Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciclovia Alpe Adria – op de fiets door Oostenrijk en Italië

In april 2019 zeggen Irene Maaskant en Laura Maat hun fulltimebaan vaarwel om Europa te ontdekken op de fiets. Ze vertrekken vanuit Rotterdam om uiteindelijk zeven maanden lang te fietsen.

Ze trappen ruim tienduizend kilometer weg, door dertien landen. De vijftien mooiste routes die ze aflegden zijn nu gebundeld in het boek Ga op de fiets, waarvan er drie door Italië voeren.

In het noorden volgen Irene en Laura de Alpe Adria-fietsroute, terwijl ze in het diepe zuiden van Bari naar Matera fietsen, niet rechtstreeks maar via deze schitterende route die hen door de hele hak van de laars voert, langs onder meer Alberobello, Locorotondo, Lecce, Otranto en Gallipoli.

Voor de derde Italiaanse fietstocht varen Irene en Laura van Napels naar Cagliari, vanwaar ze via deze route de westkust van Sardinië ontdekken, met pareltjes als Oristano, Bosa en Alghero.

Alpe Adria – op de fiets over een oud treinspoor

Wij geven een voorproefje van de Alpe Adria, een fietsroute die van Salzburg in Oostenrijk naar Grado, aan de Adriatische kust, loopt.

Irene en Laura: ‘We hebben net dagenlang over de Povlakte, eigenlijk de Italiaanse polders, gefietst en nu is ons verlangen naar de bergen niet meer te stuiten. Andere mensen vertellen ons over een oud treinspoor dat is omgebouwd tot fietspad en dwars door de bergen van Italië en Oostenrijk loopt. We twijfelen geen moment: daar moeten we naartoe.

Over eindeloze fietspaden worden we ongemerkt naar grote hoogten gebracht. We rijden langs verlaten dorpen, kijken uit over diepe dalen en zien in de verte steeds meer puntige pieken opdoemen.

We volgen drie etappes van de Alpe Adria-route, van Udine in Italië naar Villach in Oostenrijk. We volgen niet de hele route, die loopt van het Oostenrijkse Salzburg naar de Italiaanse kuststad Grado, maar als we de verhalen moeten geloven zijn de overige etappes minstens zo mooi.

Net na Udine pakken we de Alpe Adria-fietsroute op. Het is zo simpel als het klinkt: we rijden over een fietspad en volgen de routebordjes. Hier is het nog vlak, maar we kijken al uit op de Julische Alpen waar we straks doorheen zullen rijden. Hoe dichter we het gebergte naderen, hoe indrukwekkender het wordt en hoe enthousiaster dat ons maakt.

We vermoeden dat we weinig restaurants of winkels zullen tegenkomen, dus slaan we genoeg in om te kunnen lunchen en snacken. Even verderop, in het middeleeuwse centrum van Venzone, houden we een koffiestop.

De café-eigenaar vertelt ons dat Venzone zo’n vijftig jaar geleden (in 1976, red.) grotendeels is verwoest door een hevige aardbeving, maar alles binnen de vestingsmuren is in authentieke stijl hersteld.

Met de fiets aan de hand wandelen we over de kinderkopjes naar de Duomo en weer terug. Niet gek dat Venzone bekend staat als een van de mooiste dorpen van Italië. De lichtgekleurde stenen, de huizen met hun dieporanje daken en de bergen eromheen geven ons het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan.’

Lees meer over het Alpe Adria-avontuur, over de twee andere Italiaanse fietsroutes én over twaalf fietstochten in andere delen van Europa in

Ga op de fiets | Irene Maaskant & Laura Maat | ISBN 9789083014845 | € 22,50 | uitgeverij Fjord | bestel Ga op de fiets bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. welke italiaanse fietsorganisaties zijn actief in friulie? bedankt

  2. Ciao Miek,
    daarvoor kun je terecht bij Elbrich van Explore Friuli, zie https://www.explorefriuli.com/sportief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *