Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – maart

In onze Italië Agenda van maart vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa della Donna
8 maart, heel Italië
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat maar die in Italië de prachtige naam Festa della Donna (Feest van de Vrouw) heeft gekregen.

Italiaanse vrouwen krijgen die dag een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.

Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners of vriendjes. Ze geven deze vrolijke gele bloemetjes ook aan al hun vriendinnen, buurvrouwen en zelfs collega’s.

De Iden van maart – de moord op Julius Caesar
15 maart, Rome
15 maart van het jaar 44 voor Christus was voor Gaius Julius Caesar bepaald geen feestdag. Hij werd op die dag, op de idus van maart, vermoord. Zijn vermeende laatste woorden, gericht aan zijn moordenaar, zijn wereldberoemd geworden. ‘Et tu, Brute?’ zou hij hebben gezegd. ‘Ook jij, Brutus?’

Hoe afschuwelijk deze dag lang geleden ook was, vandaag de dag is 15 maart in Rome aanleiding voor een keur aan evenementen die Julius Caesar in herinnering brengen. Er zijn bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en speciale rondleidingen op het Forum Romanum en er wordt een bijzonder eerbetoon gebracht aan het beeld van Caesar aan de Via dei Fori Imperiali.

Het volkslied verjaart
17 maart, heel Italië
Op 17 maart 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen met Vittorio Emanuele II als eerste koning van Italië. Turijn werd de hoofdstad van het verenigde Italië. Alhoewel, verenigd… Italië is eigenlijk nog steeds meer een samenvoeging van twintig verschillende regio’s dan een echte eenheid…

Wie op 17 maart de eenheid wil vieren, zingt Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’. Dit is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli. Via deze link vind je het volsklied, mét vertaling en uitleg.

Antiche Camelie della Lucchesia
12 t/m 27 maart, Sant’Andrea di Compito (Lucca)
Elk voorjaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito (Lucca) van kleurrijke camelia’s. In 2022 vinden de camelia-weekenden plaats op 12 en 13 maart, 19 en 20 maart en op 26 en 27 maart. Lees ook onze blog over dit Toscaanse cameliafestijn.

Zeppole voor San Giuseppe (Vaderdag)
19 maart, heel Italië
Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (de heilige Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe.

De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna staan de bakkers al voor dag en dauw op om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam of met amandelspijs.

Op Sicilië worden sfingi di San Giuseppe bereid: schelpen van bladerdeeg met een vulling van ricotta en sinaasappel- of citroenschilletjes. In andere delen van Italië worden vandaag de traditionele zeppole di San Giuseppe (soesjes van Sint-Jozef) verorberd.

Op de feestdag van San Giuseppe, die immers de vader van Jezus was, wordt in Italië ook Vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag, maar de Italiaanse babbo moet de festiviteiten nu uitstellen tot na zijn werkdag. Alleen meubelmakers en timmerlieden houden de officiële feestdag van hun patroonheilige nog in ere. Zij kunnen zich al vroeg te goed doen aan de heerlijke zeppole en de onverdeelde aandacht van vrouw en kinderen.

Palio dei Somari – ezelrace in Torrita di Siena (Toscane)
Net buiten Siena, in het dorpje Torrita di Siena, wordt op de eerste zondag na 19 maart een bijzondere palio gereden: de Palio dei Somari. Jozef, die als timmerman niet de beschikking had over een paard, vervoerde zijn planken, kastjes en stoelen vaak op een ezel – en ook nu nog zijn het ezels die het tijdens deze bijzondere race tegen elkaar opnemen.

Nou ja, race: een ezel doet nu eenmaal wat hij zelf wil, dus sta niet gek te kijken als er ineens eentje stokstijf stil blijft staan of weer terug naar de start rent…

foto: Stefano Mazzola

Nieuwjaar in Florence (Toscane)
25 maart
In Florence luidt men twee keer het nieuwe jaar in. Naast de officiële Nieuwjaarsdag, op 1 januari, vieren de Florentijnen ook op 25 maart het nieuwe jaar – precies negen maanden voor de geboorte van Jezus. Vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1750 werd 25 maart door de katholieke kerk nog groots gevierd en in Florence zelfs gezien als begin van het kalenderjaar. In 1582 werd echter de Gregoriaanse kalender ingesteld, waarmee het begin van het jaar naar 1 januari verschoof.

Toch blijft men in Florence ook op 25 maart Nieuwjaar vieren, ondanks het feit dat in 1749 werd vastgesteld dat 1 januari de enige echte Nieuwjaarsdag mocht zijn. Er zijn veel festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar, waaronder een prachtige historische stoet die naar de SS Annunziata trekt, waar witte lelies worden neergezet bij het schilderij van de Annunciatie. Lees meer over Nieuwjaar in Florence

Vier de lente tijdens de Giornate FAI di Primavera!
26 en 27 maart 2022, heel Italië
Ontdek in het voorjaar de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens de Giornate FAI di Primavera hun deuren.

Via deze link vind je meer informatie plus alle ruim zevenhonderd locaties in heel Italië waar je dit jaar een kijkje kunt nemen.

Eurochocolate, Perugia (Umbrië)
25 maart tot en met 3 april 2022
Dit jaar dompel je je van 25 maart tot en met 3 april in Perugia even helemaal onder in chocolade. De stad staat deze dagen namelijk helemaal in het teken van Eurochocolate, een smakelijk chocoladefestival met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol. In dit artikel lees je er meer over.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

TRIESTE

Monet en de impressionisten in Normandië
tot 5 juni 2022, Museo Revoltella in Trieste

In Trieste dompel je je onder in de wereld van Monet, met meer dan zeventig werken van hem en van andere impressionisten uit Normandië, zoals Renoir, Delacroix en Courbet. Via deze link vind je meer informatie.

MILAAN

Grand Tour – Sogno d’Italia da Venezia a Pompei
Gallerie d’Italia, tot 27 maart 2022
In de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala geniet je deze winter van een prachtige expositie over de Grand Tour, de vormende reis door Italië die veel jongemannen van goede komaf in de achttiende en negentiende eeuw ondernamen.

Ze maakten met name kennis met de belangrijkste kunststeden van Italië, waaronder Rome, Florence, Napels en Venetië.

Aan de hand van schilderijen, beelden en andere kunstwerken – uit grote nationale en internationale musea – maak je die Grand Tour nu in Milaan en wordt de droom om ooit zelf zo’n grote Italië-tour te maken flink aangewakkerd. Online bekijk je alvast een voorproefje met dit multimediale bezoek aan de expositie.

The World of Banksy
tot 15 mei 2022, Stazione di Milano Centrale
In de Galleria dei Mosaici van het centraal station van Milaan bewonder je The World of Banksy. De tentoonstelling omvat meer dan honderddertig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Marc Chagall – Una storia di due mondi
16 maart tot 31 juli 2022, Mudec
In het Mudec bewonder je meer dan honderd werken van Marc Chagall, allemaal afkomstig uit het Israël Museum in Jeruzalem. De werken zijn grotendeels gedoneerd door vrienden en familie van Chagall, met veel grafische werken en illustraties van zijn hand. Via deze link vind je meer informatie.

TURIJN

The World of Banksy
tot 29 mei 2022, Stazione di Porta Nuova in Turijn
Banksy is de bekendste onbekende kunstenaar ter wereld. In de Sala degli Stemmi van het Stazione di Porta Nuova in Turijn bewonder je The World of Banksy.

De tentoonstelling omvat meer dan negentig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Vivian Maier – Inedita
tot 26 juni 2022, Sale Chiablese in Turijn

In de Sale Chiablese van de Musei Reali in Turijn bewonder je meer dan tweehonderdvijftig foto’s van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier, met nog nooit eerder vertoonde afdrukken van haar reizen in Italië, met name van Turijn en Genua in de zomer van 1959. Via deze link vind je meer informatie.

VENETIË

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
25 maart tot 25 september 2022, M9 Mestre
Gusto! Gli Italiani a tavola is de eerste van een drietal tentoonstellingen over het dagelijks leven van de Italianen. Je duikt in de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het M9 (Museo del ’900) in Mestre (Venetië) te bezoeken!

Nog meer exposities in Venetië
In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas van 27 maart 2022 tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je van 26 maart tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

FLORENCE

Seduzione – Koen Vanmechelen
tot 20 maart 2022, Galleria degli Uffizi
Verspreid tussen de klassieke meesterwerken van de Galleria degli Uffizi staan deze winter dertig kunstwerken van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen, waaronder een rode tijger, Medusa’s met hoofden vol hybride wezens met scherpe tanden en gehoornde leguanen.

Vanmechelens expositie start in de Lorenese Vestibule, loopt langs de zalen van Leonardo, Rafaël en Michelangelo op de tweede verdieping tot aan de ruimtes van Caravaggio en de Vlaamse schilderkunst waar de route eindigt.

Ze zijn een uitnodiging aan de bezoekers om te ontsnappen aan de grenzen van het rationele denken en weerspiegelen Vanmechelens visie op het belang om nieuwe filosofieën, ideeën en benaderingen te ontwikkelen om een betere toekomst in te kunnen luiden.

Via deze link lees je meer over deze unieke expositie, die nog tot 20 maart te zien is.

Michelangelo: l’effigie in bronzo di Daniele da Volterra
tot 19 juni 2022,
Galleria dell’Accademia
Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo’n uniek portret.

Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo’s, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo’s bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell’Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Nu zijn ze allemaal samen te bewonderen in de Galleria dell’Accademia, waar ook Michelangelo’s David te vinden is, net als zijn vier gevangenen (zoals je in deze blog kunt lezen).

Via deze link lees je meer over de expositie en bekijk je een mooie video met de details van de bronzen meesterwerken.

Donatello – Il Rinascimento
19 maart tot 31 juli 2022, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi staat bekend om de schitterende exposities. Na de tentoonstelling met Jeff Koons in de hoofdrol is het dit keer tijd om een Florentijn in het zonnetje te zetten: Donatello, een van de grootste beeldhouwers aller tijden.

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Museo del Bargello, met bruiklenen van meer dan vijftig musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

Le tre Pietà di Michelangelo
tot 1 augustus 2022, Museo dell’Opera del Duomo
Voor het eerst in de geschiedenis komen de drie Pietà’s van Michelangelo samen in één stad, en wel in Florence. In het Museo dell’Opera del Duomo schitteren van 24 februari tot 1 augustus de Pietà Bandini uit eigen collectie, het model van de Pietà Rondanini uit de Vaticaanse Musea en dat van de Pietà in de Sint-Pieter.

Zo kun je Michelangelo’s ontwikkeling als artiest op een unieke manier bestuderen. Hij was nog heel jong toen hij de Pietà voor de Sint-Pieter maakte, terwijl hij de Pietà Bandini en de Pietà Rondanini (waarvan het origineel te bewonderen is in Milaan) aan het einde van zijn carrière maakte.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die in het najaar een vervolg zal krijgen in Milaan.

Benozzo Gozzoli en de Cappella dei Magi
tot 10 maart 2022, Palazzo Medici Riccardi
Benozzo Gozzoli beschilderde de Cappella dei Magi in opdracht van de familie De’ Medici met schitterende fresco’s, die nog altijd van de muren lijken te spatten.

De expositie die tot 10 maart 2022 te zien is in het Palazzo Medici Riccardi vertelt over Gozzoli’s tijd in Florence, over zijn band met De’ Medici en over zijn andere werken, zoals zijn Madonna del Baldacchino (uit de National Gallery in Londen), een aantal stukken uit het San Marco-museum in Florence) en de Pala della Sapienza Nuova (uit de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia).

ROME

Let’s fly
tot 5 maart 2022, Balloon Museum
In Rome vind je het eerste museum ter wereld dat helemaal is gewijd aan ballonnen en opblaasbare kunst. Dit Balloon Museum is gevestigd in het voormalige depot van de Atac, de Romeinse vervoersmaatschappij. Je kunt er tot 5 maart terecht voor de openingsexpositie Let’s fly, waarbij je tussen de ballonnen zweeft en zwemt.

Crazy
tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Superbarocco: Arte a Genova da Rubens a Magnasco
26 maart tot 3 juli 2022, Scuderie del Quirinale
In de Scuderie del Quirinale laaf je je dit voorjaar aan barokke kunstwerken uit Genua, tijdens een reis langs de aristocratische families, hun rijkdom, hun macht en hun kunstwerken, in een tijdperk waarin Genua, la Superba, het centrum van de wereld was.

Naast prachtige werken van Italiaanse meesters bewonder je ook werken van Peter Paul Rubens. Wil je nog meer moois van deze Vlaamse meester in Rome bewonderen, klik dan hier.

Bill Viola – Icons of light
tot 26 juni 2022, Palazzo Bonaparte
Palazzo Bonaparte organiseert dit voorjaar een tentoonstelling met een hoofdrol voor de iconische installaties van de Amerikaanse video artist Bill Viola.

Op de piano nobile, waar ooit de vertrekken lagen van Madama Letizia Ramolino Bonaparte, de moeder van Napoleon, dompel je je nu onder in de magie van Viola, met meesterwerken als Ascension en Water Portraits. Via deze link vind je meer informatie.

Jago. The exhibition
tot 3 juli 2022, Palazzo Bonaparte
Op de tweede verdieping van Palazzo Bonaparte bekijk je de eerste grote tentoonstelling van Jago, een jonge kunstenaar uit Frosinone (een dorp in de regio Lazio), die hoofdzakelijk actief is in de beeldhouwkunst. In deze blog lees je meer over hem.

In Rome bewonder je twaalf van Jago’s beelden, met onder meer zijn Pietà en Habemus Hominem, maar ook kleinere kunstwerken als Memoria di sé en Excalibur. Via deze link vind je meer informatie.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. Via deze link vind je meer details.

foto’s: M3Studio

PPP – 100 jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. We zullen de details tegen die tijd met jullie delen.

In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Rondleidingen in het Stadio Olimpico
Tot 31 maart biedt het Stadio Olimpico – het stadion van AS Roma en Lazio – de kans een unieke rondleiding te volgen, met een wandeling door de toegangstunnel naar het voetbalveld, waar natuurlijk tijd is voor een fotomoment, een kijkje in de kleedkamers en een bezoek aan de prijzenkamer.

De rondleiding vindt plaats in het Italiaans of in het Engels. Gelukkig spreken de plekken en de multimediabeelden die deel uitmaken van de rondleiding voor de jongste voetbalfans voor zich.

Een kaartje voor de rondleiding kost € 15,- en is te koop bij het Stadio Olimpico (Via dei Gladiatori 2) of via de website van Vivaticket.

Caravaggio e Artemisia: la sfida di Giuditta
tot 27 maart 2022, Palazzo Barberini
Caravaggio en Artemisia Gentileschi spelen de hoofdrollen in een tentoonstelling over geweld en verleiding in de schilderkunst in de zestiende en zeventiende eeuw.

De expositie vindt plaats in de nieuwe zalen op de begane grond van Palazzo Barberini, ter ere van het feit dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat de Italiaanse staat Caravaggio’s Judith en Holofernes aankocht.

Je bewondert naast dit doek een kleine dertigtal meesterwerken uit musea van over de hele wereld, met als een van de topstukken Judith en Holofernes van Artemisia Gentileschi uit het Museo di Capodimonte in Napels.

Una rivoluzione silenziosa – Plautilla Bricci
tot 19 april 2022, Galleria Corsini
Plautilla Bricci – een voor ons onbekende kunstenares – schilderde niet alleen, ze was ook een architecte, waarschijnlijk de enige vrouwelijke architect van het pre-industriële Europa. In deze tentoonstelling ontdek je verschillende werken van Bricci.

Je bewondert in de Galleria Corsini bijvoorbeeld een project voor de Spaanse Trappen, maar ook een aantal prachtige schilderijen, waaronder een altaardoek voor de Cappella di San Luigi in de San Luigi dei Francesi, de kapel naast de beroemde Cappella Contarelli waar Caravaggio drie van zijn meesterwerken schilderde.

Guido Reni a Roma – il sacro e la natura
tot 22 mei 2022, Galleria Borghese
Guido Reni ging onder meer in de leer bij de uit Antwerpen afkomstige Denys Calvaert in Bologna, waarna hij zich aansloot bij de academie van de familie Carracci. Begin zeventiende eeuw trok hij naar Rome, waar hij een aantal mooie fresco’s en schilderijen maakte.

Tijdens de expositie in de Galleria Borghese staat het schilderij Danza Campestre centraal, dat sinds eind 2020 weer op Romeinse bodem is, nadat men dacht dat het verloren was gegaan.

Rondom dit vroege werk van Reni vind je andere landschapswerken van de kunstenaar en zijn tijdgenoten, waarmee de Galleria Borghese een kleurrijk eerbetoon vormt aan il bel paesaggio.

Giacomo Boni – L’alba della modernità
Forum Romanum – Parco Colosseo, tot 30 april 2022
Ter ere van de opening van de tentoonstelling Giacomo Boni – L’alba della modernità hing er in december 2021 een grote luchtballon boven het Forum Romanum.

De tentoonstelling is te zien op en rond het Forum Romanum en de Palatijn, precies die plekken waar Giacomo Boni (1859-1925) als archeoloog en architect zijn sporen heeft nagelaten: het Complesso di Santa Maria Nova, de Tempio di Romolo, de Chiesa di Santa Maria Antiqua (met de Rampa Domiziana) en de Uccelliere Farnese. Daardoor staat de schijnwerper gelukkig ook weer eens op de Santa Maria Antiqua en de Rampa Imperiale, twee plekken die dankzij Boni werden ontdekt.

Boni documenteerde bijna alles wat hij deed en vond. Hij liet dan ook veel opgravingsdocumenten na, plus een aantal luchtfoto’s. Die liet hij maken vanuit een luchtballon; vandaar ook de luchtballon bij de opening.

Boni was een inventief en inspirerend man, die door deze expositie terecht in het zonnetje wordt gezet. Een must see voor alle liefhebbers van het oude Rome!

foto: Parco Colosseo

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 2 oktober 2022
In de Capitolijnse Musea bewonder je tot begin oktober de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
Centrale Montemartini, tot 15 juni 2022
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

NEDERLAND

Artemisia – Vrouw & Macht
tot en met 27 maart 2022, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
De spectaculaire tentoonstelling Artemisia – Vrouw & Macht toont schitterende werken van barokschilder Artemisia Gentileschi, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Na Rome, New York, Milaan en Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van Artemisia Gentileschi tentoongesteld. In dit artikel vertellen we je alvast meer over het leven van Artemisia, zodat je straks, als je de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe bezoekt, haar werk goed kunt plaatsen.

I have a dream – Francesca Paola
30 maart t/m 23 april 2022, TapasTheater Amsterdam
Singer-songwriter Francesca Paola deed op achttienjarige leeftijd mee aan de Italiaanse Idols, vergaarde nationale bekendheid én behaalde de finale. Ze was hard op weg om met haar muziek de wereld een beetje mooier te maken. Maar de heftige competitie op zo’n jonge leeftijd zorgde ervoor dat haar stem uiteindelijk zelfs weigerde om nog te zingen en ze moest haar liefde voor muziek parkeren.

Toen ze zes jaar later in Amsterdam – waar ze tegenwoordig woont – een concert van Lady Gaga bijwoonde, zorgde dat voor een emotionele ontlading en sindsdien is de muziek terug in haar leven.

Inmiddels werkt ze met topproducers aan haar tweede EP. In TapasTheater presenteert Francesca een aantal zelfgeschreven, Engelstalige nummers. Geïnspireerd op haar eigen levensachtbaan, over onder andere het niet opgeven van je droom, ongeacht wat andere mensen zeggen.

Francesca speelt haar voorstelling I have a dream in TapasTheater in Amsterdam, waar je korte voorstellingen combineert met gezellig borrelen en lekker eten. Naast Francesca staan er op dezelfde avond nog twee andere voorstellingen van twintig minuten geprogrammeerd.

Via deze link vind je meer informatie over de exacte speeldata en tijden en kun je direct tickets bestellen.

foto: Maria Elisa Ferraris

God op aarde: keizer Domitianus
t/m 22 mei 2022, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bewonder je de tentoonstelling God op aarde: keizer Domitianus. De hoofdrol is weggelegd voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was.

Je volgt het turbulente leven van deze Flavische keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Vespasianus was de keizer die opdracht gaf voor de bouw van het grootste amfitheater dat Rome tot dan toe had gezien; onder het bewind van zijn zonen werd het enorme bouwproject voltooid.

Domitianus werd op negenentwintigjarige leeftijd tot keizer gekroond, als opvolger van zijn broer Titus. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk bijna vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer? In deze blog geven we alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
t/m 19 juni, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe in Enschede de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

Week van de Klassieken
10 t/m 20 maart 2022
De vijftiende editie van de Week van de Klassieken vindt plaats van 10 tot en met 20 maart 2022. Het thema van dit jaar is Propaganda. Via deze link vind je de agenda met alle activiteiten die tijdens de Week van de Klassieken worden georganiseerd.

The Amsterdam Coffee Festival
31 maart, 1 en 2 april 2022
Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Dit koffiefestival vindt dit jaar plaats van 31 maart tot en met 2 april wordt cafeïnerijker dan ooit tevoren.

Gedurende het gehele weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

BELGIË

Komt een Italiaan naar de Nederlanden
t/m 6 maart 2022, Museum Plantin-Moretus in Antwerpen
Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het museum is dan ook gevestigd in het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

Achter de voordeur wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Tot en met 6 maart 2022 is er een extra reden voor een bezoek aan dit unieke museum: de tentoonstelling Komt een Italiaan naar de Nederlanden, over een bijzonder reisboek van de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini. In deze blog vertellen we je er meer over.

Leonardo da Vinci – kunstenaar, uitvinder, genie
tot 6 maart 2022, Waagnatie Expo & Events Antwerpen
De uitgebreide overzichtstentoonstelling Leonardo da Vinci – kunstenaar, uitvinder, genie laat zien dat de man veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa. Hij verrichtte in de vijftiende eeuw baanbrekend werk en was in zijn denken én doen zijn tijd vele honderden jaren vooruit.

Tijdens deze expositie leer je Da Vinci van binnenuit kennen, in al zijn facetten. Via deze link vind je meer informatie.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief