesper nam er voor Ciao tutti een kijkje en neemt jullie mee naar dit romantische adresje in de Sabijnse heuvels, ten noorden van Rome.

Jesper: ‘Ten noorden van Rome liggen de Sabijnse heuvels, die met name bekend zijn vanwege de uitstekende kwaliteit olijfolie. Ook wordt er een goede wijn gemaakt, die vooral in het gebied zelf steeds meer in trek is.

In het dorp Vacone proef je echter van veel meer (lokaal) lekkers. Hier vind je het kleinste restaurant ter wereld: Solo per Due, dat zoals de naam al aangeeft slechts plek biedt aan twee personen. Daarmee is het ook het meest romantische restaurant van de wereld.

Van buiten wijst weinig erop dat hier een restaurant is gevestigd. Het lijkt eerder alsof je gaat dineren in de villa van vrienden. Giovanni di Claudio, een van de eigenaren van Solo per Due, verwelkomt me en laat me op mijn gemak met mijn camera door het restaurant dwalen.

Ik word meteen gegrepen door de romantische sfeer die er hangt. In de ongeveer twintig vierkante meter grote ‘woonkamer’ met open haard staat een perfect gedekte tafel met twee stoelen.

Dankzij de kaarsen, bloemen en accessoires kom je meteen in de sfeer voor gepassioneerde liefdesverhalen. Het is hier en daar een beetje kitsch, maar dat komt de sfeer eigenlijk ten goede. Italianen weten als geen ander hoe je ze moeten verleiden – en wie hier aan tafel schuift kan niet anders dan liefde voelen.

Terwijl ik de sfeer vastleg op beeld, komt Giovanni’s vader, Remo Di Claudio, binnen. Een echte heer, ik schat hem ongeveer zeventig jaar oud, die me met warme stem wat meer vertelt over deze bijzondere plek.

Remo di Claudio: ‘Toen ik Solo per Due in 1988 opende, verklaarden de meeste mensen me voor gek. Een restaurant voor slechts twee mensen? Waarom zou je dat doen?

Als ik mensen over mijn restaurant vertelde, dachten de meesten dat ik een grapje maakte. Of ze kwamen onverwacht kijken, omdat ze dachten dat er toch echt meer tafeltjes moesten zijn. Helaas moest ik ze dan terug naar huis sturen, want Solo per Due betekent voor mij écht dat er plek is voor twee personen. Dat is het concept waar ik in geloofde en dat ik neer wilde zetten, speciaal voor stelletjes die samen, zonder toeschouwers, een bijzondere avond willen beleven.’

Het gastenboek staat bol van unieke verhalen, met pagina’s vol liefde, passie en unieke herinneringen. Of je nu voor een huwelijksaanzoek komt, voor Valentijnsdag, voor je huwelijksjubileum of met een andere reden om de liefde te vieren, je krijgt een onvergetelijke avond voorgeschoteld.

Je dineert echt met z’n tweetjes; de ober komt alleen als je het zilveren belletje gebruikt. Zo heb je alle privacy van je eigen woonkamer, maar kun je het koken, opdienen, wijn inschenken en afruimen aan anderen overlaten en je volledig op je partner richten.

Uiteraard helpt Giovanni graag bij een speciaal aanzoek. Zo suggereert hij bijvoorbeeld dat de twee tortelduifjes voor het dessert wordt geserveerd nog even genieten van het uitzicht vanaf het terras.

Stiekem seint hij dan een van de buurmannen in de vallei in, die voor vuurwerkbedrijf Morsani werkt (met meer dan honderddertig jaar ervaring in het maken van bijzonder vuurwerk). Deze buurman zorgt ervoor dat de lucht boven de Sabijnse heuvels wordt opgelicht door vuurwerk dat de letters Vuoi sposarmi (‘wil je met me trouwen?’) vormt.

Succes gegarandeerd, aldus Giovanni. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een aanzoek werd afgewezen,’ grapt hij. Wel ziet hij de verloofden regelmatig terugkeren, als ze later nog eens hun verlovings- of huwelijksjubileum komen vieren.

Op de achtergrond klinkt romantische muziek, het haardvuur zorgt voor warmte en een extra dosis romantiek en ook het menu ademt in alles liefde uit.

Remo di Claudio: ‘We noemen onze diners cene d’amore, liefdesdiners. Er is geen vast menu; we werken met producten van het seizoen die zoveel mogelijk uit de nabije omgeving komen.

Ook hebben we een eigen moestuin en een olijfboomgaard. Het vlees komt van een kleine boerderij, tweehonderd meter verderop. Er is een uitgebreide keuze aan wijn, zowel uit de regio Lazio als uit andere Italiaanse en internationale streken.

Gasten kunnen kiezen uit een menu met vlees of met vis of een vegetarisch menu. Uiteraard houden we hierbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van de gasten, zoals allergieën of dieetwensen maar ook met wensen voor speciale gerechten die een bijzondere betekenis hebben voor het koppel.

Qua presentatie maken we er ook altijd iets moois van. Zo worden de borden allemaal met de hand beschilderd in Deruta, een bekend keramiekdorpje in Umbrië. Je dineert tenslotte niet elke dag in een restaurant voor twee…’

Een van de mooiste herinneringen heeft Giovanni aan een Italiaans stel dat elk jaar op 15 januari komt dineren. Giovanni: ‘Ze zijn beiden al ver over de zeventig, maar de dame draagt elk jaar opnieuw haar trouwjurk. Haar man brengt altijd eigen muziek mee, van Charles Aznavour, die hen tijdens het diner vergezelt met Franse chansons. Fantastisch toch, dat je dit op die leeftijd nog gewoon doet?!’

Ook de plek waar Solo per Due te vinden is, herbergt een interessant verhaal. Remo: ‘In 1703 ontdekt Carlo Bartolomeo Piazza dat hier ooit de villa van de Romeinse dichter Horatius heeft gestaan, die hij cadeau kreeg van Maecenas. Je kunt nog altijd een aantal delen van de mozaïekvloer en de portico van de originele villa bekijken. Vlakbij ligt ook de Fonte Bandusia, waaraan Horatius een van zijn gedichten wijdde.’

Wil je ook aanschuiven voor een romantisch etentje bij restaurant Solo per Due (Via Villa di Orazio 2, Vacone, Rieti)? Je reserveert je tafeltje via de website van Solo per Due, via e-mail of telefonisch via 0039-0746676873.

De prijs van een volledig menu is € 250,- per persoon, zowel voor lunch als voor diner.

Als je na een romantisch diner wil blijven slapen, dan kan dat ook. Niet bij Solo per Due, maar wel bij een nabijgelegen bed & breakfast waar Giovanni op verzoek graag een kamer voor je reserveert.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *