Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Un trattamento particolare – Trattoria Mario in Florence

Niet alleen Saskia en Willemijn waren afgelopen week in Florence. Ook Dominique, Saskia’s voormalig oppaskindje en inmiddels stagiaire bij GowithOh en blogger voor onder andere Ciao tutti, was even in de hoofdstad van Toscane. Dominique vierde feest bij Trattoria Mario, het perfecte adres voor een echte Florentijnse lunch. Voor Ciao tutti doet ze verslag:

Trattoria-Mario-Florence

‘Zestig jaar geleden opende de meest geliefde lunchzaak van Florence, Trattoria Mario, de deuren. Anno 2013 is Mario nog steeds beroemd om de heerlijke gerechten en vriendelijke service van de familie Calzo. Dat is niet voor niets, want veel bezoekers beschouwen een lunch bij Mario als een echte ervaring. Bij aankomst geef je je naam door bij de deur, waarna je in de rij ongeveer een half uur tot een uur wacht om vervolgens te midden van Florentijnen en andere toeristen te genieten van een lekkere Italiaanse maaltijd. Veel bezoekers vergelijken de gerechten van Mario zelfs met engeltjes die op je tong piesen. Vooral de bistecca alla fiorentina (Florentijnse biefstuk) is de topper van het (handgeschreven) menu! Je zult je daarnaast niet snel vervelen, want binnen is het zo klein dat je hoogstwaarschijnlijk aan een tafel met vreemden komt te zitten. Dus bereid je alvast voor op Italiaanse tafelgesprekken, gepaard met een lekker glas wijn naar keuze.

Mario is in 1953 ontstaan als een wijnbar, met Romeo en Amelia Calzo aan het roer. Hun zoon Mario en zijn vrouw Elene zorgden er vijf jaar later voor dat de bar omgetoverd werd tot een trattoria. Inmiddels lopen hun kleinzonen Romeo en Fabio alweer heel wat jaren in het eettentje rond om de gasten te voorzien van huisgemaakte specialiteiten.

Mario-Florence2

Ze hoeven niet bang te zijn dat hun trots uit het familiebeeld verdwijnt, want Romeo’s kinderen Carolina en Francesco doen er alles aan om opa’s geprezen recepten onder de knie te krijgen. Leuk weetje: het menu wordt dagelijks aangepast en de foto’s van ACF Fiorentina (i viola) aan de muur worden elk voetbalseizoen omgewisseld.’

Voorproefje
Als je alvast de Florentijnse sfeer bij Trattoria Mario wil proeven, bekijk dan dit filmpje dat ter gelegenheid van de zestigste verjaardag is gemaakt. De video is helemaal in het Italiaans, maar een beeld zegt soms meer dan duizend woorden…

Mario
Via Rosina 2r (hoek Piazza del Mercato Centrale), Florence
geopend: maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 15.30 uur

Mario-Florence

Kun je niet wachten om zelf een heerlijke braciola fritta of ribollita van het huis te proeven? Plak er dan een stedentrip naar Florence aan vast en kijk bijvoorbeeld eens bij GowithOh. Zij bieden comfortabele appartementen in de Italiaanse stad, ook in de buurt van Trattoria Mario, zodat je altijd ruim op tijd bent voor de dagelijks wisselende specialità italiana. Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *