Home » Reizen door Italië » Campanië » Ischia – een rondje over het kleurrijke ‘groene eiland’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ischia – een rondje over het kleurrijke ‘groene eiland’

Castello-Aragonese-Ischia (4)

Het eiland Ischia ligt voor de kust van Napels, net als het bekende Capri en het kleine, kleurrijke Procida. De voormalige vulkaan is inmiddels een op en top Italiaans eiland, met gezellige plaatsjes, havens vol kleurrijke vissersbootjes en prachtige kerkjes. Er zijn zes verschillende comuni, dorpjes, op het eiland: Ischia, Forio, Casamicciola, Lacco Ameno, Serrara Fontana en Barano.

We tippen vandaag de mooiste plekken van Ischia, van het robuuste Castello Aragonese tot een schitterende bloemenpracht, van een prachtig gelegen kerkje tot fijne stranden.

strand-Ischia (1)

Castello Aragonese
Het Castello Aragonese is misschien wel het bekendste beeld van Ischia. Je ziet het al van ver opdoemen als de ferry richting Ischia vaart, prachtig afstekend tegen de horizon. Het middeleeuwse kasteel vormde ooit een apart eiland, maar wordt inmiddels dankzij een lange promenade verbonden met Ischia zelf.

Castello-Aragonese-Ischia (3)

Het kasteel is ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd, door een heerser die vanuit het Siciliaanse Syracuse voet aan wal had gezet. Zijn huidige naam dankt het kasteel aan de koninklijke Aragonese-familie, die het kasteel in de middeleeuwen restaureerde en uitbouwde. In 1441 zorgde Alfonso V ervoor dat het kasteel dankzij een stenen brug verbonden werd met het eiland Ischia.

Castello-Aragonese-Ischia (5)Castello-Aragonese-Ischia (1) Castello-Aragonese-Ischia (2)

Voor een bezoek aan het kasteel steek je vanuit het plaatsje Ischia de brug over die je naar de citadel leidt. Het kasteel is dagelijks geopend van 9.00 uur tot zonsondergang. Meer informatie vind je op de website van het Castello Aragonese.

Monte Epomeo
Een andere blikvanger is de groene Monte Epomeo, de hoogste berg van Ischia, die bijna achthonderd meter hoog is. De berg wordt aan alle zijden bedekt door honderd kleuren groen, met uitgestrekte bossen en zelfs een aantal wijngaarden. Het bovenste stukje wordt bedekt door witte lava, een herinnering aan de vulkaan die Ischia eigenlijk is.

Ischia-Napels

Dankzij deze groene reus wordt Ischia ook wel het ‘groene eiland’ genoemd. Maar niet alleen de berg is groen; tijdens een tocht over het eiland zie je op veel plekken groene bomen, palmen, kleurrijke bloemen en planten in alle tinten groen.

In een van de tufstenen grotten rondom de berg vind je de kleine kerk die is gewijd aan San Nicola. Hier leefde lange tijd een groep monniken in totale afzondering. Voor het verkennen van de berg Monte Epomeo start je het best in Serrara Fontana. Zorg, zeker op zomerse dagen, wel voor genoeg water voor onderweg.

Ischia
Als bezoeker zet je meestal als eerste voet aan wal in Ischia, het belangrijkste plaatsje van het eiland dat tevens de naam van het eiland draagt. Je vindt er de haven, een keur aan hotels, de Riva Destra (‘Rechteroever) met bars en restaurants en de winkelstraat Corso Vittoria Colonna.

Ischia-haven (2)Ischia-haven (1)

Verderop, richting de stenen brug die naar het Castello Aragonese leidt, vind je onder andere de Torre di Michelangelo, ook wel bekend als de Torre di Guevara. De toren werd gebouwd in 1433, in opdracht van koning Alfonso, om het eiland beter te kunnen verdedigen. Later kwam de toren in handen van de familie Guevara (geen familie van Che).

Ischia-Michelangelo

Michelangelo zou een tijdje in de toren hebben gewoond, toen hij een relatie had met de schrijfster Vittoria Colonna. Een aantal fresco’s dat in de toren te zien is, zou zelfs van zijn hand zijn. Tegenwoordig is het nog altijd een creatieve plek: de toren wordt, samen met de omliggende tuin, vaak gebruikt voor exposities.

Niet ver van de toren van Michelangelo vind je Cartaromana, een klein maar fijn strand met prachtig uitzicht op Castello Aragonese. Let wel op: de smalle strook bij onder andere Ristorante Eden wordt ook Cartaromana genoemd, maar dit is niet het strand dat we bedoelen.

Voor het mooie strand wordt ook wel de benaming Cartaromana Vecchia gebruikt. Je vindt het bij Ristorante Da Maria, maar het is best een stevige wandeling om er te komen, die deels ook heuvelopwaarts voert. Makkelijker te bereiken zijn de stranden La Mandra en Lido.

strand-Ischia (2)

Acquedotto dei Pilastri
Als je van Ischia richting Barano rijdt, over de SS270, stuit je onderweg op een magnifiek aquaduct, het Acquedotto dei Pilastri. Het lijkt een Romeins bouwwerk te zijn, maar niets is minder waar: het aquaduct werd ‘pas’ gebouwd in 1580, toen een belangrijke waterbron op het eiland opdroogde.

aquaduct-Ischia

Het water stroomde van een hoogte van 400 meter omlaag, over een lengte van ongeveer 550 meter, een indrukwekkende reis door een minstens zo indrukwekkend monument.

Barano
Het plaatsje Barano is niet zo heel groot, maar een stop is toch even de moeite waard, vooral vanwege het fijne strand, Maronti, met goudkleurig zand en kristalhelder water. Ook is Barano een aanrader voor wie houdt van een bezoekje aan natuurlijke thermen, met de bronnen van Nitrodi, waarvan het water een heilzame werking zou hebben, en de natuurlijke ‘sauna’ van Cavascura.

Serrara Fontana
De volgende stop is Serrara Fontana, in het zuiden van het eiland. Het is het hoogst gelegen stadje van Ischia, verdeeld over meerdere frazioni. Het mooiste stukje is het pittoreske Sant’Angelo, een vissersgemeenschap aan zee, die deels op het vasteland ligt en deels aan de voet van een hoge rots die door middel van een smalle zandstrook met Ischia is verbonden.

Sant-Angelo-Ischia (1) Sant-Angelo-Ischia (2)

Mooie stranden hier in de buurt zijn Le Fumarole (vernoemd naar de stoom die hier uit de bodem ontsnapt – wel oppassen dus) en Cava Grado.

Forio
We vervolgen ons eilandrondje en gaan op weg naar Forio, een schilderachtig stadje met de mooiste kerk van Ischia, de Madonna del Soccorso.

Ischia-Forio-kerk-Madonna-del-Soccorso Ischia-Forio-kerk-Madonna-del-Soccorso-1 Ischia-Forio-kerk-Madonna-del-Soccorso-2

Maar er zijn meer fotogenieke plekken in Forio:

Forio-Ischia Forio-Ischia-2 Forio-Ischia-3

Op ongeveer een half uurtje wandelen vind je het verleidelijke strand van Citara, terwijl je je ten noorden van Forio kunt onderdompelen in de kleurenpracht van Giardini La Mortella, een prachtige tuin waar je je even in het paradijs waant (voor zover je dat tijdens je rondje Ischia nog niet deed).

De Argentijnse Susana Walton creëerde in 1956 de eerste aanzet tot deze unieke tuin vol palmen en cipressen, citrusbomen en parasoldennen, aardbeibomen en kappertjesstruiken, in een schitterende symfonie met fonteinen en watervalletjes, een theepaviljoen en een zonnetempel, kunstige kraantjes en een krokodillenvijver.

La-Mortella-Ischia-tuin (1)La-Mortella-Ischia-tuin (4)La-Mortella-Ischia-tuin (3) La-Mortella-Ischia-tuin (2)

Lacco Ameno
Na een bezoek aan de tuinen rijden we naar Lacco Ameno, de kleinste gemeente op Ischia, maar zeker niet minder mooi dan de vijf andere, met een gezellig haventje, kleurrijke restaurants en fijne stranden.

Lacco-Ameno (1)

Voor de kust van Lacco Ameno rijst Il Fungo op uit het water, een paddenstoelvormige rots die je het best kunt bewonderen vanaf het gelijknamige strand. Het meest populaire strand is San Montano, met ernaast Negombo, een park met zogenaamde thermale tuinen, waar je al wekend in het warme, heilzame water van schitterende vergezichten geniet.

Lacco-Ameno (2) Lacco-Ameno (3)

Casamicciola
De laatste stop voor we weer terugrijden naar Ischia is Casamicciola, dat vooral beroemd is vanwege de natuurlijke bronnen en thermen. Het is echter ook heerlijk zitten aan het kleurrijke haventje, waar voor je ogen het ene na het andere schouwspel plaatsvindt. Een heerlijke plek om je rondje Ischia af te sluiten met een aperitivo.

Casamicciola-Ischia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

7 reacties

 1. Leuk artikel met goede tips! In september verblijf ik 5 dagen op eiland Ischia. Ik ga veel van de genoemde plekken ook aandoen. Als ik het goed begrijp is een huurauto wel aan te raden?

 2. Heerlijk vooruitzicht Bianca! En si, een huurauto óf een Vespa is wel aan te raden, om alle mooie plekken van het eiland goed te kunnen zien. Buon viaggio alvast!

 3. wij vertrekken op 22 juli naar ischia voor 9 dagen gaan we onze dagen kunnen vullen daar vrezen wij een beetje voor ?

 4. Het ligt er helemaal aan waar je van houdt, natuurlijk. Er zijn prachtige stranden en thermen waar het heerlijk ontspannen is. Gezellige stadjes, goede restaurants. Persoonlijk zou ik negen dagen wel lang vinden, maar een dagje Procida en een dagje Napels brengen vast wat leven in de brouwerij…

 5. Hallo,

  Leuk artikel voor Ischia!

  Wij gaan van 23 – 29 juli naar Ischia. Nemen de auto mee op de ferry naar Ischia. We verblijven in Sant’ Angelo dus helemaal aan de andere kant van Ischia. We gaan met de ferry van Pozzuoli naar Ischia.

  Groet

 6. Hey, wij gaan voor de 2e maal naar dit betoverende eiland. Zijn er verliefd op geworden 😉
  Vorig jaar 8 dagen geweest maar dit jaar toch echt 11 dagen!
  Zij allebei chronisch ziek en hebben zoveel baat bij het therapeutische zwembad bij ons gezellige familie hotel en de temperatuur in de periode mei/juni.
  Wij gaan van 29 mei t/m 8 juni
  Kijken er naar uit….Nog meer Nederlanders in deze periode?

 7. in september gaan we 2 weken naar Gaeta , een ideaal punt om de omgeving tussen Rome en Pompei te ontdekken…ook is er altijd wel n bezoek aan een eiland alleen welke? das nog de vraag , ik ben op zoek naar n leuke mooie dag besteding. Dus zal hier aandachtig lezen wat er te koop is…maar de pracht van Ischia maken me wel erg enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *