Inspiratie voor een Italiaanse kerst

My Sugar – het lekkerste ijs van Florence

Als winnaar van het Gelato Festival in Florence kwam dit voorjaar een voor ons onbekende ijsmaker uit de bus: Alberto Bati van My Sugar. Met de smaak Araminta (kaneel en sinaasappel) wist hij de tongen van de juryleden zodanig te beroeren dat ze hem tot winnaar van het festival uitriepen. Tijd om eens te gaan proeven dus!

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (1) My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (9)

Meteen bij binnenkomst bij My Sugar (aan de Via de’ Ginori 49/r) voel je Alberto’s passie voor het maken van ijs. Alles in het kleine zaakje straalt uit dat het hier draait om de kunst van het ijsmaken. Terwijl hij de hoorntjes van de klanten voor ons voorziet van een ruime hoeveelheid kokosijs, zien we dat er gelukkig nog wat van de winnende smaak over is. Die willen we natuurlijk als eerste proeven!

We zijn verrast door de smakelijke combinatie van kaneel en sinaasappel in ijs, die heerlijk fris blijkt te zijn. Alberto vertelt ons dat de basis, het frisse kaneelijs, eigenlijk per ongeluk ontstond, door een foutje bij het samenstellen van de ingrediënten. We zullen hier niet verklappen welke ingrediënten hij verwisselde – we houden deze smaak graag exclusief voor My Sugar.

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (7) My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (22)

Alberto vertelt ook dat hij zelf nogal overdonderd is door de reacties op zijn grote succes tijdens het Gelato Festival. In een klap werd de bescheiden ijsmaker, die nog niet zo heel lang geleden zijn gelateria opende, beroemd in Florence en omstreken.

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (24)

Hij is dan ook geen ijsmaker met een jarenlange ervaring. Hij werkte eerst in de leerindustrie, maar daar kon hij zijn draai toch niet zo vinden. Hij wilde graag iets unieks creëren in plaats van dag in, dag uit dezelfde tassen te moeten maken.

Tijdens een culinaire workshop die hij volgde, voelde hij dat hij zijn hart moest volgen. De keuken in, dat was zijn grote droom. Maar wat maakte hij nu het liefst? Gelato – maar zou hij daarvan kunnen leven, in een stad als Florence, waar zo veel ijssalons te vinden zijn?

Hij besloot het te proberen en gooide het roer om. Hij experimenteerde met smaakcombinaties, met ingrediënten, met verhoudingen. Zijn succes blijkt uit de lovende woorden van veel Fiorentini, uit de lange rij die regelmatig voor de deur van My Sugar te vinden is en uit de authentieke smaak van zijn gusti.

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (3) My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (18) My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (26)My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (2)

Zo is zijn mango niet knalgeel – Alberto werkt alleen met natuurlijke ingrediënten en voegt geen onnodige kleurstoffen toe. Een hapje mango-ijs smaakt meer als een hapje bevroren mango, heerlijk fris en natuurlijk.

Dat geldt ook voor de limone (citroen), fragola (aardbei), pompelmo (grapefruit) en cocco (kokos). We proeven ze allemaal, gevolgd door een hapje Mojito (daar zouden we op een warme zomerdag wel mee kunnen dineren) en nóg een keer de Araminta.

Alberto vertelt dat hij de sinaasappels voor deze winnende ijssmaak uit Zuid-Italië heeft laten komen. Hij wilde onbespoten sinaasappels (hij gebruikt namelijk ook stukjes schil in het ijs) met een frisse smaak. De kaneel is afkomstig uit zijn eigen collectie kruiden; hij haalde het in eigen persoon in Zanzibar!

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (13)

Ook de andere ingrediënten zijn allemaal van topkwaliteit. De pistachenootjes uit Bronte maken het pistache-ijs onovertroffen, de tiramisù smaakt net zo romig als het dessert zelf en de bak met crema fiorentina zouden we zo leeg willen lepelen. Extra lekker is de cioccolato al Chianti, chocolade-ijs met een beetje rode wijn.

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (25)

En laten we ook il cono, het hoorntje, niet vergeten. Dat is namelijk bijzonder smakelijk. Alberto haalt zijn hoorntjes helemaal vanuit Oristano (op Sardinië), aangezien volgens hem ook voor de drager van het ijs de allerhoogste kwaliteitseis moet gelden.

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (17) My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (20)

Voor Nederlanders is ook de smaak crema di arachidi (pindakaas) een aanrader. Alberto belooft ook te experimenteren met speculaas en, voor de zomer, met Hugo, Aperol en limoncello. Wie weet kun je dus binnenkort ook een ijsje als aperitivo nemen. Wij houden het voor nu even bij nóg een hoorntje met Araminta. Consigliatissimo!

My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (10)My-Sugar-Gelateria-Florence-ijssalon (8)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.