Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ciao tutti Italië Agenda – maart

In onze Italië Agenda van maart vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Festa della Donna
8 maart, heel Italië
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat maar die in Italië de prachtige naam Festa della Donna (Feest van de Vrouw) heeft gekregen.

Italiaanse vrouwen krijgen die dag een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.

Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners of vriendjes. Ze geven deze vrolijke gele bloemetjes ook aan al hun vriendinnen, buurvrouwen en zelfs collega’s.

Iden van maart – de moord op Julius Caesar
15 maart, Rome
15 maart van het jaar 44 voor Christus was voor Gaius Julius Caesar bepaald geen feestdag. Hij werd op die dag, op de idus van maart, vermoord. Zijn vermeende laatste woorden, gericht aan zijn moordenaar, zijn wereldberoemd geworden. ‘Et tu, Brute?’ zou hij hebben gezegd. ‘Ook jij, Brutus?’

Hoe afschuwelijk deze dag lang geleden ook was, vandaag de dag is 15 maart in Rome aanleiding voor een keur aan evenementen die Julius Caesar in herinnering brengen. Er zijn bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en speciale rondleidingen op het Forum Romanum en er wordt een bijzonder eerbetoon gebracht aan het beeld van Caesar aan de Via dei Fori Imperiali.

Het volkslied verjaart
17 maart, heel Italië
Op 17 maart 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen met Vittorio Emanuele II als eerste koning van Italië. Turijn werd de hoofdstad van het verenigde Italië. Alhoewel, verenigd… Italië is eigenlijk nog steeds meer een samenvoeging van twintig verschillende regio’s dan een echte eenheid…

Wie op 17 maart de eenheid wil vieren, zingt Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’. Dit is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli. Via deze link vind je het volsklied, mét vertaling en uitleg.

Antiche Camelie della Lucchesia
Sant’Andrea di Compito (Lucca)
Elk voorjaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito (Lucca) van kleurrijke camelia’s. Lees ook onze blog over dit Toscaanse cameliafestijn.

Zeppole voor San Giuseppe (Vaderdag)
19 maart, heel Italië
Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (de heilige Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe.

De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna staan de bakkers al voor dag en dauw op om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam of met amandelspijs.

Op Sicilië worden sfingi di San Giuseppe bereid: schelpen van bladerdeeg met een vulling van ricotta en sinaasappel- of citroenschilletjes. In andere delen van Italië worden vandaag de traditionele zeppole di San Giuseppe (soesjes van Sint-Jozef) verorberd.

Op de feestdag van San Giuseppe, die immers de vader van Jezus was, wordt in Italië ook Vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag, maar de Italiaanse babbo moet de festiviteiten nu uitstellen tot na zijn werkdag. Alleen meubelmakers en timmerlieden houden de officiële feestdag van hun patroonheilige nog in ere. Zij kunnen zich al vroeg te goed doen aan de heerlijke zeppole en de onverdeelde aandacht van vrouw en kinderen.

Palio dei Somari
ezelrace in Torrita di Siena (Toscane)
Net buiten Siena, in het dorpje Torrita di Siena, wordt op de eerste zondag na 19 maart een bijzondere palio gereden: de Palio dei Somari. Jozef, die als timmerman niet de beschikking had over een paard, vervoerde zijn planken, kastjes en stoelen vaak op een ezel – en ook nu nog zijn het ezels die het tijdens deze bijzondere race tegen elkaar opnemen.

Nou ja, race: een ezel doet nu eenmaal wat hij zelf wil, dus sta niet gek te kijken als er ineens eentje stokstijf stil blijft staan of weer terug naar de start rent…

foto: Stefano Mazzola

Nieuwjaar in Florence (Toscane)
25 maart
In Florence luidt men twee keer het nieuwe jaar in. Naast de officiële Nieuwjaarsdag, op 1 januari, vieren de Florentijnen ook op 25 maart het nieuwe jaar – precies negen maanden voor de geboorte van Jezus. Vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1750 werd 25 maart door de katholieke kerk nog groots gevierd en in Florence zelfs gezien als begin van het kalenderjaar. In 1582 werd echter de Gregoriaanse kalender ingesteld, waarmee het begin van het jaar naar 1 januari verschoof.

Toch blijft men in Florence ook op 25 maart Nieuwjaar vieren, ondanks het feit dat in 1749 werd vastgesteld dat 1 januari de enige echte Nieuwjaarsdag mocht zijn. Er zijn veel festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar, waaronder een prachtige historische stoet die naar de SS Annunziata trekt, waar witte lelies worden neergezet bij het schilderij van de Annunciatie. Lees meer over Nieuwjaar in Florence

Giornate FAI di Primavera
23 en 24 maart 2024, heel Italië
Ontdek in het voorjaar de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens de Giornate FAI di Primavera hun deuren.

Via deze link vind je meer informatie plus alle ruim zevenhonderdvijftig locaties in heel Italië waar je dit jaar een kijkje kunt nemen.

De Goede Week
in aanloop naar Pasen

Een indrukwekkend schouwspel: op Witte Donderdag, stipt om acht uur ’s avonds, worden honderd kruisbeelden door de straten van Noicattaro (Puglia) gedragen. De mannen die de kruisbeelden torsen, hebben geen schoenen aan en dragen zwarte habijten met kap. Hun gezichten zijn niet zichtbaar door de schaduw die de monnikskappen creëren. Boven op elke kap rust een doornenkroon, als symbool voor het lijden van Jezus.

Tijdens de Goede Week, de week voor Pasen, worden er in heel Italië veel processies gehouden, zowel op Palmzondag als op Goede Vrijdag. Grote beelden van Maria, Jezus en andere hoofdrolspelers bij de lijdensweg van Jezus worden op de vrijdag voor Pasen op de schouders van de inwoners door steden en dorpen gedragen, begeleid door kaarslicht, gezangen en de geur van wierook.

Vooral in de zuidelijke regio’s zijn deze processies ware spektakelstukken. De mooiste processies zijn die van Matera (Basilicata), Taranto (Puglia), Enna (Sicilië), met zo’n tweeduizend monniken, en Chieti (Abruzzen), de oudste kruiswegprocessie van Italië. Indrukwekkend is ook de Processione dei Misteri Trapani (Sicilië), die maar liefst een etmaal duurt. In deze blog lees je daar meer over.

De paus loopt de Via Crucis in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Een dolce duif voor Pasen
Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Italië. Op Eerste Paasdag gaat men naar de kerk en wordt er met de hele familie uitgebreid gegeten. De paus spreekt op het Sint-Pietersplein in Rome het traditionele Urbi et Orbi uit, ‘voor de stad (Rome) en de wereld’.

Met Pasen eet men in Italië een colomba pasquale, een paasduif. Dit is geen echte duif, maar een soort zoet brood, net als de panettone tijdens de kersttijd. De colomba wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Scoppio del Carro
Paaszondag 31 maart 2024, Florence (Toscane)
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren.

Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Lees ons artikel over de Scoppio del Carro

Vlaggen in de lucht!
Paaszondag 31 maart 2024, Carovigno (Puglia)

In het dorpje Carovigno vindt op Paaszondag de zogenaamde nzegna plaats, een unieke vorm van vaandelzwaaien waar veel tradities bij komen kijken. De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers de lucht in wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Een schitterend schouwspel, dat meteen na de paasmis op Eerste Paaszondag is te aanschouwen. Het zou al dateren van 1100 na Christus.

De Carovignesi zijn dol op hun traditie en houden het dan ook niet bij een enkele demonstratie vaandelzwaaien. Ook op Tweede Paasdag nemen de vaandelzwaaiers deel aan een processie waarin Maria door het dorp wordt gedragen. Vaak wordt er in de dagen na Pasen ’s middags nog een demonstratie gegeven.

foto: Nzegna.it

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

TURIJN

Il mondo di Tim Burton
tot 7 april 2024, Museo Nazionale del Cinema
In het filmmuseum in Turijn maak je een reis door de visionaire wereld van de beroemde filmregisseur Tim Burton, door een kijkje te nemen in zijn persoonlijke archief vol illustraties, schetsen en documenten die ten grondslag lagen aan zijn succesvolste films. Via deze link lees je meer details.

Hayez – l’officina del pittore romantico
tot 1 april 2024, Galleria d’Arte Moderna
In de Galleria d’Arte Moderna van Turijn bewonder je nu zowel schilderijen als schetsen van de Italiaanse kunstenaar Francesco Hayez, die vooral beroemd is geworden door zijn Il Bacio, de kus. Zo krijg je een idee van het creatieve proces achter Hayez’ werken.

De originele opstelling omvat meer dan honderd werken van Hayez, de onbetwiste hoofdrolspeler van de Italiaanse romantiek. Alle details van deze expositie vind je hier.

MILAAN

Bar Stories on Camera
tot en met 30 april 2024, Galleria Campari

In samenwerking met Magnum Photos koos Galleria Campari negentig foto’s uit die een prachtig beeld geven van deze iconische bar in de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Galleria Campari

Piero della Francesca – il Polittico agostiniano riunito
20 maart tot 24 juni 2024, Museo Poldi Pezzoli
Voor het eerst in de geschiedenis komen de acht onderdelen van het Polittico agostiniano – afkomstig uit vijf verschillende musea – bijeen, vijfhonderdvijfenvijftig jaar nadat Piero della Francesco dit meesterwerk realiseerde.

Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling. In dit artikel maak je kennis met Piero della Francesca en zijn werk.

Goya – la ribellione della ragione
tot 3 maart 2024, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale maak je in de herfst en winter van 2023-2024 kennis met Goya, een revolutionaire Spaanse schilder, en een collectie van zijn meesterwerken. Via deze link lees je meer details.

Rodin e la danza
tot 10 maart 2024, MUDEC
Ontdek wat voor een sterke en creatieve invloed dans had op het werk van Auguste Rodin. Via deze link vind je alle details van de expositie.

GENUA

Artemisia Gentileschi – coraggio e passione
tot 1 april 2024, Palazzo Ducale
In het prachtige Palazzo Ducale in Genua staat Artemisia Gentileschi deze winter in de schijnwerpers. Je bewondert meer dan vijftig meesterwerken uit musea in heel Europa. Via deze link vind je alle informatie over de expositie.

BRESCIA

I Macchiaioli
tot 9 juni 2024, Palazzo Martinengo
In Brescia maak je dit voorjaar kennis met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli. Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

FORLÌ

Preraffaelliti – rinascimento moderno
tot 30 juni 2024, Museo Civico San Domenico
Maak kennis met de prachtige werken van Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt en andere Britse kunstenaars die zich afzetten tegen de heersende idealen in de kunst en naar een realistischer weergave van mensen en natuur streefden.

Met levendige kleuren en natuurgetrouwe schilderijen ontketenden de prerafaëlieten een ‘moderne renaissance’. Via deze link lees je meer over deze expositie.

FLORENCE

Alfons Mucha – La seduzione dell’Art Nouveau
tot 7 april 2024, Museo degli Innocenti
In het Museo degli Innocenti in Florence bewonder je een expositie over Alfons Mucha, met de titel La seduzione dell’Art Nouveau (de verleiding van de art nouveau). Het is de eerste keer dat Florence een expositie aan deze kleurrijke kunstenaar wijdt en er wordt meteen groots uitgepakt, met meer dan tweehonderd kunstwerken.

TOSCANE

Leonardo da Vinci: bellezza e invenzione
tot 1 april 2024, Museo della Città, Livorno
In het Museo della Città van Livorno bewonder je deze winter vijftien tekeningen uit de Codex Atlanticus en de Codex over de vlucht van de vogels van Leonardo da Vinci, die in bruikleen zijn van respectievelijk de Biblioteca Ambrosiana in Milaan en de Biblioteca Reale in Turijn. Daarnaast bewonder je er ruim vijftig werken van navolgers van Da Vinci.

In Campo la Balzana
tot 5 mei 2024, Palazzo Pubblico, Siena
In de Magazzini del Sale van het Palazzo Pubblico, aan het Piazza del Campo, duik je tot 5 mei in de geschiedenis van de Palio. Tijdens de expositie In Campo la Balzana bewonder je de kleding die van 1904 tot nu tijdens de Palio wordt gedragen door de verschillende contrada’s, wijken, van Siena.

De expositie is dagelijks geopend, van 10.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 18.15 uur). De toegang is gratis.

foto’s: Comune di Siena

‘60 Pop Art Italia
tot 14 juli 2024, Palazzo Buontalenti, Pistoia
Aan de hand van ongeveer zeventig werken stap je terug in de jaren zestig, met Italiaanse pop-art van kunstenaars uit onder andere Rome, Milaan, Turijn, Palermo en Pistoia, zoals Mimmo Rotella, Mario Ceroli, Pino Pascali, Fabio Mauri, Jannis Kounellis, Michelangelo Pistoletto, Umberto Buscioni, Adolfo Natalini en Gianni Ruffi. Via deze link vind je alle details.

Le avanguardie – met veel meesterwerken uit het Philadelphia Museum of Art
tot 7 april 2024, Palazzo Blu (Pisa)

UMBRIË

Burri: Tempere 1947-1990
tot 30 september 2024, Città di Castello
Ter gelegenheid van de honderdnegende geboortedag van Alberto Burri bewonder je in de Ex Seccatoi del Tabacco meer dan honderd werken van zijn hand, waarvan een groot aantal nog nooit eerder tentoongesteld werd. Via deze link vind je meer details.

ROME

Dacia – l’ultima frontiera della romanità
tot 21 april 2024, Terme di Diocleziano
Meer dan duizend kunstwerken uit bijna vijftig Roemeense musea zijn voor het eerst tentoongesteld in Italië, in de Thermen van Diocletianus, die deel uitmaken van het Museo Nazionale Romano.

Je ontdekt alles over het oude Dacia, dat min of meer overeenkomt met het huidige Roemenië, van de achtste eeuw voor Christus tot de achtste eeuw na Christus. Alle details lees je via deze link.

Fidia
tot 5 mei 2024, Musei Capitolini
De Capitolijnse Musea wijden een mooie tentoonstelling aan Fidia, de grootste Griekse beeldhouwer van de klassieke oudheid.

Meer dan honderd werken uit de belangrijkste musea ter wereld komen in Rome samen om in gezelschap van archeologische vondsten, Romeinse replica’s, schilderijen, schetsen, manuscripten en multimedia-installaties het leven van deze Griekse kunstenaar te vertellen. Via deze link vind je alle informatie over deze unieke expositie.

Antonio Donghi – la magia del silenzio
tot 26 mei 2024, Palazzo Merulana
In het prachtige Palazzo Merulana bewonder je dit voorjaar de expositie Antonio Donghi – la magia del silenzio, met meer dan dertig werken van een van de grootste vertolkers van het magisch realisme in Italië.

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 7 januari 2025, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

Escher
tot 1 april 2024, Palazzo Bonaparte
Honderd jaar na zijn eerste bezoek aan Rome, in 1923, keert Maurits Cornelis Escher terug in de Eeuwige Stad, tijdens een expositie in het Palazzo Bonaparte.

Helmut Newton – Legacy
tot 3 maart 2024, Museo dell’Ara Pacis
Het museum bij de Ara Pacis biedt vanaf dit najaar een paar maanden ruimte aan een breed retrospectief gewijd aan de beroemde fotograaf Helmut Newton (1920-2004). Meer details vind je via deze link.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS & OMSTREKEN

La Flagellazione del Cristo – Caravaggio
tot 31 mei 2024, Complesso Monumentale Donnaregina
Normaal gesproken hangt Caravaggio’s La Flagellazione di Cristo in het Museo di Capodimonte, maar tot 31 mei bewonder je dit doek – dat oorspronkelijk werd gemaakt voor de San Domenico – in het prachtige Complesso Monumentale Donnaregina. Via deze link lees je er meer over.

Gli dei ritornano
tot 30 juni 2024, MANN
In het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, het archeologisch museum in Napels) worden de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

NEDERLAND

Venetiaans erfgoed in Maastricht
7 tot en met 14 maart 2024, TEFAF Maastricht
Dankzij de samenwerking met Venetian Heritage bewonder je tijdens de TEFAF Maastricht Venetiaanse erfstukken uit het Ca’d’Oro, waaronder het marmeren iconische dubbelportret van Tullio Lombardo, Riccio’s bronzen reliëf van San Martino (Sint-Maarten) en een kostbaar paneel met de kruisiging uit het atelier van Jan van Eyck.

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder
t/m 20 mei 2024,
H’ART Museum Amsterdam
In H’ART Museum Amsterdam (de voormalige Hermitage) maak je kennis met Gaius Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus).

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder is de allereerste solotentoonstelling over Caesar die in Nederland wordt georganiseerd, met dank aan een nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome en verschillende musea in Nederland en Duitsland.

In deze blog lees je meer over de veelzijdige tentoonstelling gewijd aan deze legendarische Romeinse veldheer.

Spaghettirellen – De Jonge Honden
tot 16 mei 2024 in het theater
Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. In 1961 leidde deze ontmoeting tot heftige rellen tussen Nederlandse jongeren en de Italiaanse jongemannen.

Over die confrontatie gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Benieuwd of deze spaghettiwestern ook bij jou in de buurt te zien is? Via deze link vind je de volledige speellijst.

The Amsterdam Coffee Festival
Amsterdam
Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Gedurende een heel weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

Guilty Grounds – Steffi Reimers
tot en met 3 maart 2024, FOAM, Amsterdam
Voor Guilty Grounds reisde fotograaf Steffi Reimers naar Calabrië, om de schaduwzijde van de Calabrese geschiedenis en het ontstaan van de ’ndrangheta (de Calabrese maffia) te onderzoeken. Reimers unieke toepassing van forensisch licht komt in alle foto’s prachtig naar voren, waarbij je als kijker sporen van gruwelijkheden ziet die je confronteren met een duistere kant van dit deel van Italië. Via deze link vind je meer details.

Het jaar 1000 – Nederland in het midden van de middeleeuwen
tot en met 17 maart 2024, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Tijdens deze tentoonstelling maak je een kleurrijke tijdreis door het midden van de middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt je dichter bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld.

Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neem je een kijkje in Byzantium en het Rome van circa duizend jaar geleden.

Er zijn meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland en ver daarbuiten verzameld. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput.

Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco in Milaan.

Via deze link vind je alle details van de expositie, inclusief extra rondleidingen, activiteiten en podcasts.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon, Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

Heel Heerlen graaft
tot en met 15 april 2024, De Vondst, Heerlen
Op 9 en 10 september 2023 gingen honderdvijftig vrijwilligers aan de slag om putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen, op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Maar liefst 8551 vondsten werden uit de aarde gewroet tijdens het Grote Graafweekend. Verschillende materialen uit verschillende tijdsperiodes werden gevonden. Wat wil dit nu zeggen over het verleden van Heerlen? Vier vrijwilligers: Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen, ontpopten zich als amateurarcheologen en expomakers. Ze verzamelden boeiende verhalen, foto’s en filmpjes van de belevingen van de vrijwilligers die tijdens de expositie in De Vondst te bewonderen zijn.

BELGIË

Da Vinci: de kunstenaar – de ingenieur – de fijnproever
tot 30 juni 2024, Station Luik Guillemins
Europa Expo opent een veelzijdige tentoonstelling gewijd aan Leonardo da Vinci. De expositie vindt plaats in de museumruimte van station Luik-Guillemins en strekt zich over meer dan tweeduizend vierkante meter uit.

Je ontdekt waarom Da Vinci vandaag de dag nog altijd wordt beschouwd als een van de grootste genieën uit de geschiedenis, op zoveel verschillende vlakken: kunst, techniek én gastronomie. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Europa Expo

De oudheid in kleur
tot 2 juni 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

In cammino: la porta di Torino
tot 14 juni 2024, Iosono il Piemonte, Brussel
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die Canterbury verbindt met Rome. Tot half juni 2024 brengt de tentoonstelling In cammino: la porta di Torino in Brussel deze route opnieuw onder de aandacht.

De expositie focust op het deel van de route dat door de regio Piemonte loopt. Je ontdekt onder meer de hoofdstad Turijn, de thuisbasis van de lijkwade. Het eerste deel presenteert zestien originele illustraties, gemaakt door jonge Italiaanse kunstenaars. Het tweede deel illustreert aan de hand van een serie video’s de Via Francigena en de routes van de lijkwade.

Het derde deel is opgebouwd rond een grote interactieve kaart, geflankeerd door foto’s van de tientallen lijkwaden op de buitenmuren van gebouwen langs de routes in Piemonte. Tot slot bekijk je een installatie over het thema van ‘de wandeling’, ontworpen door Carlo Gloria uit Turijn.

Eerder was de tentoonstelling te zien in het Palazzo Madama in Turijn. Nu kun je tot 14 juni naar Piemonte bij wijnbar Iosono il Piemonte aan de Troonstraat 62 in Brussel.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips