Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Cucina Torcicoda – 5x culinair genieten in Florence

Vlak bij Piazza Santa Croce in Florence kun je 5x genieten van Cucina Torcicoda. Of je nu alleen even een ijsje wil eten, culinaire inkopen wil doen, zin hebt in een echte Napolitaanse pizza, traditioneel Toscaans wil eten of uitgebreid wil dineren – het kan allemaal bij dit nieuwe culinaire concept van Matteo Peruzzi en Federico Marinelli.

Cucina-Torcicoda-chefs

Eten op de plek van het Florentijnse amfitheater
Wist je dat er vlak bij de Santa Croce in Florence ooit een amfitheater stond? Dit Romeinse theater werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus, toen het Romeinse Florentia bloeide als nooit tevoren.

De palazzi rondom het plein volgen nog altijd de ronding van het amfitheater. In de Via Torta (die vroeger Via Torcicoda heette) is dit misschien nog wel het beste te zien. Waar je nu kunt aanschuiven bij Cucina Torcicoda, namen de Romeinen vroeger plaats op de tribunes.

Gelateria Cucina Torcicoda
We werden allereerst aangetrokken door de gelateria van Torcicoda, met op de stoep een mooie spreuk die de ietwat regenachtige dag meteen opvrolijkte. Je mag ons wakker maken voor een gelato en al helemaal voor een nieuw adresje, dus ondanks de motregen besloten we meteen te proeven. Alle smaken lachten ons toe, maar vooral de verse aardbeien op het aardbeienijs riepen om een keuring. Na één hap brak spontaan de zon door: honderd procent zomer!

Cucina-Torcicoda (5) Cucina-Torcicoda (6)

Emporio Cucina Torcicoda
De dame achter de toonbank van de gelateria wees ons ook op de naastgelegen winkel vol delicatessen. Nadat we tot de laatste hap hadden genoten van de zomerse aardbeien, verlekkerden we ons aan olijfolie, pasta, koekjes, pastasauzen, marmelades en wijn.

Cucina-Torcicoda-winkel Cucina-Torcicoda-winkel-2

Helaas was onze koffer al te zwaar om nog meer lekkers mee te nemen… Gelukkig wist Matteo, een van de eigenaren, raad: er zat niets anders op dan een avond te proeven in de pizzeria, de osteria of het restaurant. We besloten de dag erna terug te komen voor het restaurant, maar mochten alvast een kijkje nemen in de pizzeria en de osteria.

Pizzeria Cucina Torcicoda
De Napolitaanse pizzaiolo, pizzabakker, Vito Scavo, heeft de traditionele houtoven al goed heet gestookt. Met snelle bewegingen vormt hij van de deegballen perfect ronde pizzabodems. We mogen een stukje proeven van de Pizza Torcicoda, met burrata, nduja, tomaatjes en pikante salami. Heerlijk om in zo’n stukje Italiaanse passie te mogen bijten!

Cucina-Torcicoda-pizzeria

Osteria Cucina Torcicoda
In de osteria, die deels is gevestigd in de cantina (met mooie schilderingen van wijnetiketten op de muren) staat de Toscaanse keuken centraal, met bijvoorbeeld pappa al pomodoro en bistecca op de kaart. Ook Italiaanse succesrecepten ontbreken niet: we zien onder andere een prachtig voorgerecht met burrata uit Puglia en borden met Romeinse pastaklassiekers voorbijkomen.

Cucina-Torcicoda-osteria (1) Cucina-Torcicoda-osteria (2)

Ristorante Cucina Torcicoda
Voor het over drie sfeervolle ruimtes verdeelde restaurant gingen we terug om uitgebreid te kunnen proeven. Ristorante Cucina Torcicoda voert een Italiaanse menukaart met een kleine exotische touch, perfect uitgevoerd door chef Alessandro Fabbri.

Bij de voorgerechten onder andere capesante (sint jakobsschelpen) met krokante prei en Campari-druppels. Dat moesten we proeven – en met succes. Een prachtige combinatie, zowel op het bord als op de tong. Erbij dronken we een heerlijke wijn van Lageder. De wijnkaart zorgt met ruim tweehonderd wijnen voor een moeilijker keuze dan het menu , maar als we de naam van Lageder zien staan, is de keuze snel gemaakt.

Cucina-Torcicoda (1)

We kozen vervolgens voor de bucatini met sardines, wilde venkel, rozijnen en pijnboompitten – ook een goede keuze. Ten slotte wisten we nog een plekje vrij te houden voor in de oven gegaarde artisjokken met munt en fiore sardo (Sardijnse kaas). Het recept gaf de chef-kok helaas niet prijs, dus er zit niets anders op dan nog een keer terug te gaan om weer te proeven!

Cucina-Torcicoda-ristorante

Ook benieuwd naar dit culinaire concept in Florence? Je vindt Cucina Torcicoda aan de Via Torta 5 (vlak bij Piazza Santa Croce). Reserveren kan via 0039-0552654329 of via info@cucinatorcicoda.com.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *