Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wat is er te doen in Milaan gedurende het jaar?

Staat er dit jaar een stedentrip naar Milaan op de planning, bijvoorbeeld in combinatie met een weekje skiën of een vakantie aan de Italiaanse meren, of als een lekker lang weekend ertussenuit?

Milaan heeft altijd genoeg moois om te ontdekken, maar Inge deelt voor de komende maanden nog een aantal extra ideeën en inspiratie voor je verblijf in Milaan. Ze geeft je overigens ook dit jaar graag ter plekke tips, tijdens een stadswandeling door Milaan.

Inge: ‘Elk seizoen biedt een andere blik op de stad, van de vers groene blaadjes in de lente tot de ijsetende zakenmannen in pak tijdens de zomermaanden en de sciure in bontjassen op de soms mistige winterdagen.

Elke maand heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht, met dank aan een aantal grootse evenementen als de Fashionweek en de Salone del Mobile.

Februari in Milaan: Fashionweek

Traditioneel is februari de maand van de Fashionweek, waarin de nieuwste collecties dameskleding van de grote merken worden gepresenteerd. De hele wereld kijkt naar Milaan om zich te laten inspireren bij het ontwerpen en inkopen van de herfst en wintercollecties.

Aan het einde van de maand wordt het Carnevale Ambrosiano gevierd. Een paar dagen later dan op alle andere plekken in de wereld – maar dat is met een goede reden!

Het verhaal gaat dat Sant’Ambrogio onderweg was en pas een paar dagen na het officiële carnavalsfeest in Milaan aankwam om de mis te leiden. Om deze achterstand in te halen, vasten de Milanesi ook op zondag, zodat de veertig dagen vasten toch worden behaald.

Het carnaval in Milaan is vooral een groot feest voor de kinderen. De laatste jaren wordt er geen optocht meer georganiseerd in het centrum van de stad, maar in de wijken rondom het centrum is er genoeg te doen.

Op deze sabato grasso, vette zaterdag, snoep je van chiacchiere, zoete koekjes met poedersuiker, of tortelli. Deze laatste hebben wel iets weg van onze oliebollen, maar zijn een stuk kleiner en vaak gevuld met banketbakkersroom. Geniet ervan, want dit is officieel het laatste snoepgoed wat je tot Pasen krijgt…

Maart in Milaan: museumweekend

In maart laat het lentezonnetje zich soms al van zijn beste kant zien, maar de dagen zijn nog relatief kort en het weer kan soms zomaar omslaan. Ideaal weer om tijdens je citytrip naar Milaan ook een mooi museum te bezoeken, zoals het Casa Museo Bagatti Valsecchi of Le Nuove Gallerie Leonardo da Vinci.

Extra leuk: tijdens het eerste weekend van maart wordt Milano Museo City georganiseerd. Veel musea zijn dan gratis toegankelijk en er worden verschillende evenementen georganiseerd.

Milaan in april & mei: de lente barst lost

In april begint Milaan echt weer te bruisen, en niet alleen vanwege de zon die zorgt voor aangename temperaturen. Het is de maand van het lange paasweekend, we vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog (op 25 april) en er staan een heleboel evenementen op het programma,

Mei is een van mijn favoriete maanden in het jaar. Er gebeurt van alles in de stad, de parken zijn frisgroen en het is perfect weer om van alles te ondernemen, zowel in de stad als er buiten.

In deze maand geniet ik graag van de aangename lucht, de mooie parken in Milaan, de steeds langer wordende dagen en uitstapjes in de omgeving. We gaan regelmatig op pad om te wandelen in de bergen, vaak rondom het Comomeer.

Muziekliefhebbers kunnen in mei hun hart ophalen tijdens Piano City. Dit evenement wordt in het laatste weekend van mei georganiseerd. Overal in de stad worden gratis pianoconcerten gegeven, van klassiek tot pop, van jazz tot rock.

Het bijzondere is dat je als bezoeker de kans hebt om op bijzondere locaties in Milaan een pianoconcert bij te wonen: van een prachtige huiskamer in een voornaam palazzo tot een metrohalte.

Vergeet ook de concerten bij zonsopgang niet, rond vijf uur ‘s ochtends, in een park of een privétuin. Piano City bijwonen is de perfecte gelegenheid om de stad echt mee te maken en op plekken te komen die je anders niet zou zien.

Milaan in juni: aftellen naar de zomer

Juni begint altijd met de viering van La Festa della Repubblica. Op 2 juni 1946 werd door middel van een referendum besloten dat Italië van een koninkrijk in een republiek zou veranderen.

De koninklijke familie trad vrijwillig af en de eerste interim-president werd aangesteld. Niet veel later werd Luigi Einaudi de eerste president van Italië. Als zijn naam je bekend voorkomt: Luigi Einaudi is de opa van de bekende pianist Ludovico Einaudi.

Juni is de maand waarin de schoolvakanties beginnen en de Italianen verlangend uitkijken naar de zomervakantie. Wanneer het mogelijk is, gaan de Milanesi in het weekend naar hun huis in de bergen, naar de meren of naar de kust, om te ontsnappen aan de eerste warmte van de stad.

Als je in juni in Milaan bent, kun je volop genieten van het zonnige weer en tot laat op de avond op het terras zitten. De warmste uren van de dag breng je door in een van de parken van Milaan, genietend van Italiaanse achtergrondgeluiden en een heerlijke gelato.

Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt gekregen om een paar dagen naar Milaan te komen. Wie weet tot snel!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Josje Crince Le Roy

    Waarom geen city walk in Milaan?
    Beste musea in Milaan zou ook interessant zijn.
    Die blogs met een bakker en koffietentjes…..

  2. Misschien moet je even verder kijken want via http://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/milaan lees je ook blogs over musea en andere bijzondere bezienswardigheden in Milaan. Er is ook een zeer omvangrijke digitale reisgids > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/milaan/milaan-de-beste-tips-en-adressen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *