Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Piazza dell’Amor Perfetto – het plein van de perfecte liefde in Genua

Vorige week passeerde al een perfecte Valentijnsbestemming de revue: het altijd romantische Verona, het decor van de bekendste liefdesgeschiedenis ter wereld.

Minder voor de hand liggend als romantische setting is Genua. Althans, op het eerste gezicht, want wie eenmaal weet dat Genua beschikt over het Piazza dell’Amor Perfetto – het Plein van de Perfecte Liefde – wil hier op 14 februari staan.

Piazza dell Amor Perfetto

Uiteraard gaat er achter deze schitterende naam ook een prachtig verhaal schuil. Lang geleden, in de zomer van 1502, kwam de Franse koning Louis XII aan in Genua. Hij wilde de adel overtuigen zich bij hem aan te sluiten in de strijd tegen Spanje.

Dat verzoek werd uiteraard niet in een saaie vergadering gedaan. Nee, voor het bezoek van Louis XII werd alles uit de kast gehaald. Er waren feesten, banketten en dansavonden, waarop de kwestie zelfs vaak nauwelijks ter sprake kwam.

Tijdens een van die feesten ving koning Louis XII de blik van ene Tommasina. Op slag vergat de koning zijn missie – het was liefde op het eerste gezicht! Gelukkig was de dame in kwestie net zo hoteldebotel van de koning.

Ze dansten de hele avond, maar dit was het enige moment dat hen samen gegund was. De koning zou de volgende dag namelijk weer terug naar Frankrijk reizen, dus zijn missie moest – las minute – nog wel besproken en ingewilligd worden.

Tommasina bleef achter met een gebroken hart. Ze weigerde haar kamer uit te komen en sloot zich voor alles en iedereen af. Een van haar dienstmeisjes dacht slim te zijn en bracht Tommasina het – uiteraard onware – nieuws dat de koning was gestorven.

Hoewel het dienstmeisje hoopte dat het verdriet daardoor minder zou worden, was het tegendeel het geval. Het nieuws raakte Tommasina zo, dat haar hart nu echt brak en ze, nog steeds in- en inverdrietig, stierf.

Toen koning Louis XII eindelijk naar Genua terugkeerde, bracht hij een bezoek aan het huis waar Tommasina naar hem had verlang, om hem had getreurd en met haar gedachten bij hem was gestorven. Hij keek uit het raam van haar kamer, melancholiek om wat had kunnen zijn.

‘Het had een perfecte liefde kunnen zijn,’ zo zou hij hebben gezegd. Sindsdien heet het pleintje waarover de koning uitkeek ‘het plein van de perfecte liefde’ – en is Genua daarmee de perfecte bestemming voor Valentijnsdag!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *