Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ischia – een rondje over het kleurrijke ‘groene eiland’

Het eiland Ischia ligt voor de kust van Napels, net als het bekende Capri en het kleine, kleurrijke Procida. Ischia is het grootste eiland van de drie pareltjes die voor de kust van Napels dobberen. Op de voormalige vulkaan liggen zes gemeenten: Ischia, Barano, Serrara Fontana, Forio, Lacco Ameno en Casamicciola, elk met hun eigen charme, van havens vol kleurrijke vissersbootjes tot prachtige kerkjes.

Ischia wordt ook wel l’isola verde, het groene eiland genoemd, vanwege de altijd groene Monte Epomeo, met achthonderd meter de hoogste berg van Ischia. De flanken kleuren het hele jaar door in honderd tinten groen, met uitgestrekte bossen en zelfs een aantal wijngaarden. Het bovenste stukje wordt bedekt door witte lava, een herinnering aan de vulkaan die Ischia ooit was.

Maar niet alleen deze berg is groen; tijdens een tocht over het eiland zie je op veel plekken groene bomen, palmen, kleurrijke bloemen en planten in alle tinten groen. Voor een wandeling op de Monte Epomeo start je het best in Serrara Fontana. In een van de tufstenen grotten rondom de berg vind je de kleine kerk die is gewijd aan San Nicola. Hier leefde lange tijd een groep monniken in totale afzondering.

We tippen de mooiste plekken van Ischia, van het robuuste Castello Aragonese tot een schitterende bloemenpracht, van een prachtig gelegen kerkje tot fijne stranden.

Ischia

Meestal zet je voet aan wal in Ischia, het belangrijkste plaatsje van het eiland dat de naam van het eiland draagt. Je vindt er de haven, een keur aan hotels, de Riva Destra (‘rechteroever’) met bars en restaurants en de winkelstraat Corso Vittoria Colonna.

Verderop, richting de stenen brug die naar het Castello Aragonese leidt, vind je onder andere de Torre di Michelangelo, ook wel bekend als de Torre di Guevara. De toren werd gebouwd in 1433, in opdracht van koning Alfonso, om het eiland beter te kunnen verdedigen.

Michelangelo zou een tijdje in de toren hebben gewoond, toen hij een relatie had met de schrijfster Vittoria Colonna. Een aantal fresco’s dat in de toren te zien is, zou zelfs van zijn hand zijn. Tegenwoordig is het nog altijd een creatieve plek: de toren wordt, samen met de omliggende tuin, vaak gebruikt voor exposities.

Niet ver van de toren van Michelangelo vind je Cartaromana, een klein maar fijn strand met prachtig uitzicht op Castello Aragonese. Let wel op: de smalle strook bij onder andere Ristorante Eden wordt ook Cartaromana genoemd, maar dit is niet het strand dat we bedoelen.

Voor het mooie strand wordt ook wel de benaming Cartaromana Vecchia gebruikt. Je vindt het bij Ristorante Da Maria, maar het is best een stevige wandeling om er te komen, die deels heuvelopwaarts voert. Makkelijker te bereiken zijn de stranden La Mandra en Lido.

Castello Aragonese

Het Castello Aragonese is misschien wel het bekendste beeld van Ischia. Je ziet het al van ver opdoemen als de ferry richting Ischia vaart, prachtig afstekend tegen de horizon. Het middeleeuwse kasteel vormde ooit een apart eiland, maar wordt inmiddels dankzij een lange promenade verbonden met Ischia.

Het kasteel is ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd, door een heerser die vanuit het Siciliaanse Syracuse voet aan wal had gezet. Zijn huidige naam dankt het kasteel aan de koninklijke Aragonese-familie, die het kasteel in de middeleeuwen restaureerde en uitbouwde. In 1441 zorgde Alfonso V ervoor dat de citadel dankzij een stenen brug verbonden werd met het eiland Ischia.

Het kasteel is dagelijks geopend van 9.00 uur tot zonsondergang. Meer informatie vind je op de website van het Castello Aragonese.

Ben je er op 26 juli? Dan vieren de eilandbewoners het feest van Sant’Anna, de patroonheilige van Ischia. Er wordt onder meer een prachtig geregisseerde drijvende processie gehouden van de haven naar de voet van het Castello Aragonese.

Acquedotto dei Pilastri

Als je van Ischia richting Barano rijdt, over de SS270, stuit je onderweg op een magnifiek aquaduct, het Acquedotto dei Pilastri. Het lijkt een Romeins bouwwerk te zijn, maar niets is minder waar: het aquaduct werd ‘pas’ gebouwd in 1580, toen een belangrijke waterbron op het eiland opdroogde.

aquaduct-Ischia

Het water stroomde van een hoogte van vierhonderd meter omlaag, over een lengte van ongeveer vijfhonderdvijftig meter, een indrukwekkende reis door een minstens zo indrukwekkend monument.

Barano

Het plaatsje Barano is niet zo heel groot, maar een stop is toch even de moeite waard, vooral vanwege het fijne strand, Maronti, met goudkleurig zand en kristalhelder water. Ook is Barano een aanrader voor wie houdt van een bezoekje aan natuurlijke thermen, met de bronnen van Nitrodi, waarvan het water een heilzame werking zou hebben, en de natuurlijke ‘sauna’ van Cavascura.

Serrara Fontana

De volgende stop is Serrara Fontana, in het zuiden van het eiland. Het is het hoogst gelegen stadje van Ischia, verdeeld over meerdere frazioni. Het mooiste stukje is het pittoreske Sant’Angelo, een vissersgemeenschap aan zee, die deels op het vasteland ligt en deels aan de voet van een hoge rots die door middel van een smalle zandstrook met Ischia is verbonden.

Mooie stranden hier in de buurt zijn Le Fumarole (vernoemd naar de stoom die hier uit de bodem ontsnapt – wel oppassen dus) en Cava Grado.

Forio

We vervolgen ons eilandrondje en gaan op weg naar Forio, een schilderachtig stadje met de mooiste kerk van Ischia, het veertiende-eeuwse Santuario del Soccorso. In deze pittoreske kerk, die officieel de Santa Maria della Neve heet, vind je het oudste standbeeld van Ischia: een houten kruisbeeld dat in de vijftiende eeuw aanspoelde aan de voet van de kerk.

Een ander indrukwekkend gebouw in de buurt van Forio is villa La Colombaia, ooit de zomerresidentie van Luchino Visconti, de bekende Italiaanse scenarioschrijver en filmregisseur, die onder andere Rocco e i suoi fratelli en Death in Venice regisseerde. Nu vind je in La Colombaia een tentoonstelling met prachtige foto’s die een overzicht geven van de geschiedenis van film en theater.

Minstens zo mooi is het uitzicht vanaf de villa, over de Baia San Montano. Op ongeveer een half uurtje wandelen van Forio vind je het verleidelijke strand van Citara, waar je bij Bagno Teresa aanschuift voor een bord verse pasta met vis of schelpdieren.

Ook een bezoek aan dit winkeltje mag niet ontbreken:

Giardini La Mortella

Op ongeveer een half uurtje wandelen vind je het verleidelijke strand van Citara, terwijl je je ten noorden van Forio kunt onderdompelen in de kleurenpracht van Giardini La Mortella, een prachtige tuin waar je je even in het paradijs waant (voor zover je dat tijdens je rondje Ischia nog niet deed).

De Argentijnse Susana Walton creëerde in 1956 de eerste aanzet tot deze unieke tuin vol palmen en cipressen, citrusbomen en parasoldennen, aardbeibomen en kappertjesstruiken, in een schitterende symfonie met fonteinen en watervalletjes, een theepaviljoen en een zonnetempel, kunstige kraantjes en een krokodillenvijver. In deze blog lees je er meer over.

Lacco Ameno

Na een bezoek aan de tuinen rijd je naar Lacco Ameno, de kleinste gemeente op Ischia, maar zeker niet minder mooi dan de vijf andere, met een gezellig haventje, kleurrijke restaurants en fijne stranden.

Lacco Ameno ligt net onder de allereerste Griekse nederzetting op het eiland. Talloze overblijfselen van deze Griekse bewoners vind je in het Museo Archeologico di Pithecusae in de Villa Arbusto. Je vindt er bijzondere potscherven uit de achtste eeuw voor Christus, maar er is ook een sectie gewijd aan dolfijnen en een kamer met herinneringen aan filmmaker Angelo Rizzoli, die een tijdje in de villa woonde.

Voor de kust van Lacco Ameno rijst Il Fungo op uit het water, een paddenstoelvormige rots die je het best kunt bewonderen vanaf het gelijknamige strand. Het meest populaire strand is San Montano, met ernaast Negombo, een park met zogenaamde thermale tuinen, waar je al wekend in het warme, heilzame water van schitterende vergezichten geniet.

In deze groene oase, met beelden van hedendaagse Italiaanse kunstenaars, vind je maar liefst twaalf baden, met verschillende temperaturen, plus een hammam, jacuzzi, een zandstrand, ruimtes voor massages en schoonheidsbehandelingen. Bijzonder lekker zijn de speciale douches die de spanning in je nek en schouders als sneeuw voor de zon doen verdwijnen en het Japanse doolhof, waar warm en koud water worden afgewisseld.

Voor de lekkere trek tussendoor zijn er een bar met veel gezonde hapjes en drankjes, een gezellige trattoria en het chique restaurant Al FuGà.

Casamicciola

De laatste comune voor we weer terugrijden naar Ischia is Casamicciola, dat vooral beroemd is vanwege de natuurlijke bronnen en thermen. Het is echter ook heerlijk zitten aan het kleurrijke haventje, waar voor je ogen het ene na het andere schouwspel plaatsvindt. Een heerlijke plek om je rondje Ischia af te sluiten met een aperitivo.

Monte Epomeo

Een laatste blikvanger van het eiland is de groene Monte Epomeo, de hoogste berg van Ischia, die bijna achthonderd meter hoog is. De berg wordt aan alle zijden bedekt door honderd kleuren groen, met uitgestrekte bossen en zelfs een aantal wijngaarden. Het bovenste stukje wordt bedekt door witte lava, een herinnering aan de vulkaan die Ischia eigenlijk is.

In een van de tufstenen grotten rondom de berg vind je de kleine kerk die is gewijd aan San Nicola. Hier leefde lange tijd een groep monniken in totale afzondering. Voor het verkennen van de berg Monte Epomeo start je het best in Serrara Fontana. Zorg, zeker op zomerse dagen, wel voor genoeg water voor onderweg.

Culinair genieten op Ischia

Aan de promenade die het Castello Aragonese verbindt met Ischia vind je Ristorante Da Cocò, waar de eilandbewoners zelf graag komen voor de verse vis of een bord linguine ai calamaretti.

Onder het Santuario del Soccorso in Forio tovert Umberto de meest bijzondere visgerechten op tafel, in zijn restaurant Umberto a Mare (Via del Soccorso 8, Forio). Proef zeker de paccheri dolcemare, met inktvis, rozijnen, pijnboompitten en kaneel. Op de plek waar zijn grootvader zijn vers gevangen vis grilde voor wie toevallig in de buurt was, heeft Umberto een plek gecreëerd waar je graag voor omrijdt.

Niet alleen vanwege het goddelijke eten maar ook vanwege het prachtige panorama over de Baia di Citara en de Scogli Innamorati, de ‘verliefde rotsen’ voor de kust. Wil je blijven slapen, dan kan dat overigens ook; Umberto runt een klein hotel met elf kamers die stuk voor stuk uitkijken over zee.

Bij La Cantinola di Zio Jack (Via Santa Maria al Monte 22, Forio) schuif je niet zomaar aan tafel. Vanwege de bochtige, steile weg ernaartoe word je opgehaald door de Ape van het restaurant, dus tijdig reserveren is aan te raden. Eenmaal boven vergaap je je aan de zonsondergang en alle lichtjes in de diepte. Al gauw wordt de show gestolen door de gerechten die op tafel komen: melanzane alla parmigiana en konijn naar traditioneel eilandrecept, maar ook perfecte pizza’s.

Wijn proeven kan bij Casa d’Ambra (Via Mario d’Ambra 16 Forio), de mooist gelegen wijngaard van Ischia, op zeshonderd meter boven zee. Dat zorgt voor verleidelijke vergezichten over de vissershuisjes van Sant’Angelo en de zee, zo mooi dat je zonder een slok geproefd te hebben al dronken van geluk wordt. Het wijnlandgoed van de familie D’Ambra dateert uit 1888. Andrea en zijn dochters Marina en Sara zorgen er met veel toewijding voor hun Biancolella-druiven.

O’ padrone dò mare, ‘de baas van de zee’ – dat is Franco, de eigenaar van het gelijknamige restaurant in Lacco Ameno. Hij weet de lekkerste vissen op te duiken, die hij serveert op het terras met uitzicht op zee. Een aanrader is de spaghetti misto mare.

Lees meer over Ischia

Nog meer artikelen met tips voor je vakantie op Ischia:

een verrassend rondje Ischia per Vespa
Panza, de buik van Ischia
De nieuwe achternaam – het tweede seizoen van L’amica geniale dat zich deels afspeelt op Ischia
schuif aan bij Bar Faro op Ischia
nog meer tips voor Ischia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

15 reacties

 1. Leuk artikel met goede tips! In september verblijf ik 5 dagen op eiland Ischia. Ik ga veel van de genoemde plekken ook aandoen. Als ik het goed begrijp is een huurauto wel aan te raden?

 2. Heerlijk vooruitzicht Bianca! En si, een huurauto óf een Vespa is wel aan te raden, om alle mooie plekken van het eiland goed te kunnen zien. Buon viaggio alvast!

 3. wij vertrekken op 22 juli naar ischia voor 9 dagen gaan we onze dagen kunnen vullen daar vrezen wij een beetje voor ?

 4. Het ligt er helemaal aan waar je van houdt, natuurlijk. Er zijn prachtige stranden en thermen waar het heerlijk ontspannen is. Gezellige stadjes, goede restaurants. Persoonlijk zou ik negen dagen wel lang vinden, maar een dagje Procida en een dagje Napels brengen vast wat leven in de brouwerij…

 5. Hallo,

  Leuk artikel voor Ischia!

  Wij gaan van 23 – 29 juli naar Ischia. Nemen de auto mee op de ferry naar Ischia. We verblijven in Sant’ Angelo dus helemaal aan de andere kant van Ischia. We gaan met de ferry van Pozzuoli naar Ischia.

  Groet

 6. Hey, wij gaan voor de 2e maal naar dit betoverende eiland. Zijn er verliefd op geworden 😉
  Vorig jaar 8 dagen geweest maar dit jaar toch echt 11 dagen!
  Zij allebei chronisch ziek en hebben zoveel baat bij het therapeutische zwembad bij ons gezellige familie hotel en de temperatuur in de periode mei/juni.
  Wij gaan van 29 mei t/m 8 juni
  Kijken er naar uit….Nog meer Nederlanders in deze periode?

 7. in september gaan we 2 weken naar Gaeta , een ideaal punt om de omgeving tussen Rome en Pompei te ontdekken…ook is er altijd wel n bezoek aan een eiland alleen welke? das nog de vraag , ik ben op zoek naar n leuke mooie dag besteding. Dus zal hier aandachtig lezen wat er te koop is…maar de pracht van Ischia maken me wel erg enthousiast.

 8. Dag Saskia,
  We willen al lang eens naar Italië en dan vooral naar Napels. Wauw, wat een mooie streek. Na het zien van je foto’s kan ik niet wachten om het eiland te verkennen. Kan je makkelijk met de auto naar het eiland en zijn honden er toegelaten?

 9. Ciao Wim,
  zeker doen, de eilanden in de Baai van Napels zijn stuk voor stuk prachtig. Ischia is een vrij groot eiland, dus je kunt er zeker met de auto heen (check de veerboten met autovervoer van bijvoorbeeld Caremar). Honden zijn op het eiland zeker toegelaten (er wonen er ook genoeg); dus je viervoeter kan mee. Check wel of je hond ook mee kan naar de accommodatie waar je wil verblijven; dat kan niet overal.

 10. Hi! Heeft iemand tips voor een verblijf op Ischia?!

 11. Wij deden een dagje Ischia vanuit Napels, maar wellicht kan Felicia van SalernoTravel je helpen > https://www.salernotravel.eu/

 12. Hey Is het doenbaar om met de auto in Ishia rond te rijden?
  Waar neem je best de ferry?

 13. Dat kan zeker, al is het klein genoeg om het ook per Vespa of fiets te doen.
  Je neemt de ferry in de haven van Napels (als je googlet op ferry Napoli – Ischia vind je alle maatschappijen en veerdiensten) of vanuit Pozzuoli.

 14. Is het makkelijk om met de bus te reizen op Ischia? Of is een scooter meer aan te raden?

 15. Dat kan allebei, alle dorpjes zijn goed bereikbaar met de bus. Maar wil je ook buiten de dorpjes een en ander zien (afgelegen baaitjes) en niet hoeven te wachten, dan ben je met een scooter natuurlijk flexibeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *