Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Peposo – een Florentijns gerecht uit de tijd dat de Duomo in de steigers stond

Duomo-Florence

De koepel van de Duomo – symbool van Florence. Met enige regelmaat staat een stukje van de Duomo in de steigers. Het marmer moet worden schoongemaakt, reparaties moeten worden verricht en beschadigingen moeten worden verholpen. Gelukkig zit er nu niet zo veel druk achter als ten tijde van de bouw van de Duomo, toen de bouwvakkers de steigers niet eens mochten verlaten voor de lunch.

Filippo Brunelleschi, de architect die de reusachtige koepel had ontworpen, stond tijdens de bouw van deze koepel onder redelijke druk. Niet alleen moest hij de klus goed zien te klaren, dat moest liefst ook nog een beetje snel gebeuren. Met lede ogen zag hij zijn arbeiders dan ook elke middag de steigers afdalen om te gaan schaften. Pas uren later kwamen ze terug, vaker wel dan niet aangeschoten en daardoor niet in staat ’s middags net zo snel, efficiënt en nauwkeurig te kunnen werken als ’s ochtends.

Brunelleschi zon op een plan en net als voor de constructie van de koepel bedacht hij nu ook iets geniaals. Toen hij de beroemde peposo uit Impruneta proefde, een stoofschotel van rundvlees, was hij zeer benieuwd naar het recept. Wat bleek? De peposo werd niet alleen met makkelijk verkrijgbare ingrediënten gemaakt, maar was ook nog eens makkelijk te bereiden, zolang er maar een oven in de buurt was. Die was op Brunelleschi’s bouwplaats aanwezig – er moesten immers enorme hoeveelheden steen worden gebakken.

Brunelleschi zorgde ervoor dat de stenen gezelschap kregen van een groot aantal pannen, waarin hij elke dag opnieuw peposo liet bereiden. Zo hoefden zijn arbeiders niet meer naar beneden en kon hij bovendien toezicht houden op zowel de inname van wijn als de duur van de pauze.

Wil je Brunelleschi’s culinaire kunsten navolgen, dan moet je tijdens je bezoek aan Toscane zeker een keer peposo bestellen, met – anders dan Brunelleschi zijn bouwvakkers toestond – een hele fles warmrode Chianti om de hele avond van te genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *