Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Trattoria Sostanza (Florence) – kip in een boterbadje en bistecca alla fiorentina

Het is er altijd druk, het ruikt er altijd heerlijk en het ene gerecht op de handgeschreven menukaart doet ons nog meer watertanden dan het andere. Het is zo’n adresje waar je stiekem een vlucht voor zou boeken, om even de geur op te snuiven en aan te schuiven voor de lunch. En vooruit, ook meteen voor het diner. Het is zo’n adresje waarvan we de naam eigenlijk niet zouden moeten verklappen, maar dat toch ook te mooi is om niet te delen. Welkom bij Trattoria Sostanza!

Bereid je voor op een lawaaiige lunch en een nog drukker diner, met tafels vol vaste gasten en personeel dat ertussen door laveert met gloeiendhete pannetjes in boter gegaarde kip. Want dat is wat hier talloze keren op een dag besteld wordt, de petti di pollo al burro – de rest van de menukaart ten spijt.

Natuurlijk, we bestellen vooraf de lekkerste finocchiona (venkelworst) van heel Toscane, en de kip mag vergezeld van een tortino di carciofi (artisjoktaartje) en liefst ook van fagioli all’olio of fagioli all’uccelletto (zachte witte boontjes met olijfolie of in zoete tomatensaus). Maar die kip, die nog nasissend in zijn gloeiendhete boterbadje op tafel komt, is het bestaansrecht van Sostanza.

Wat het geheim van de kok is, dat wil hij ons na al die kippetjes die we er gegeten hebben nog altijd niet vertellen. Zelfs niet nadat we keer op keer elk achtergebleven druppeltje botersaus met wat knapperig brood uit het pannetje hebben geveegd.

Gelukkig vertelde de ober ons wel meteen de eerste keer wat het ‘geheime’ toetje van Sostanza is: een flink stuk meringuetaart met bosaardbeitjes, dat we meteen toevoegden aan ons vaste repertoire. Alle andere gerechten ten spijt – voor ons gaat er niets boven de petti di pollo. Zelfs niet de stevige bistecca die op buurtafeltjes altijd heerlijk lonkt. Maar één pannetje sissende kip in een ooghoek en we zijn weer verkocht.

Hoewel de aankleding niet bijzonder is, kun je uren naar de muur staren, die vol hangt met briefjes, kaarten en foto’s van beroemde gasten (onder wie Steven Spielberg en Marc Chagall) die hier sinds de opening in 1869 (!) hebben gegeten. Net als wij kwamen ze allemaal voor een pannetje met kip in botersaus, en net als wij kwamen ze na die ene keer zo vaak als ze konden terug voor deze sissende smaaksensatie.

Ook trek in Sostanza’s kip in een boterbadje? Je vindt Trattoria Sostanza aan de Via del Porcellana 25/r (grofweg tussen Piazza Santa Maria Novella en Borgo Ognissanti). Sostanza is geopend van maandag tot en met vrijdag van 12.30 tot 14.00 uur en van 19.30 tot 21.45 uur. In de weekends is de trattoria gesloten. Het is aan te raden tijdig te reserveren via 0039-55212691.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *