Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een kus op de suikertaart – een marmeren zoen op het Vittoriano in hartje Rome

Ciao tutti! Afgelopen maand stuitten we in Rome op een wel heel romantisch beeld. We maakten twee detailfoto’s en lieten jullie raden naar de plek waar dit beeld zich bevindt.

Vittoriano-Sacrificio

Het was geen gemakkelijke opgave, maar jullie wisten ons te verbazen met soms een zeer gedetailleerde beschrijving. Hoewel sommige lezers het beeld op Piazza Navona of bij de Trevifontein plaatsten, wisten de meeste deelnemers dat het beeld zich bevond op Piazza Venezia.

Sacrificio of Il Bacio

Sommigen waren specifieker en vertelden ons ook dat het beeld op het Vittoriano staat (wat klopt) en een paar noemden zelfs de naam van het beeld: Sacrificio, ‘Opoffering’. Het wordt echter ook wel Il Bacio, ‘De Kus’ genoemd, vanwege de zo romantisch uitgevoerde zoen.

From-Rome-with-love-kus-Vittoriano

Het beeld, dat te bewonderen is aan de rechterzijde van het Vittoriano, aan de linkerhand van het ruiterstandbeeld dus, is een werk van Leonardo Bistolfi, een kunstenaar uit Piemonte. We zien een jonge strijder voor het vaderland (we staan ten slotte op het monument van de Italiaanse eenwording), die ernstig gewond is en niet lang meer te leven heeft.

Vittoriano-Rome-beelden (1)

Hij wordt overeind gehouden door een man die nog ketenen om zijn polsen draagt; een slaaf die net zijn vrijheid en daarmee zijn waardigheid heeft teruggekregen, dankzij de opoffering van de jonge held. Vandaar ook de naam van het beeld.

De stervende strijder wordt gekust door een vrouwenfiguur – en precies dit stukje van het beeld hadden we voor jullie vastgelegd.

engel-beeld-Vittoriano-Rome

Nog meer prachtige beelden op het Vittoriano

Als je Rome bezoekt, moet je de beeldende zoen zeker even van dicht bij bekijken. Maar vergeet ook de andere beelden op het Vittoriano niet.

Vanwege de grootsheid van dit monument, dat door de Romeinen ook wel ‘suikertaart’, ‘typemachine’ of ‘het gebit van Rome’ wordt genoemd, vallen de beelden je in eerste instantie misschien niet op, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Demasiado oscura seguramente.Pensiero – ‘Gedachte’
Vittoriano-Azione
Azione – ‘Actie’
Vittoriano-ConcordiaConcordia – ‘Eendracht’
Igual que la anterior.Diritto – ‘Recht’

Het ruiterstandbeeld van Vittorio Emanuele is ook bijzonder. Het is zeker niet zo beeldend als voorgaande statue, maar de grootte is indrukwekkend. Alleen al de snor van Vittorio Emanuele II is drie meter lang!

National Monument to Victor Emmanuel in Rome, Italy.

Leuk om te weten: ooit vond er een diner plaats in de buik van het paard. Eten in de buik van het paard kan nu niet meer, maar je kunt wél genieten van een drankje op het terras aan de achterzijde van het Vittoriano.

Je bereikt het terras via het Museo del Risorgimento, dat gratis toegankelijk is. Vlak bij het terras vind je ook de lift naar het uitkijkterras, waar heel Rome aan je voeten ligt. Een ideale setting voor een romantische zoen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ronald van den Houten

    * Beste Willemijn (?), Kan het zijn, dat ik jou boven in het Instituut aan de Via Omero heb ontmoet in de periode 14/9-29/9-2009? Ik was daar voor m’n ‘steen’ in de kerk van de Friezen en was toen duidelijk de oudste van het clubje daar…
    * Net terug uit Rome en na recent bezoek aan jullie blog ‘een kus op de Suikertaart’ meen ik te moeten opmerken – het is waarschijnlijk al veel eerder gebeurd- , dat het plaatje dat direct na ‘Pensiero’ komt, niet het bijschrift ‘Azione’, maar ‘Forza’ verdient….
    * Ik zit verlegen om plaatje(s) van (vooral) het fries (links en rechts van Dea Roma), liefst mét een nauwkeurige beschrijving, maar ook van de 14 steden en 17 regionen (plus toelichting). Wie kan mij helpen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *