Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Biblioteca degli Alberi – een bibliotheek vol bomen in Milaan

Inge: ‘Na lang, heel lang wachten, is eind oktober 2018 eindelijk de Biblioteca degli Alberi in Milaan geopend. Het derde park van Milaan, maar liefst tien hectare groot, maakt deel uit van het nieuwe stadsdeel rondom Piazza Gae Aulenti en het zogenaamde Bosco Verticale en is uniek in zijn soort.

Het park werd al in 2003 ontworpen door Inside Outside, de studio van de Nederlandse landschapsarchitecte Petra Blaise, in samenwerking met een lokale landschapsarchitect. Het is dus ook een beetje Neerlands trots!

Vanwege allerlei tegenslagen en problemen is de aanleg van het park echter pas in 2017 begonnen. Na lang werken, onderhouden en wachten tot de wortels van de bomen en planten goed geworteld waren, is het park nu voor iedereen toegankelijk.

De Biblioteca degli Alberi (in het Nederlands: bomenbibliotheek) moet een soort van moderne botanische tuin voorstellen. Op elk van de ‘eilanden’ die worden gevormd door de wandelpaden die het park doorsnijden, staan één of meerdere cirkels van bomen van een bepaalde soort.

In dit park in Milaan staan negentien verschillende boomsoorten, met in totaal vierhonderdvijftig bomen. Elke kring van bomen heeft een eigen naam die in de wandelpaden geschreven staat.

Een van de bijzonderheden van dit park is dat het een publiek park is, dat eigendom is van een private partij. Alsof jij je achtertuin openstelt aan iedereen dus. Er staat geen hek om het park en om te voorkomen dat er in het donker ongewenste dingen gebeuren, loopt er dag en nacht bewaking rond. Dit is niet alledaags, maar maakt het park des te specialer.

Het belangrijkste doel van het park is het verbinden van de verschillende wijken die aan het stuk groen grenzen. Van de kantoormedewerkers uit de moderne gebouwen rondom Piazza Gae Aulenti, tot toeristen en de inwoners van de (voormalige) volksbuurt Isola.

Het park is ook zo divers ingericht dat het voor ieder wat biedt: een speelplaats voor de kinderen, een fitnesszone voor de sportieveling, uitlaatplekken (met parcours!) voor honden en hun eigenaren, relaxstoelen en orti urbani waar jong en oud hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen…

Binnenkort gaat er ook een programma van culturele activiteiten van start dat ervoor gaat zorgen dat het park steeds meer gaat leven.

De opening van dit park in het centrum van Milaan past goed in de strategie van het huidige gemeentebestuur. Voormalige rangeer- en overslagterreinen van de spoorwegen worden omgetoverd tot groene zones om zo forestazione urbana te realiseren.

Deze zogenaamde stedelijke bossen maken de stad een stuk groener en daarmee leuker om te bezoeken. Er staan nog veel meer groene projecten op de agenda van het Milanese bestuur, dus genoeg reden om Milaan eens te komen bezoeken om te genieten van de groene kant van de stad!’

Wil je tijdens je stedentrip naar Milaan echter ook meer over de historie van de Milanese culinaire cultuur te weten komen, boek dan ook een tour bij Milaan met Local.

Je wandelt dan met Inge door Milaan, waarbij je onderweg allerlei interessante zaken te weten komt over de geschiedenis van Milaan en geniet van kleine proeverijen van lokale producten. Bovendien geeft Inge je graag wat extra culinaire tips om van je weekend in Milaan een smakelijk succes te maken!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *