Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stanza degli Schiavi (kamer van de slaven) blootgelegd in Pompeï

Archeologen hebben in Pompeï de Stanza degli Schiavi, de kamer van de slaven, blootgelegd. Deze recent aan het licht gekomen schat is volgens Gabriel Zuchtriegel, de directeur van het Parco Archeologico di Pompei, een buitengewone vondst.

‘Omdat er slechts zelden objecten terug worden gevonden van gewone mensen, laat staan van slaven. Meestal zijn het de bezittingen van hun rijke meesters die de geschiedenis illustreren en verdwijnen de slaven in de vergetelheid.

De waarde van deze vondst is het verhaal van gewone mensen, in dit geval van de kwetsbaarste laag van de Romeinse samenleving, van wie deze kamer ons nu unieke details geeft.’

Deze voor archeologen ware ‘schatkamer’ is aan het licht gekomen in de Villa di Civita Giuliana, net ten noorden van de voormalige stadsmuren van Pompeï, waar eerder dit jaar ook een bijzondere triomfwagen werd opgegraven (zie dit artikel).

De oppervlakte van ongeveer zestien vierkante meter is buitengewoon goed bewaard gebleven. Er zijn drie houten britsen te zien; twee grote met een lengte van circa 1.70 meter en een kleinere van circa 1.40 meter. Wellicht woonde er een slavenechtpaar met hun kind, die gezamenlijk zorg droegen voor de paarden.

In de kamer is namelijk ook een houten kist aangetroffen met stoffen en metalen objecten die waarschijnlijk gebruikt werden voor het verzorgen van de paarden in de naastgelegen stallen, plus een deel van een dissel (waarmee de paarden aan een wagen gekoppeld werden).

Onder de bedden zijn een paar kleine amforen, keramieken drinkbekers en een po gevonden. De kamer was niet versierd met fresco’s of andere decoraties, maar hoog in de muur was er wel een klein raampje waardoor het daglicht naar binnen kon schijnen.

Ook stonden er in een hoek acht grote amforen, hetgeen aangeeft dat de kamer waarschijnlijk ook deels als opslagplaats gebruikt werd.

Op onderstaande plattegrond van de villa zie je duidelijk hoe de gevonden Stanza degli Schiavi ten opzichte van de stallen ligt:

Ambiente e is de paardenstal, ambiente f de portico waar de triomfwagen is teruggevonden en ambiente c de kamer van de slaven.

foto’s: Parcho Archeologico di Pompei

Dit filmpje geeft een mooi beeld van de Stanza degli Schiavi:

Reserveer je bezoek aan Pompeï

In dit artikel delen we de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Pompeï en in dit artikel lees je over een andere recente vondst in deze oude Romeinse stad.

Via deze link reserveer je je bezoek aan Pompeï, eventueel ook met audioguide of een rondleiding. Wil je ook wijn met Romeinse roots proeven in Pompeï en/of op de flanken van de Vesuvius? In deze blog vind je drie wijnhuizen waar dat kan!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *