Download gratis de Ciao tutti app

Ciao tutti Italië Agenda – maart

In onze Italië Agenda van maart vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Festa della Donna
8 maart, heel Italië
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat maar die in Italië de prachtige naam Festa della Donna (Feest van de Vrouw) heeft gekregen.

Italiaanse vrouwen krijgen die dag een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.

Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners of vriendjes. Ze geven deze vrolijke gele bloemetjes ook aan al hun vriendinnen, buurvrouwen en zelfs collega’s.

Iden van maart – de moord op Julius Caesar
15 maart, Rome
15 maart van het jaar 44 voor Christus was voor Gaius Julius Caesar bepaald geen feestdag. Hij werd op die dag, op de idus van maart, vermoord. Zijn vermeende laatste woorden, gericht aan zijn moordenaar, zijn wereldberoemd geworden. ‘Et tu, Brute?’ zou hij hebben gezegd. ‘Ook jij, Brutus?’

Hoe afschuwelijk deze dag lang geleden ook was, vandaag de dag is 15 maart in Rome aanleiding voor een keur aan evenementen die Julius Caesar in herinnering brengen. Er zijn bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en speciale rondleidingen op het Forum Romanum en er wordt een bijzonder eerbetoon gebracht aan het beeld van Caesar aan de Via dei Fori Imperiali.

Het volkslied verjaart
17 maart, heel Italië
Op 17 maart 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen met Vittorio Emanuele II als eerste koning van Italië. Turijn werd de hoofdstad van het verenigde Italië. Alhoewel, verenigd… Italië is eigenlijk nog steeds meer een samenvoeging van twintig verschillende regio’s dan een echte eenheid…

Wie op 17 maart de eenheid wil vieren, zingt Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’. Dit is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli. Via deze link vind je het volsklied, mét vertaling en uitleg.

Antiche Camelie della Lucchesia
Sant’Andrea di Compito (Lucca)
Elk voorjaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito (Lucca) van kleurrijke camelia’s. Lees ook onze blog over dit Toscaanse cameliafestijn.

Zeppole voor San Giuseppe (Vaderdag)
19 maart, heel Italië
Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (de heilige Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe.

De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna staan de bakkers al voor dag en dauw op om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam of met amandelspijs.

Op Sicilië worden sfingi di San Giuseppe bereid: schelpen van bladerdeeg met een vulling van ricotta en sinaasappel- of citroenschilletjes. In andere delen van Italië worden vandaag de traditionele zeppole di San Giuseppe (soesjes van Sint-Jozef) verorberd.

Op de feestdag van San Giuseppe, die immers de vader van Jezus was, wordt in Italië ook Vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag, maar de Italiaanse babbo moet de festiviteiten nu uitstellen tot na zijn werkdag. Alleen meubelmakers en timmerlieden houden de officiële feestdag van hun patroonheilige nog in ere. Zij kunnen zich al vroeg te goed doen aan de heerlijke zeppole en de onverdeelde aandacht van vrouw en kinderen.

Eurochocolate
24 maart t/m 2 april 2023, Perugia (Umbrië)

In Perugia dompel je je even helemaal onder in chocolade. De stad staat deze dagen namelijk helemaal in het teken van Eurochocolate, een smakelijk chocoladefestival met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol. In dit artikel lees je er meer over.

Palio dei Somari
ezelrace in Torrita di Siena (Toscane)
Net buiten Siena, in het dorpje Torrita di Siena, wordt op de eerste zondag na 19 maart een bijzondere palio gereden: de Palio dei Somari. Jozef, die als timmerman niet de beschikking had over een paard, vervoerde zijn planken, kastjes en stoelen vaak op een ezel – en ook nu nog zijn het ezels die het tijdens deze bijzondere race tegen elkaar opnemen.

Nou ja, race: een ezel doet nu eenmaal wat hij zelf wil, dus sta niet gek te kijken als er ineens eentje stokstijf stil blijft staan of weer terug naar de start rent…

foto: Stefano Mazzola

Nieuwjaar in Florence (Toscane)
25 maart
In Florence luidt men twee keer het nieuwe jaar in. Naast de officiële Nieuwjaarsdag, op 1 januari, vieren de Florentijnen ook op 25 maart het nieuwe jaar – precies negen maanden voor de geboorte van Jezus. Vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1750 werd 25 maart door de katholieke kerk nog groots gevierd en in Florence zelfs gezien als begin van het kalenderjaar. In 1582 werd echter de Gregoriaanse kalender ingesteld, waarmee het begin van het jaar naar 1 januari verschoof.

Toch blijft men in Florence ook op 25 maart Nieuwjaar vieren, ondanks het feit dat in 1749 werd vastgesteld dat 1 januari de enige echte Nieuwjaarsdag mocht zijn. Er zijn veel festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar, waaronder een prachtige historische stoet die naar de SS Annunziata trekt, waar witte lelies worden neergezet bij het schilderij van de Annunciatie. Lees meer over Nieuwjaar in Florence

Giornate FAI di Primavera
25 en 26 maart 2023, heel Italië
Ontdek in het voorjaar de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens de Giornate FAI di Primavera hun deuren.

Via deze link vind je meer informatie plus alle ruim zevenhonderdvijftig locaties in heel Italië waar je dit jaar een kijkje kunt nemen.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Bergamo en Brescia – Culturele Hoofdsteden van Italië in 2023
In 2023 mogen de steden Bergamo en Brescia zich beide Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Ter ere daarvan worden er veel speciale evenementen en exposities georganiseerd.

De Accademia Carrara in Bergamo toont van 28 januari tot 4 juni tijdens een unieke (want allereerste) tentoonstelling over Cecco del Caravaggio ongeveer veertig werken van / met Francesco Boneri, de meest mysterieuze leerling van Caravaggio, die tevens model stond voor minstens zes werken van Caravaggio, waaronder zijn David en Goliath en Amor Vincit Omnia.

In het Museo di Santa Giulia in Brescia maak je van 14 februari tot 28 mei kennis met schilder Giacomo Ceruti, terwijl je er van 24 maart tot 25 juni, tijdens het Brescia Photo Festival, schitterende foto’s bewondert.

Van 21 januari tot 11 juni bewonder je in het Palazzo Martinengo in Brescia de tentoonstelling Lotto, Romanino, Moretto, Ceruti – met meer dan tachtig meesterwerken van deze en andere lokale schilders.

Het volledige programma vind je via deze link op de website Bergamo Brescia 2023. Ook via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van alle nieuws en evenementen.

ROVERETO

Giotto e il Novecento
tot 19 maart 2023, Mart
In het Mart – Museo d’arte moderna e contemporanea in Rovereto – is deze winter een tentoonstelling te zien over Giotto, die onder meer de fresco’s in de Cappella degli Scrovegni in Padova schilderde.

Behalve werk van de hand van deze middeleeuwse meester zijn ook schilderijen te zien van grote kunstenaars die door Giotto werden beïnvloed, zoals Giorgio Morandi, Fausto Melotti, Lucio Fontana, Henri Matisse, Mark Rothko, James Turrell en Carlo Carrà, wiens Le figlie di Loth uit 1919 is gekozen als campagnebeeld van de expositie.

TURIJN

Rembrandt incontra Rembrandt – dialoghi in Galleria
tot 16 april 2023, Galleria Sabauda
In Turijn bezoek je een tentoonstelling die volledig is gewijd aan een van de beroemdste Nederlandse schilders: Rembrandt van Rijn.

In de Spazio Scoperte van de Galleria Sabauda zijn tweeëntwintig werken te zien, van musea over de hele wereld, waaronder De maaltijd te Emmaus en Een oude man slapend bij het vuur. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

MILAAN

Bosch e un altro rinascimento
tot 12 maart 2023, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale bewonder je deze winter tien originele kunstwerken van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch (1453-1516), afkomstig uit onder meer Brugge, Venetië, Florence, Lissabon en Madrid, waaronder Trittico delle Tentazioni di Sant’Antonio, Trittico del Giudizio Finale, San Giovanni Battista en Trittico degli Eremiti.

Daarnaast omvat de tentoonstelling ongeveer negentig werken van zijn tijdgenoten. Meer informatie vind je op de website van het Palazzo Reale.

Mecenati, collezionisti, filantropi – dai Medici ai Rothschild
tot 26 maart 2023, Gallerie d’Italia
De kunstgeschiedenis wordt niet alleen geschreven door de grote kunstenaars, maar ook door hun opdrachtgevers, in de hoedanigheid van geldschieters en begunstigers. De Gallerie d’Italia in Milaan organiseert daarom een tentoonstelling met meer dan honderdtwintig meesterwerken die dankzij onder meer de familie De’ Medici of Farnese konden worden gemaakt.

Je bewondert onder meer de Madonna della Scala van Michelangelo, een Napolitaans vergezicht van Gaspare Vanvitelli, San Girolamo penitente van Caravaggio en een portret van Lorenzo il Magnifico van Bronzino. Via deze link vind je meer informatie over deze tentoonstelling.

Andy Warhol
tot 26 maart 2023, Fabbrica del Vapore
De Fabbrica del Vapore in Milaan opent dit najaar de deuren voor Andy Warhol. Tot 26 maart 2023 bekijk je de tentoonstelling Andy Warhol – La pubblicità nella forma, met meer dan driehonderd objecten die de carrière van Warhol van begin jaren vijftig tot de jaren tachtig symboliseren.

ASTI

Boldini e il mito della Belle Époque
Palazzo Mazzetti in Asti, tot 10 april 2023

VENETIË

Vittore Carpaccio – dipinti e disegni
18 maart tot 18 juni 2023, Palazzo Ducale, Venetië
Het appartement van de Doge in het Palazzo Ducale biedt dit voorjaar onderdak aan de schitterende expositie Vittore Carpaccio – dipinti e disegni, waarin de schilderijen en tekeningen van de Venetiaanse kunstenaar Vittore Carpaccio centraal staan.

Het is de eerste solotentoonstelling die sinds 1963 aan Carpaccio wordt gewijd, met meer dan vijfenveertig van zijn werken, uit musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

De’ visi mostruosi e caricature – da Leonardo da Vinci a Bacon
tot 27 april 2023, Palazzo Loredan
In Venetië laaf je je aan monsterlijke gezichten en karikaturen, van de hand van onder meer Leonardo da Vinci, Tiepolo, Carracci, Parmigianino en Francis Bacon.

Er zijn in totaal meer dan vijfenzeventig werken te zien, met bruiklenen uit onder meer het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence en het Castello Sforzesco in Milaan. In dit artikel lees je meer over deze expositie.

BOLOGNA

I pittori di Pompei
tot 1 mei 2023, Museo Civico Archeologico
Tot 1 mei 2023 reis je in het Museo Civico Archeologico in Bologna terug in de tijd, naar de periode dat er in Pompeï de prachtigste villa’s verrezen, waar de kamers werden gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tijdens de tentoonstelling I pittori di Pompei bewonder je meer dan honderd van deze fresco’s, die afkomstig zijn uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Centraal staan echter niet alleen deze werken, maar ook en vooral de makers ervan; de pictores, oftewel de schilders van de fresco’s in de villa’s van Pompeï, Herculaneum en andere plekken aan de voet van de Vesuvius.

Hoe gingen ze te werk? Welke technieken gebruikten ze? Hoe realiseerden ze die heldere kleuren? Hoe was de relatie met hun opdrachtgever?

Meer informatie vind je op deze website, die speciaal voor de tentoonstelling I pittori di Pompei is gemaakt en je alvast virtueel laat meegenieten van de expositie.

Jago – Banksy – TVBoy e altre storie controcorrente
tot 7 mei 2023
In het Palazzo Albergati bewonder je iconische street art-werken van onder anderen Banksy, Jago en TVBoy. Er zijn meer dan zestig werken te zien, waaronder Girl with Balloon en Bomb Love van Banksy, Memoria di sé en Habemus Hominem van Jago en de serie baci (kussen) en eroi (helden) van TVBoy. Via deze link vind je meer informatie.

Love in the time of Covid | TvBoy (2020) | Pop House Gallery

FLORENCE

Reaching for the stars – da Maurizio Cattelan a Lynette Yiadom-Boakye
4 maart tot 18 juni 2023, Palazzo Strozzi, Florence
In het Palazzo Strozzi bewonder je dit voorjaar een selectie moderne kunst van internationale kunstenaars. Er is werk te zien van onder anderen Maurizio Cattelan, Damien Hirst, Cindy Sherman, William Kentridge, Berlinde De Bruyckere en Lynette Yiadom-Boakye, ter ere van het dertigjarig bestaan van de Collezione Sandretto Re Rebaudengo, een van de bekendste en meest prestigieuze collecties moderne kunst in Italië.

De moderne kunstwerken zullen door het hele palazzo te zien zijn, met zowel fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst en installaties – met ook een spectaculaire nieuwe installatie voor de binnenplaats.

foto: La rivoluzione siamo noi (detail) van Maurizio Cattelan (2000)
Fondazione Sandretto Re Rebaudengo

Escher
wegens succes verlengd tot 7 mei 2023, Museo degli Innocenti
Het Museo degli Innocenti (een van de onbekendere musea in Florence) biedt tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt.

In de zalen van een van de oudste weeshuizen ter wereld vergaap je je onder meer aan Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, aan zijn beroemde metamorfosen en aan zijn dag en nacht.

Escher bezocht Italië voor het eerst in 1922. Hij verhuisde uiteindelijk zelfs naar het land dat zijn hart wist te veroveren en dat in veel van zijn werken voorkomt.

Meer informatie vind je op de speciale website voor deze Escher-tentoonstelling. Meer over Eschers liefde voor Italië lees je hier.

PERUGIA

Il meglio maestro d’Italia – Perugino nel suo tempo
4 maart tot 11 juni 2023, Galleria Nazionale dell’Umbria
2023 is het jaar van Perugino. De bekende kunstschilder overleed exact vijfhonderd jaar geleden, in 1523. Ter ere van dit bijzondere jubileum organiseert de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia van 4 maart tot 11 juni de tentoonstelling Il meglio maestro d’Italia – Perugino nel suo tempo.

Je bewondert de mooiste werken van de ‘beste meester van Italië’, waaronder zijn Lo Sposalizio della Vergine (op de foto hieronder), dat speciaal voor deze expositie terug naar Italië komt. Via deze link vind je meer informatie.

Lo Sposalizio della Vergine | Perugino
Musée des Beaux-Arts, Caen

ROME

Giuseppe Penone
14 maart tot 28 mei 2023, Galleria Borghese
Galleria Borghese presenteert van 14 maart tot 28 mei 2023 een grootse overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone. Giuseppe Penone werd in 1947 geboren in Garessio (Piemonte).

Hij studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, de stad waar hij nog altijd woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestigverzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst.

Penone werpt een nieuw licht op onze relatie met de natuur. De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen. Je bewondert iconische sculpturen en ruimtevullende installaties, maar ook bescheiden en intieme werken van Penone.

Canova – l’ultimo principe
tot 28 juni 2023, Accademia Nazionale di San Luca, Rome
De Accademia di San Luca – het Sint-Lucasgilde – in Rome brengt een eerbetoon aan Antonio Canova, een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers.

De expositie belicht met name de periode van 1800 (toen Canova lid werd van de Accademia di San Luca) tot zijn dood in 1820. Via deze link vind je alle details voor de expositie (inclusief informatie om je bezoek te reserveren).

Michelangelo Pistoletto – Infinity
18 maart tot 15 oktober 2023, Chiostro del Bramante
Het Chiostro del Bramante is een van onze favoriete expositieruimtes in Rome. Dit jaar bezoek je er de tentoonstelling Michelangelo Pistoletto – Infinity, met vijftig werken en vier grote installaties van deze meester van de arte povera. Via deze link lees je meer details.

Van Gogh
tot 7 mei 2023, Palazzo Bonaparte
Vooruitlopend op de honderdzeventigste geboortedag van Vincent van Gogh, op 30 maart 2023, organiseert Palazzo Bonaparte, aan het beroemde Piazza Venezia in Rome, een grootse tentoonstelling over Van Gogh.

Tot 7 mei 2023 bewonder je ongeveer zestig werken van Van Gogh in hartje Rome, waaronder het zelfportret dat hij in 1887 maakte. Veel van deze werken zijn afkomstig uit het Kröller-Müller Museum.

Via de website van het Palazzo Bonaparte lees je alle details over deze grote Van Gogh-tentoonstelling.

Arte liberata 1937-1947 – capolavori salvati dalla guerra
tot 10 april 2023, Scuderie del Quirinale
De Scuderie del Quirinale staan garant voor schitterende exposities. Dit keer bewonder je er meer dan honderd meesterwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in veiligheid werden gebracht en lees je de verhalen achter deze reddingsoperaties. Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling.

Il viaggio di Enea – da Troia a Roma
t
ot 10 april 2023, Forum Romanum
In de Tempio di Romolo (de tempel van Romulus) op het Forum Romanum treed je in de voetsporen van Aeneas, die uit Troje vertrok om uiteindelijk in Rome te belanden. Je bewondert er vierentwintig antieke ornamenten uit twaalf verschillende archeologische musea, onder meer uit Napels, Sperlonga, Tarquinia en Paestum, en maakt kennis met Aeneas zelf, maar ook met zijn ouders en de prins van Troje.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling. In deze blog nemen we je mee op reis langs de route die Aeneas aflegde.

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
tot 23 april 2023, Musei Capitolini
In de Capitolijnse Musea bewonder je de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Roma Medievale – il volto perduto della città
Museo di Roma – Palazzo Braschi, tot 16 april 2023

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS

SuperNature – Lediesis
Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN), tot 22 mei 2023
Street art in het museum? Si! In het MANN bewonder je dit voorjaar Lediesis’ portretten van hedendaagse heldinnen, zowel in de Giardini delle Fontane als tussen de fresco’s, waar de werken van Lediesis een unieke dialoog aangaan met de antieke meesterwerken van het museum.

Lucio Dalla – il sogno di essere napoletana
tot 25 juni 2023, Museo Archeologico Nazionale di Napoli
De Italiaanse singer-songwriter Lucio Dalla wordt tijdens deze expositie in het zonnetje gezet. Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Van Gogh – the immersive experience
tot 30 april 2023, Chiesa di San Potito
In deze inmiddels beroemde expositie dompel je je onder in de wereld van Van Gogh. Je neemt even plaats in zijn slaapkamer, wervelt mee in zijn sterrennacht en geniet van meer dan driehonderdvijftig werken van Van Gogh die worden geprojecteerd zodat je je er echt even onderdeel van voelt.

Het decor van dit alles is de Chiesa di San Potito, niet ver van het archeologisch museum. De San Potito doet inmiddels geen dienst meer als kerk maar biedt meer dan duizend vierkante meter aan kleurrijke kunst. Via deze link vind je meer informatie over deze tentoonstelling.

Artemisia Gentileschi a Napoli
tot 20 maart 2023, Gallerie d’Italia
Artemisia Gentileschi woonde en werkte bijna tien jaar in Napels. Ze overleed er in 1653, met een schat aan meesterwerken in haar nalatenschap. De tentoonstelling in de Gallerie d’Italia focust op Artemisia’s tijd in Napels.

Er zijn maar liefst eenentwintig doeken te zien, waaronder Betsabea al bagno en een zelfportret in de kleding van Santa Caterina d’Alessandria. Oorspronkelijk is dit werk te zien in de National Gallery in Londen; het is de eerste keer dat het op Italiaanse bodem tentoongesteld wordt. Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling.

NEDERLAND

Alberto Lattuada, meester naast Fellini
t/m 29 maart in Eye Filmmuseum, Amsterdam
Met een programma rond Alberto Lattuada (1914-2005) keert het werk van een van de beter bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de bioscoop. Eye Filmmuseum vertoont twaalf films van deze veelzijdige Italiaanse filmmaker, die een scherpe kijk op de maatschappij had.

Lattuada werkte samen met Fellini en vele sterren, onder wie Anna Magnani, Giulietta Masina en Nastassja Kinski. De selectie beslaat maar liefst vier decennia Italiaanse filmgeschiedenis: deels vintage prints, maar vooral prachtig gerestaureerd en (soms 4K) gedigitaliseerd. Zie deze link voor alle details.

De Bentvueghels – een berucht kunstgenootschap in Rome
t/m 4 juni 2023, Centraal Museum Utrecht
Rond 1620 vestigde een groep kunstenaars uit de Nederlanden zich in Rome. Ze noemden zich de Bentvueghels, aangezien ze zichzelf zagen als kleurrijke vogels. Er werd veel gefeest, maar de stad leverde ook veel inspiratie voor unieke schilderwerken. Een kleine collectie is dit voorjaar te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Wil je in Rome in de voetsporen van de Bentvueghels treden? Volg dan onze City Walk langs de plekken waar deze Nederlandse kunstenaars graag en vaak kwamen.

Sofonisba Anguissola
t/m 11 juni 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
In samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling organiseert Rijksmuseum Twenthe de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland.

Sofonisba Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis.

Via deze link vind je meer informatie over de expositie over Sofonisba Anguissola. Ter ere van La Festa della Donna geeft Wendy Fossen van Casa dell’Arte op 8 maart een lezing over Sofonisba Anguissola.

Sterven in schoonheid
tot en met 26 maart 2023, Drents Museum
Tijdens de tentoonstelling Sterven in schoonheid – de wereld van Pompeï en Herculaneum maak je kennis met deze Romeinse steden, die in 79 na Christus bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius.

In deze tentoonstelling staat het rijke leven van de inwoners van Pompeï en Herculaneum vóór de allesverwoestende uitbarsting centraal. Je bewondert met name de schitterende kunstwerken waarmee ze zich omringden.

Er zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum te zien, waaronder veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen bustes, fonteinen en gouden sieraden.

Piranesi op papier
t/m 5 maart 2023, Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Piranesi op papier is een presentatie met negenendertig werken over onderzoek naar alle Piranesiprenten uit de museumcollectie.

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was de meest beroemde graficus van zijn tijd en in dit onderzoeksproject staat zijn wereld van papier centraal.

Het onderzoek en de presentatie tonen niet alleen de uitgebreide collectie prenten van de Italiaanse kunstenaar, maar laten ook zijn beslissingen zien als levende, reizende maker, handelaar, en zijn bruisende werkplaats.

Museum Boijmans Van Beuningen bevat met zevenhonderdeenenvijftig werken de omvangrijkste verzameling van Piranesi’s prenten in museaal Nederland. Door de lichtgevoeligheid en kwetsbaarheid van de werken zijn ze nu maximaal drie maanden te zien, daarna drie jaar lang niet, omdat ze moeten ‘rusten’. Daarom is het een zeldzame kans om Piranesi’s prenten te bewonderen.

Als museumbezoeker biedt deze expositie de uitgelezen kans om de indrukwekkende werken van deze beroemde Italiaanse kunstenaar te bewonderen, maar ook om meer te weten te komen over Piranesi’s leven en werk als graficus en kunstenaar.

Via deze link vind je meer informatie over deze unieke tentoonstelling; hier duik je in de digitale bestandscatalogus.

In januari en februari geeft conservator Mireille Linck speciale rondleidingen waarin ze bezoekers meeneemt in haar onderzoeksproject naar de prenten van Piranesi.

Gianni Versace Retrospective
t/m 7 mei 2023, Groninger Museum
Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven.

Het is de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

Via deze link vind je de openingstijden en andere praktische informatie om je bezoek aan de tentoonstelling te plannen.

The Amsterdam Coffee Festival
30 maart – 1 april 2023, Amsterdam

Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Gedurende een heel weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon. Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

BELGIË

Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme
tot 23 april 2023, Museum voor Schone Kunsten (MSK), Gent
Geïnspireerd door Caravaggio, dé Italiaanse meester van het chiaroscuro (het contrast tussen licht en donker), schilderde de Vlaamse kunstenaar Theodoor Rombouts (1597-1637) een aantal prachtige werken.

Tot 23 april 2023 kun je zijn werk tijdens de expositie Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent met eigen ogen zien.

Het is de allereerste solotentoonstelling die aan Rombouts’ werk is gewijd. In deze blog vertellen we je daar meer over.

I wish I were Italian – Thomas Dielman
3 maart t/m 28 april 2023, Gemeenschapscentrum Het Huys, Ukkel
Voor de serie I wish I were Italian die dit voorjaar te zien is in Het Huys in Ukkel liet Thomas Dielmans zich inspireren door Italië. Thomas: ‘Een jaar in Parma heeft me doen inzien dat een zoektocht naar schoonheid geen tijdverlies is maar een zeer waardevolle invulling van je tijd. Mijn wereld kreeg kleur, mijn verbeelding werd aangewakkerd en kreeg vleugels.

Het strand van Rimini, Nessun Dorma van Puccini, de Pietà van Michelangelo, de citroengeur in Sicilië, de Santa Maria Novella in Firenze, Il Gattopardo van Visconti, mortadella met pistacchio, het Canal Grande in Venetië en La Tempesta van Giorgione…

In mijn schilderijen heb ik een absolute hoofdrol willen geven aan de kleuren door ze in sommige delen van het doek een abstracte ruimte te geven los van elke figuratieve rol. Pleinen en kerken waarvan de verhoudingen kloppen en waardoor je je een prins waant door er over en langs te lopen.

Beelden gehouwen uit marmer waarbinnen je een hartslag vermoedt, aangeboren fierheid waardoor je zelf een rechtere houding aanneemt. Schilderijen die er zo smakelijk uitzien dat je er deel van zou willen uitmaken. Italianen die geboren zijn met smaak in hun DNA en een duizelingwekkende bijdrage hebben geleverd aan de kunstgeschiedenis.

Hun meesterschap in de beeldende kunsten heeft een weerslag gevonden in de benaming van vele kleuren met een Italiaanse link. Ofwel een link met een stad of regio: Venetiaans rood, rauwe Siena, Magenta, Veronagroen, Napelsgeel, Capri-blauw of Pompeï-rood.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief