Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Beleef december in Milaan!

De decembermaand is in volle gang en Milaan is volledig gehuld in kerstsfeer. In aanloop naar de feestdagen is het al druk in de vele winkels in de stad; de jacht op de mooiste kerstcadeaus is begonnen. Vooral onder de mensen die niet op een stuiver hoeven te kijken is het bijna een wedstrijd om het mooiste, grootste en vooral duurste cadeau te vinden.

Vorig jaar deelden we al een artikel met tips waar te gaan shoppen in Milaan. Ideaal voor de decembermaand, maar ook nuttig tijdens de rest van het jaar.

In dit artikel tipt Inge de mooiste plekken voor een unieke decemberbeleving in Milaan. Inge: ‘Een stedentrip naar Milaan is in deze periode nog bijzonderder dan anders. De dagen zijn kort, de stad bruist en schittert dankzij de vele kerstdecoraties.

De prachtige lichtjes maken dat er bijna een magische sfeer in de stad hangt. Alle wijken doen mee, van het moderne gebied rondom het Piazza Gae Aulenti tot het Castello Sforzesco, aan de rand van het historische centrum.

Het hoogtepunt vind je natuurlijk op en rondom het Piazza del Duomo. Elk jaar doet de gemeente Milaan een openbare oproep aan bedrijven voor de sponsoring van de kerstboom die trots voor de kathedraal van Milaan mag pronken. Dit jaar is het voor het eerst een nep-kerstboom die bestaat uit een stalen structuur die volledig bekleed is met lichtjes.

Deze lichtjes vormen vanaf de avondschemering tot diep in de nacht een prachtig schouwspel van kleuren en bewegingen en nodigen uit om een tijdje op het plein te gaan staan om dit alles te bewonderen.

Naast de Duomo vind je de traditionele kerstmarkt, waar van alles en nog wat te koop is: decoraties voor in de kerstboom, Italiaanse specialiteiten uit verschillende regio’s… Ook altijd de moeite waard zijn de etalages van La Rinascente, het luxe warenhuis naast de Duomo.

De etalages zijn altijd al het bekijken waard, maar gedurende de kerstperiode is het extra bijzonder om hier even te stoppen. Dit jaar zijn de etalages ingericht met de kerststallen van de Napolitaanse families Ferrigno en Di Virgilio, die al generaties lang kerststallen maken aan de Via San Gregorio Armeno.

Een andere traditie is de kerstboom in de Galleria Vittorio Emanuele II. Op de kruising van de twee ‘straten’ in deze prachtige overdekte winkelgalerij staat een enorme kerstboom die vol hangt met diamanten van Swarovski. Het is hier een onophoudelijk geflits van fotocamera’s. Niet gek, gezien het resultaat!

Ook de wijken Navigli en Brera zijn gedurende de laatste maand van het jaar extra gezellig. Aan de Naviglio Grande drink je nu je borreltje onder een warme deken, maar dankzij de terrasverwarmers kun je nog altijd lekker buiten zitten, mét uitzicht op de sfeervolle verlichting die boven het kanaal hangt.

In de wijk Brera zijn de nauwe straten verlicht door lange lichtslingers, die de kronkelingen van de straatjes benadrukken. Mocht je een tarotlezer of waarzegster tegenkomen, dan kun je vragen wat het nieuwe jaar te bieden heeft. Loop ook eens een van de boetieks binnen, voor een mooie kerstoutfit of een origineel kerstcadeau.

Ik wens alle lezers van Ciao tutti bij deze hele fijne feestdagen toe. Geniet van al het lekkers (zoals een stuk typisch Milanese panettone) en wie weet treffen we elkaar in de komende vakantieperiode of het nieuwe jaar voor een stadswandeling met Nederlandstalige gids in Milaan!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *