Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De bijbel van de Italiaanse keuken

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (van restaurant Toscanini in Amsterdam) de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Al bladerend door deze bijna vijfhonderd pagina’s tellende culinaire bijbel maak je een reis door Italië, met meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s die je stuk voor stuk wil proeven.

Italië op de kaart
Hoewel we uren kunnen wegdromen bij de prachtige kaart van Italië die als inhoudsopgave dient, zorgen onze steeds harder rommelende magen dat we snel verder bladeren. Voor je echter aan je culinaire reis kunt beginnen, wacht er een schat aan basisinformatie.

De uitgebreide introductie omvat stap-voor-stapfotografie (hoe maak je bijvoorbeeld pasta of gnocchi, hoe maak je artisjokken of inktvis schoon?), basisrecepten (voor onder meer bouillon, tomatensaus, bechamelsaus en pizzadeeg), een uitleg van basisingrediënten en een overzicht van culinaire begrippen en technieken.

Vervolgens verlekker je je aan de lekkerste Italiaanse gerechten. De bijbel van de Italiaanse keuken zet heel Italië op de kaart, met voor ieder wat wils. Of je nu houdt van pasta of van risotto, van vlees of vis of juist liever vegetarisch eet, je vindt in deze bijbel veel heerlijks voor Italiaanse etentjes met vrienden, een avond comfort food op de bank of een uitgebreide lunch.

Een culinaire reis door Italië
De culinaire reis start in Valle d’Aosta en Piemonte, met onder meer vitello tonnato, cannelloni, polenta, brasato al vino rosso, bollito misto, bagna cauda, baci di dama, semifreddo van hazelnoten en panna cotta.

In Lombardije en Trentino-Alto Adige schuif je aan voor malfatti, ravioli di zucca alla mantovana, aardappelgnocchi met speck, fonduta & walnoten, cotoletta en ossobuco alla milanese, panettone en apfelstrudel.

De keukens van het noordoosten, van de regio’s Friuli-Venezia-Giulia en Veneto, brengen gemarineerde ansjovisjes, baccalà mantecato, risi e bisi, risotto al nero di seppia, radicchio en tiramisù.

Ligurië zorgt voor zonnige smaken, met gevulde courgettebloemen, farinata, focaccia, verse pesto, zeebaars in een zoutkorst, gestoofd konijn, gepocheerde peren met saffraan en citroentaart.

De ‘buik van Italië’, zoals de regio Emilia-Romagna wel wordt genoemd, is goed gevuld met piadina, giardiniera, tagliatelle met paddenstoelen, tortellini in brodo, ragù alla bolognese, lasagne, cotechino, zuppa inglese en gekarameliseerde vijgen.

Proeven van Toscane betekent genieten van ribollita, bonensalade, crostini met kippenlevertjes, pappa al pomodoro, panzanella, acquacotta, pappardelle met haas, verse venkelworst, ricciarelli, torta della nonna en cantuccini.

Uit de keukens Umbrië en Le Marche komen de geuren van linzensoep, vissoep, vispakketjes, gehaktbrood, gebraden kwartels, gefrituurde bloemkool en gevulde courgette.

Lazio, Abruzzo en Molise verleiden je met gefrituurde artisjokken, supplì, gnocchi alla romana, pasta e ceci, spaghetti alla carbonara, pasta all’amatriciana, pasta alla gricia, duivelse kip, gegrilde lamskoteletjes, porchetta, saltimbocca alla romana, coda alla vaccinara en broccoli strascinati.

Kustregio Campanië staat niet alleen garant voor een authentieke pizza, maar ook voor gestoofde artisjokken, spaghetti aglio olio e peperoncino, pasta alla puttanesca, fritto misto di mare, babà al rum en ricottabeignets. Dé uitdaging: een timpano zoals die te zien is in de film Big Night:

In het diepe zuiden (de regio’s Puglia, Basilicata en Calabrië) smul je van panzerotti, taralli, orecchiette, aardappelpizza, frittata met rode uien en fave e cicoria.

De keuken van de eilanden Sicilië en Sardinië wordt vertegenwoordigd door panelle, sarde a beccafico, pasta con pesto alla trapanese, pasta alla norma, fregola met vongole, linguine met bottarga en citroen, malloreddus met worst en saffraan, caponata, venkel/sinaasappelsalade, pistache-ijs, citroensorbetijs, cannoli en koffiegranita.

Je vindt al deze recepten en nog veel meer lekkers in:

De bijbel van de Italiaanse keuken | Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti | ISBN 9789048844906 | € 31,99 | Carrera Culinair | bestel De bijbel van de Italiaanse keuken via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *