Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eilandhoppen – de mooiste eilanden van Italië

Italië kent tal van eilanden en eilandjes. Vandaag hoppen we langs de mooiste van deze eilandjes, voor een onvergetelijke tocht door heel Italië.

eiland-hoppen-Italië

De eilanden van de Toscaanse archipel

We beginnen voor de kust van Toscane, waar het eiland Elba schittert in de zee. Volgens een mooie legende over de ontstaansgeschiedenis van het eiland was het niemand minder dan Venus, godin van de liefde en de schoonheid, zelf die aan de wieg van het eiland stond. Ze zou haar parelketting hebben gebroken, precies boven de Tyrrheense Zee.

Elke parel die het wateroppervlak raakte, zou zijn veranderd in een eiland. Zo ontstonden Elba, Giglio, Giannutri, Capraia, Pianosa en Montecristo.

Fetovaia-strand-Elba

Sardinië – een van de twee grootste eilanden van Italië

Van Elba maken we de oversteek naar Sardinië, een van de twee grootste eilanden van Italië. Rondom dit eiland vind je echter ook tal van kleinere eilandjes en eilandengroepen, zoals La Maddalena, Tavolara, Asinara, Sant’Antioco en San Pietro.

Bij Tavolara is het vooral voor duikers en zeilers een paradijsje. Het eiland is een vijfhonderd meter hoge berg van kalksteen. Samen met Molara en Molarotto vormt het Isola Tavolara een beschermd natuurgebied, dat – een hele mond vol – Area Marina Protetta Tavolara Capo Coda Cavallo heet.

Tavolara-Sardinie

Ooit een gevangenis, nu een beschermd natuurgebied. De geschiedenis van Asinara maakt het eiland tot een unieke plek, waar je ongerepte natuur en zeldzame diersoorten vindt. De naam Asinara komt van asino, wat ezel betekent, omdat op het eiland de zeldzame albino-ezel voorkomt.

Vanaf Stintino gaan er verschillende bootjes naar Asinara en vaak krijg je er een gids bij die je per jeep het eiland laat zien. Het is ook mogelijk met een mountainbike het eiland te verkennen of er per kano omheen te peddelen.

Asinara (2)

Isola di San Pietro is een eilandje voor de zuidwestkust van Sardinië. Volgens de overlevering meerde de apostel Petrus op de terugweg van Rome naar Afrika aan op het eiland, om te schuilen voor een storm. Hieraan dankt het eiland zijn naam.

lighthouse- San pietro island

De eilanden voor de kust van Lazio

Volgende bestemming: de Isole Ponziano, voor de kust van Lazio. Ponza is het grootste eiland van deze eilandengroep, die verder nog bestaat uit Zannone, Palmarola, Gavi, Ventotene en Santo Stefano.

Ponza

De eilanden voor de kust van Napels

Voor de kust van Napels prijken het beroemde Capri en de minder bekende eilanden Ischia en Procida. Vooral dat laatste eiland, het kleinste van de drie, heeft ons hart gestolen. Vaar hierheen vanuit Napels of Pozzuoli, slenter door het haventje met de vrolijk gekleurde huisjes, dwaal door de nog vrij ongerepte natuur en eet de beste vis gewoon met je voeten in het zand, bij een van de restaurantjes die een terras op het strand improviseren.

Procida2

Leuk om te kijken voor je vertrek naar Procida: de film Il Postino, waarin de Chileense dichter Pablo Neruda tijdens zijn ballingschap vriendschap sluit met il postino, de postbode. Met als schitterend decor dit kleine eiland voor de kust van Napels!

De eilanden van Sicilië

De kust van Sicilië, zelf natuurlijk ook een eiland, wordt omringd door tal van kleinere eilanden. Voor de kust van Trapani vind je de Egadische eilanden, met Favignana, Levanzo en Marettimo.

Levanzo

Favignana is het grootste van de drie. Het is echt een paradijsje, waar je heerlijk kunt fietsen. In de haven zijn fietsen te huur dus binnen no time zit je op de pedalen voor een rondje eiland. Uiteraard kun je ook een bootje huren, voor een bezoek aan een van de vele grotten in zee en rustige baaitjes.

Cala-Rossa-Favignana

Iets verder zuidwaarts, voor de kust van Marsala, ligt het eiland Mozia, dat wordt omringd door saline, zoutpannen. In de zomermaanden worden hier bergen zout gewonnen, een schitterend schouwspel dat het landschap een heel andere aanblik geeft.

Mozia

Het eiland Pantelleria ligt op nog geen zeventig kilometer van de kust van Tunesië. Het is een piepklein eiland; zonder tussenstops kun je het in een uurtje helemaal rondrijden. Al is dat zonde, want er is meer dan genoeg moois te zien.

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de dammusi, traditionele huisjes in Afrikaanse stijl, neem een modderbad in het Lago Specchio di Venere (het Spiegel van Venus-meer), bewonder de wijngaarden en drink een glaasje Passito di Pantelleria op een van de terrasjes.

Dammuso in Pantelleria passito-Pantelleria (1)

Even ten noorden van Sicilië liggen de Eolische eilanden. Zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong. Vulcano is het meest zuidelijke eiland van de Eolische eilanden. Het eiland is vernoemd naar de vuurgod Vulcanus, die volgens de Romeinen op het eiland woonde.

Vulcano

De grootste vulkaan zou de schoorsteen van zijn werkplaats zijn geweest waaruit onwelriekende dampen nog altijd hemelwaarts stijgen. Dat ruik je meteen al, voordat de boot voor anker gaat. De zwavellucht omringt je al gauw als een tweede huid en nestelt zich diep in je neus. Net als de herinnering aan dit prachtige eiland draag je die lucht ook na terugkeer nog wel even met je mee.

Lipari is het grootste eiland. Vanaf Lipari werden in het verleden enorme hoeveelheden vulkanisch glas geëxporteerd. Piraat Barbarossa (Roodbaard) probeerde dit glas zonder te betalen in handen te krijgen en ging vaak uit roven op Lipari. Gelukkig is de rust nu wedergekeerd…

Landscape view of Lipari islands taken from Volcano island, Sicily, Italy Lipari-vulkanen

Stromboli werd in één klap beroemd toen het als decor diende voor de film Stromboli (1949) van Roberto Rossellini, met in de hoofdrol Ingrid Bergman. Stromboli is tevens de naam van de vulkaan waarvan het eiland feitelijk slechts de top vormt.

Fascinerend is het leven in de dorpjes op Stromboli. Er kunnen geen auto’s door de smalle straatjes, dus bijna alles gebeurt per Vespa of per Ape. Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Ginostra, een piepklein plaatsje met slechts dertig inwoners dat je alleen over zee kunt bereiken. Hier vind je volgens het Guinness Book of Records het kleinste haventje ter wereld!

Stromboli

Isole Tremiti – eilandjes voor de kust van Puglia

De Isole Tremiti zijn vijf kleine eilandjes voor de kust van Puglia, in kristalhelder water waarin je prachtig kunt duiken. De eilandjes danken hun naam aan de vele trillingen die hier ooit voorkwamen, maar nu liggen ze sereen in de heldere zee.

Isole-Tremiti-eilanden-Puglia

Eilandhoppen in Venetië

In het noorden van Italië is het goed eilandhoppen in Venetië, geen eiland in de strikte zin van het woord maar een stad die bestaat uit honderdzeventien eilanden en eilandjes, omgeven door honderdzevenenzeventig kanalen en met elkaar verbonden door vierhonderdnegen bruggen.

Vergeet ook San Michele niet, het ‘dodeneiland’ van Venetië, met een uitgestrekt kerkhof waar veel Venetianen hun laatste rustplaats vinden. Ook vind je er graven van beroemdheden als Igor Stravinsky, Sergei Diaghilev, Ezra Pound, Joseph Brodsky en Tine, de vrouw van Multatuli.

Venetie (4)

In de lagune schitteren nog meer eilanden, waarvan Murano, Burano en Torcello de bekendste zijn. Murano dankt zijn beroemdheid aan het bijzondere glas dat hier wordt geblazen. De glasblazers  werkten ooit in Venetië, maar het brandgevaar in de smalle straatjes van de steeds groter wordende stad werd gewoonweg te groot. Nu wordt het glas geblazen in een van de ateliers op Murano.

Murano

Burano is beroemd vanwege de vrolijk gekleurde huizen en het kantwerk. De huizen knallen je tegemoet, in zonnig geel, hemelsblauw, geraniumrood, fuchsiaroze, grasgroen en alle andere kleuren van de regenboog. Met mooi weer zitten de dametjes van het eiland vaak voor hun huizen te kantklossen, hetgeen het geheel extra fotogeniek maakt.

SONY DSC

Torcello is een van de langst bewoonde eilanden in de lagune. Niemand minder dan Atilla de Hun zou hier voet aan wal hebben gezet, iets waar zijn zogenaamde troon nog aan herinnert. Ooit woonden hier meer dan 10.000 mensen en was Torcello een belangrijke plek, met talloze kerken, kloosters en palazzi. Nu telt het eiland nog slechts een dertigtal bewoners.

De mooiste eilanden van Piemonte

We eindigen onze eilandtour in Piemonte. Hier vind je natuurlijk geen eilanden die worden omringd door zee, maar wél parels van eilanden midden in de meren. Bijzonder mooi is Isola Bella, dat letterlijk ‘mooi eiland’ betekent. En mooi is het, waarbij de hoogste punten worden gescoord door de schitterende tuin met terrassen.

Geniet van elk beeld, elk nieuw panorama dat de tuinen bieden. Bezoek het Teatro Massimo, met bijzondere beelden en obelisken, en sla ook de Giardino d’Amore (Tuin der Liefde) niet over.

Isola-Bella

Na dit mooie eiland is ook een bezoek aan het Isola Madre en het Isola dei Pescatori een aanrader. Het ‘eiland van de vissers’ is het kleinste van de Borromeïsche Eilanden en dankt zijn charme aan het kleine, knusse vissersdorpje dat je al vanaf het water kunt zien.

Er wonen nog steeds veel vissers, die zo goed als dagelijks uitvaren. Na een wandeling door de straatjes van het dorp schuif je dan ook aan voor een heerlijke lunch in een van de visrestaurantjes, met vers gevangen vis uit het meer.

Isola-pescatori-Lago-Maggiore

Isola San Giulio ligt in het prachtige Lago d’Orta. Hoe lieflijk het er nu uitziet, zo angstaanjagend zijn de verhalen die ooit over het eiland de ronde deden. Lange tijd zou niemand voet aan wal durven te zetten op het eiland. Het zou het thuis zijn van draken en andere afschrikwekkende schepsels.

Alleen San Giulio trok zich niets van deze onheilsberichten aan en zette koers naar het eiland. Op zijn tot vlot verbouwde mantel, was er geen schipper te vinden die hem wilde overzetten. Hij doodde de draken en heeft er zo voor gezorgd dat je het eiland – dat naar hem werd vernoemd – zonder gevaar kunt bezoeken, gewoon met een korte oversteek per veerboot vanuit Orta San Giulio.

San Giulio Lago d'Orta

Boek je vakantie bij Interhome

Wil je deze pareltjes bezoeken? Interhome heeft ruim drieduizend vakantiewoningen, agriturismo’s, villa’s en appartementen in heel Italië, ook op de eilanden! Of je nu een chalet, een villa met zwembad, een appartement of vakantiehuis zoekt, Interhome heeft voor iedereen de juiste accommodatie.

Mét service, want bij een boeking via Interhome ben je zeker van een veilige afhandeling van het volledige boekingsproces, sleuteloverdracht en eindschoonmaak. Bovendien profiteer je van de kwaliteit, op basis van de gestandaardiseerde en algemeen erkende Zwitserse sterrenclassificatie.

Interhome helpt je graag bij uw keuze voor het ideale vakantiehuis. De klantenservice is vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via 0031-(0)704141000. Een van de belangrijkste sterke punten van Interhome is bovendien dat ze ook vanaf je vakantieadres altijd voor je klaarstaan. Interhome-medewerkers, -partners en -sleutelhouders ontvangen je ter plaatse en bieden een goede service.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *