Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rupsje Nooitgenoeg in Milaan

Inge: ‘Er gaat bijna geen dag voorbij of ik krijg wel de vraag ‘Wat doe je hier eigenlijk, in Milaan?’ De Italianen vragen het verwonderd, want die snappen echt niet dat je als Nederlander vrijwillig naar Italië verhuist. Zij denken dat Nederland een paradijs is waar iedereen het goed heeft en alles is georganiseerd zoals het hoort.

Bij de Nederlanders, die ik dagelijks tegenkom tijdens mijn werk, is de toon vaak nieuwsgieriger. Er zijn veel Nederlanders en Vlamingen die er stiekem van dromen om naar Italië te verhuizen. Ze willen graag weten wat de opties zijn voor het realiseren van hun Italiaanse droom. En ik deel mijn verhaal graag.

Na bijna twee jaar voor Expo Milano 2015 gewerkt te hebben (hier lees je meer over mijn ervaringen tijdens deze baan), ben ik als freelancer aan het werk gegaan. Ik wilde meer vrijheid en geen vaste werktijden en beperkte vakantiedagen meer.

In het begin was het natuurlijk best pittig om als zelfstandige in een vreemd land voet aan de grond te krijgen. Maar na drie jaar ben ik erg tevreden over wat ik allemaal doe. En dat doe ik mede dankzij jullie, de lezers van Ciao tutti!

Stadswandeling door Milaan
Al voor de Expo ontwikkelde ik de Old Milano Food Tour, een wandeling door Milaan, met ondergetekende als Nederlandstalige gids. We starten in het gezellige Brera en eindigen zo’n twee uur later onder de moderne hoogbouw in de stad. Onderweg vertel ik over de geschiedenis van Milaan, gezien door een culinaire bril.

Er zijn een paar kleine proeverijen, deels in typisch Italiaanse winkels, deels door mij meegebracht. Deze tour door Milaan is geschikt voor iedereen die van lokale Italiaanse specialiteiten houdt en de stad echt wil leren kennen.

Een ‘light-versie’ van deze tour is de ‘Milaan in een notendop’-tour. Deze stadswandeling door Milaan duurt ook zo’n twee uur. We starten in het historische centrum waar we de meest belangrijke monumenten van Milaan zien, zoals de Duomo, de Galleria en het Teatro della Scala.

Via de gezellige wijk Brera lopen we dan naar het meest moderne deel van de stad, waar onder andere de Biblioteca degli Alberi en het Bosco Verticale te vinden zijn. Eventueel kan de route ook andersom gelopen worden.

Deze stadswandeling en de Old Milano Food Tour zijn de ideale manier om je stedentrip naar Milaan te starten. Onderweg kan ik je natuurlijk ook nog tips geven welke andere bezienswaardigheden in Milaan een bezoek waard zijn en waar je het beste kan gaan winkelen in Milaan.

Groen, groener, groenst
In 2016 ben ik samen met mijn collega Denise het project ROOFmatters gestart. Er is al veel groen op de balkons van de Milanese condomini, maar wij vinden dat dit nog niet genoeg is. ROOFmatters wil het gebruik van platte daken voor de aanleg van groen stimuleren.

Het groen biedt allerlei positieve effecten die Milaan nodig heeft: het maakt de stad niet alleen mooier, maar zorgt ook voor verkoeling in de zomer (wie wel eens in juli of augustus in de stad is geweest weet waar ik het over heb) en kan de waarde van het vastgoed laten stijgen.

Ons eerste project was het organiseren van zogenaamde ROOFdinners, mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade in Italië en het Consulaat in Milaan. We vonden drie te gekke daken, waaronder dat van het stadhuis van Milaan, en nodigden sprekers uit om ons en de aanwezigen iets te leren over technische en praktische aspecten van het dakgebruik. Natuurlijk eindigde elke bijeenkomst met een lekkere aperitivo op het dak, we zijn tenslotte in Italië…

Na het succes van deze evenementen besloten we door te gaan als ROOFmatters. Het groen maken van daken in Milaan is een nieuw idee en we zullen een lange adem nodig hebben voordat we echt iets bereiken.

Op dit moment zijn we betrokken bij een groot project, gefinancierd door de Europese Unie. Een van de partners is de gemeente Milaan en het is ontzettend gaaf om te zien dat het stadsbestuur, mede dankzij onze ROOFdinners, dit belangrijke onderwerp nu op de agenda zet. Mocht je over een aantal jaar (weer) naar Milaan komen, dan hoop ik dat er meerdere groene daken zijn gerealiseerd.

In de pen klimmen
Maandelijks kunnen jullie hier op Ciao tutti een blog van mij lezen. Het is echt leuk om te merken hoeveel mensen deze site lezen en naar aanleiding van een van mijn blogs bij mij terechtkomen. Dankzij Ciao tutti kan ik mijn ervaringen in deze mooie stad met jullie delen en kunnen jullie meer uit jullie citytrip naar Milaan halen.

Maar Ciao tutti is niet de enige website waarvoor ik schrijf. Ik heb in een blog al eens geschreven over de website Le Strade di Milano. Deze lifestyle blog onderscheidt zich van alle andere blogs en websites omdat de verhalen worden verteld vanuit het veelzijdige perspectief van Italiaanse en internationale schrijvers die Milaan door en door kennen.

De artikelen, die in het Engels en Italiaans worden gepubliceerd, zijn zowel gericht aan de Milanezen zelf als aan mensen van buiten, zowel aan Italiaanse als aan buitenlandse toeristen. En dat maakt de site een uniek startpunt voor je bezoek aan de stad!

Mijn maandelijkse artikelen voor Le Strade di Milano gaan over cafés, lunchplekken en restaurants in Milaan die misschien niet zo bekend zijn, maar absoluut de moeite waard zijn. Check de site dus voordat je naar Milaan gaat.

Last but not least schrijf ik voor time to momo (de vroeger 100%-gidsen), ik ben de kersverse auteur van de reisgids voor Milaan.

Rupsje Nooitgenoeg
Zoals je merkt, verveel ik mij niet. Ik vind het ontzettend leuk om zoveel verschillende dingen te doen en geniet ervan om mijn kennis over Milaan met anderen te delen. Ik hoop dus dat we elkaar een keer tegenkomen, of het nu direct is tijdens een wandel- of fietstour door Milaan, tijdens een van de inspiratiereizen naar Milaan die ik organiseer voor mensen die in de foodsector werken of indirect, omdat je een van mijn blogs leest. Ci vediamo!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *