Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dario Cecchini – de beroemde slager in Panzano in Chianti

Caro Dario,
L’America sta diventando sempre pi un paese di astemi vegetariani e puritani. Personalmente, continuo a preferire il vino rosso, le carni e le belle donne.
Con affetto,
Jack Nicholson

Als je net als Jack Nicholson gek bent op rode wijn en vlees, dan ben je bij Dario Cecchini aan het goede adres. In Panzano, een van de dorpjes in de Chianti, rijgt hij de ene na de andere biefstuk aan het mes.

Dario-Cecchini

In handen van de slager
Bij binnenkomst in de inmiddels wereldberoemde slagerij zet Dario net het mes in een flink stuk vlees, terwijl hij een passage uit Dantes Inferno declameert. Nu snappen we ook de boodschap op zijn website: Lasciate ogni speranza o voi che entrate: siete nelle mani di’ macellaio – Laat elke hoop varen, gij die hier binnentreedt: jullie zijn in handen van de slager.’

Toch voel je je meteen thuis, door de gastvrije sfeer die in de winkel heerst en door Dario zelf, die er ondanks het enorme mes dat hij in zijn handen heeft in slaagt ons te omhelzen. Italianen weten als geen ander wat gastvrijheid is, en Dario houdt die reputatie bij elke gast meer dan in ere.

Dario gebaart dat we even moeten wachten. Hij pakt de zojuist vers afgesneden bistecca netjes in, terwijl hij de klant advies geeft over de bereiding. Dat Dario uit een slagersfamilie komt is duidelijk te merken; de liefde voor het product is hem met de paplepel ingegoten en zit diep, heel diep. Wat wil je ook, als je behoort tot de vijfde generatie slagers. ‘Een slager is eigenlijk net een priester,’ zo stelde Dario ooit. ‘Slagers vertegenwoordigen eveneens bloed, leven en vlees. Wij begrijpen het vlees door en door, de zonden die het begaat, de lust die het opwekt…’

En hoewel wij de aanblik van al dat rauwe vlees eerlijk gezegd niet zo eetlustbevorderend vinden, doet de geur die van verderop komt ons watertanden. Dario nodigt ons uit aan tafel in een van zijn restaurants, waar je allerlei lekkers uit de slagerij kunt proeven. Dario maakt namelijk niet alleen de beste bistecca van heel Toscane; ook van alle andere stukken vlees maakt hij de lekkerste gerechten. ‘Mijn filosofie is dat er niets wordt weggegooid,’ zo legt hij uit. ‘Ik gebruik elk stukje vlees, uit respect voor zowel het dier als de Toscaanse traditionele keuken, die veel gerechten met ingewanden kent.’

Dat is even slikken, maar na twee happen is alle schroom verdwenen. Het ene na het andere gerecht komt op tafel: crostini, geroosterd vlees, gefrituurde ingewanden, bonen, schiacciata, salade en nog meer vlees. Na zes gangen kunnen we geen pap meer zeggen. Gelukkig is er dan nog een glaasje Grappa Cecchini e Cordiale dell’Esercito Italiano om de spijsvertering een handje te helpen.

Dario-Cecchini2© foto’s: Alain Intraina

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hanneke Slenders

    We wiilen met ons gezin 7 volwassen op vakantie . Dario zon hotel zwembad lekker eten vervoer 4 a 5 dagen kun je ons helpen..??

  2. Reizen organiseren doen we niet (we schrijven over onze eigen ervaringen maar daar hebben we met dagelijkse artikelen onze handen meer dan vol aan). Inspiratie voor mooie plekken in Toscane (van accommodaties tot dorpjes, van culinaire adressen tot wijnroutes) vind je via deze link > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/toscane/ Maar het samenstellen van verblijf, route etc. kunnen we helaas niet voor je doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *