Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een unieke triomfwagen & prachtig gerestaureerde fresco’s in Pompeï

Na de onthulling van het prachtig beschilderd thermopolium, een soort snackbar waar je versnaperingen en drankjes kon krijgen (en waarover je via deze link meer leest), werd er in Pompeï opnieuw een bijzondere vondst gedaan: een triomfwagen die nog bijna helemaal intact is. De wagen werd gevonden bij de Villa Civita Giuliana.

Het gaat om een grote ceremoniële triomfwagen met vier wielen, met ijzeren onderdelen, prachtige decoraties van brons en tin, gemineraliseerde houten resten en afdrukken van organische stoffen van onder andere touwen en resten van plantendecoraties.

De strijdwagen werd gevonden in het portaal voor de stal, waar in 2018 de resten van een drietal paarden tevoorschijn waren gekomen, waaronder een opgetuigd paard.

Op de website van het Parco Archeologico di Pompei wordt de ontdekking als ‘uitzonderlijk’ omschreven, omdat de vondst een nieuw element toevoegt aan de geschiedenis van de woning, aan het verhaal van de mensen die in de villa woonden. Het gaat om een unicum, een soort vondst die tot nu toe in Italië nooit eerder werd aangetroffen, en die nog in een uitstekende staat verkeert.

‘Dit is een buitengewone ontdekking, die een grote bijdrage levert aan de kennis van de antieke wereld. In Pompeï zijn in het verleden vervoermiddelen gevonden, zoals die in het huis van Menandro, of de twee strijdwagens van de Villa Arianna, maar er is nooit zoiets als de strijdwagen van Civita Giuliana aangetroffen,’ aldus Massimo Osanna, de vertrekkend directeur van het Parco Archeologico di Pompei.

De directeur licht dit verder toe: ‘Dit is een ceremoniële wagen, waarschijnlijk de pilentum (vierwielige wagen) die bekend is uit de historische bronnen. Hij werd niet dagelijks gebruikt voor vervoer of landbouw, maar om gemeenschappelijke feestelijke momenten, zoals parades en processies, te begeleiden.

De scènes van de medaillons die de achterkant van de wagen sieren, verwijzen naar het antieke begrip van seksueel verlangen (met saters en nimfen uit de Griekse mythologie), terwijl de talrijke noppen Griekse erotische helden voorstellen.

Aangezien antieke bronnen verwijzen naar het gebruik van de pilentum door dames van stand, en ook door priesteressen, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat het om een wagen gaat die werd gebruikt voor huwelijksrituelen, om de bruid naar haar nieuwe woning te leiden,’ voegt Osanna toe.

foto’s: Luigi Spina | Parco Archeologico di Pompei

‘Pompeï blijft ons verbazen met nieuwe ontdekkingen en dat zal dit gebied nog vele jaren blijven doen, aangezien er nog twintig hectare uitgegraven moet worden. Hieruit blijkt vooral ook dat het mogelijk is dit gebied nog meer waarde toe te kennen, om toeristen van over de hele wereld aan te trekken en tegelijkertijd onderzoek te kunnen doen. Een jonge directeur als archeoloog Gabriel Zuchtriegel zal dit nog verder versterken,’ aldus Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur.

De kleurrijke fresco’s van Casa dei Ceii

Er is nog meer nieuws uit Pompeï, want sinds eind februari schitteren ook de fresco’s in de Casa dei Ceii weer in volle glorie, met levendige kleuren. Het fresco siert de achterwand in de tuin van het huis. Het verbeeldt een jachtscène met wilde dieren van de Nijldelta en Egyptische tempels. Dit filmpje geeft alvast een prachtig beeld:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dory van Kampen

    Ik heb genoten van de prachtige beelden die voorbij kwamen, Pompeï ik ben er geweest mooie herinneringen.

    Dank!!

  2. Grazie Dory!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *