Home » Ciao tutti Agenda – maart
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Ciao tutti Agenda – maart

In onze agenda van maart vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festa della Donna
8 maart, heel Italië
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat maar die in Italië de prachtige naam Festa della Donna (Feest van de Vrouw) heeft gekregen.

Italiaanse vrouwen krijgen die dag een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op.

Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners of vriendjes. Ze geven deze vrolijke gele bloemetjes ook aan al hun vriendinnen, buurvrouwen en zelfs collega’s.

De Iden van maart – de moord op Julius Caesar
15 maart, Rome
15 maart van het jaar 44 voor Christus was voor Gaius Julius Caesar bepaald geen feestdag. Hij werd op die dag, op de idus van maart, vermoord. Zijn vermeende laatste woorden, gericht aan zijn moordenaar, zijn wereldberoemd geworden. ‘Et tu, Brute?’ zou hij hebben gezegd. ‘Ook jij, Brutus?’

Hoe afschuwelijk deze dag lang geleden ook was, vandaag de dag is 15 maart in Rome aanleiding voor een keur aan evenementen die Julius Caesar in herinnering brengen. Er zijn bijvoorbeeld toneelvoorstellingen en speciale rondleidingen op het Forum Romanum en er wordt een bijzonder eerbetoon gebracht aan het beeld van Caesar aan de Via dei Fori Imperiali.

Het volkslied verjaart
17 maart, heel Italië
Op 17 maart 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen met Vittorio Emanuele II als eerste koning van Italië. Turijn werd de hoofdstad van het verenigde Italië. Alhoewel, verenigd… Italië is eigenlijk nog steeds meer een samenvoeging van twintig verschillende regio’s dan een echte eenheid…

Wie op 17 maart de eenheid wil vieren, zingt Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’. Dit is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli. Via deze link vind je het volsklied, mét vertaling en uitleg.

Antiche Camelie della Lucchesia
14 t/m 29 maart, Sant’Andrea di Compito (Lucca)
Elk voorjaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito (Lucca) van kleurrijke camelia’s. In 2020 vinden de cameliaweekenden plaats op 14 en 15 maart, 21 en 22 maart en op 28 en 29 maart. Lees ook onze blog over dit Toscaanse cameliafestijn.

Zeppole voor San Giuseppe (Vaderdag)
19 maart, heel Italië
Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (de heilige Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe.

De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna staan de bakkers al voor dag en dauw op om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam of met amandelspijs.

Op Sicilië worden sfingi di San Giuseppe bereid: schelpen van bladerdeeg met een vulling van ricotta en sinaasappel- of citroenschilletjes. In andere delen van Italië worden vandaag de traditionele zeppole di San Giuseppe (soesjes van Sint-Jozef) verorberd.

Op de feestdag van San Giuseppe, die immers de vader van Jezus was, wordt in Italië ook Vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag, maar de Italiaanse babbo moet de festiviteiten nu uitstellen tot na zijn werkdag. Alleen meubelmakers en timmerlieden houden de officiële feestdag van hun patroonheilige nog in ere. Zij kunnen zich al vroeg te goed doen aan de heerlijke zeppole en de onverdeelde aandacht van vrouw en kinderen.

Palio dei Somari – ezelrace in Torrita di Siena (Toscane)
14-22 maart 2020
Net buiten Siena, in het dorpje Torrita di Siena, wordt op de eerste zondag na 19 maart een bijzondere palio gereden: de Palio dei Somari. Jozef, die als timmerman niet de beschikking had over een paard, vervoerde zijn planken, kastjes en stoelen vaak op een ezel – en ook nu nog zijn het ezels die het tijdens deze bijzondere race tegen elkaar opnemen. Nou ja, race: een ezel doet nu eenmaal wat hij zelf wil, dus sta niet gek te kijken als er ineens eentje stokstijf stil blijft staan of weer terug naar de start rent…

foto: Stefano Mazzola

Vier de lente tijdens de FAI Giornate di Primavera!
21 en 22 maart 2020

Ontdek in het voorjaar de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel  monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens de FAI Giornate di Primavera (de zogeheten Lentedagen, georganiseerd door de Italiaanse monumentenzorg, Fondo Ambiente Italiano) hun deuren. Op de website GiornateFAI.it vind je alle details.

Nieuwjaar in Florence (Toscane)
25 maart
In Florence luidt men twee keer het nieuwe jaar in. Naast de officiële Nieuwjaarsdag, op 1 januari, vieren de Florentijnen ook op 25 maart het nieuwe jaar – precies negen maanden voor de geboorte van Jezus. Vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1750 werd 25 maart door de katholieke kerk nog groots gevierd en in Florence zelfs gezien als begin van het kalenderjaar. In 1582 werd echter de Gregoriaanse kalender ingesteld, waarmee het begin van het jaar naar 1 januari verschoof.

Toch blijft men in Florence ook op 25 maart Nieuwjaar vieren, ondanks het feit dat in 1749 werd vastgesteld dat 1 januari de enige echte Nieuwjaarsdag mocht zijn. Er zijn veel festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar, waaronder een prachtige historische stoet die naar de SS Annunziata trekt, waar witte lelies worden neergezet bij het schilderij van de Annunciatie. Lees meer over Nieuwjaar in Florence

IJsconcerten in Val di Sole (Trentino-Alto Adige)
Voor het eerst is het mogelijk om in Val di Sole een ijsconcert bij te wonen. Op maar liefst 2600 meter hoogte, op de Presena-gletsjer, vlak bij de aankomst van de kabelbaan Paradiso, is in een iglo een speciale concertzaal gebouwd, die plaats biedt aan tweehonderd gasten.

In januari, februari en maart wordt een reeks concerten gegeven, variërend van pop tot rock tot jazz, alles gespeeld op muziekinstrumenten gemaakt van ijs door de Amerikaanse artiest Tim Linhart. Voor of na de concerten is het mogelijk om het ijslab, waar de instrumenten worden gemaakt, te bezoeken.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Raffaello
Scuderie del Quirinale, 5 maart tot 2 juni 2020
Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat Rafaël overleed. Hij blies zijn laatste adem uit in Rome, op 6 april 1520, op slechts 37-jarige leeftijd.

Dit jubileum is op verschillende plekken in Italië aanleiding tot bijzondere tentoonstellingen en evenementen, van Rafaëls geboorteplaats Urbino tot Rome, waar hij een aantal van zijn grootste meesterwerken achterliet.

De meest spectaculaire tentoonstelling draagt simpelweg de voornaam van de schilder: Raffaello. Deze expositie vindt van 5 maart tot 2 juni 2020 plaats in de Scuderie del Quirinale en toont de bezoeker meer dan tweehonderd werken van Rafaël, met vooral veel schilderijen en schetsen.

Zoveel werken van Rafaël zijn nog nooit onder één dak te zien geweest. Er is nauw samengewerkt met de Galleria degli Uffizi in Florence, die het grootste aantal werken van Rafaël in bezit heeft. Meer dan veertig werken van Rafaël worden tijdelijk uitgeleend aan de Scuderie del Quirinale, voor een uniek eerbetoon aan Rafaël.

De tentoonstelling Raffaello is te zien van 5 maart tot 2 juni 2020 in de Scuderie del Quirinale (Via 24 Maggio 16, Rome). Tickets zijn te bestellen via deze link (reserveer tijdig!).

Rafaël in de Domus Aurea
Domus Aurea, 24 maart 2020 tot 10 januari 2021
In de Sala Ottagona en de omliggende ruimtes is ter gelegenheid van 500 jaar Rafaël een expositie te zien met in de hoofdrol de zogenaamde grottesche, kleurrijke tekeningen die onder meer zijn teruggevonden op de muren en plafonds van Nero’s Domus Aurea.

Er wordt uitgebreid ingegaan op deze kunstvorm die Rafaël heeft beïnvloed, met virtuele snufjes die je een inkijkje geven in het Rome van de renaissance. Kijk voor meer informatie op de speciale website voor deze tentoonstelling.

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, tot 29 maart 2020
Tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Gratis museumweek in Rome
De Italiaanse minister van cultuur heeft aangekondigd dat de staatsmusea en archeologische sites in Rome in maart een week lang gratis hun deuren openen. Je kunt onder meer gratis naar het Colosseum, het Forum Romanum, Palazzo Barberini, Castel Sant’Angelo, Galleria Borghese (hiervoor moet je wél nog altijd een tijdslot reserveren) en de Thermen van Caracalla. Ook Ostia Antica is tijdens deze museumweek gratis te bezoeken. Let wel: de gratis toegang op de eerste zondag van de maand vervalt hiermee.

Civis Civitas Civilitas – Roma antica modello di città
Mercati di Traiano Museo dei Fori Imperiali
, tot 6 september 2020
Wil je meer weten over de stedelijke architectuur tijdens de Romeinse oudheid? Deze tentoonstelling vertelt je er alles over, met schitterende schaalmodellen en reconstructies. Meer informatie vind je via deze link.

Eterna Bellezza – Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, tot 15 maart 2020

Lees meer over deze schitterende tentoonstelling in ons uitgebreide artikel met foto’s van Canova’s meesterwerken.

I Love Lego
Palazzo Bonaparte, tot 19 april 2020
Dompel jezelf onder in een wereld van Lego, met schitterende constructies bestaande uit duizenden bouwsteentjes. Lees meer over I Love Lego

Santi Pietro e Paulo – El Greco
Palazzo Rhinoceros, tot 15 maart 2020
Na Michelangelo’s Adolescente, een ontroerend beeld van een hurkende jongeman, bewonder je in het Palazzo Rhinoceros in Rome het schilderij Santi Pietro e Paolo van El Greco. De apostelen Petrus en Paulus zijn goed te herkennen: Petrus aan de sleutel in zijn linkerhand en Paulus aan het open boek. El Greco schilderde het werk tussen 1587 en 1592.

Palazzo Rhinoceros is gratis toegankelijk. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag, van twaalf uur ’s middags tot middernacht (laatste toegang om 23.30 uur).

C’era una volta Sergio Leone
Ara Pacis, Rome, tot 3 mei 2020
De Romeinse regisseur Sergio Leone is de ongekroonde koning van de spaghettiwestern, met klassiekers als Once Upon a Time in the West en The Good, The Bad and The Ugly. Het museum bij de Ara Pacis eert Leone met een schitterende overzichtstentoonstelling, een beeldend eerbetoon van een hedendaagse filmkoning.

ELDERS IN ITALIË

Escher in Trieste
Salone degli Incanti, Trieste, tot 7 juni 2020
Tot 7 juni 2020 bewonder je in Trieste de intrigerende werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Check de speciale website bij de tentoonstelling voor meer informatie.

Vincolo d’union | Maurits Cornelis Escher | © The M.C. Escher Company

Canova vs. Thorvaldsen
Milaan, t/m 15 maart 2020
Net als Antonio Canova woonde ook de Deense Bertel Thorvaldsen eind achttiende, begin negentiende eeuw in Rome. Dat zorgde niet voor een bijzondere vriendschapsband tussen beide beeldhouwers, maar voor een flinke rivaliteit.

De Gallerie d’Italia, aan het Piazza della Scala, heeft nu ruim honderdvijftig van hun werken naast elkaar gezet, zodat je zelf kunt oordelen welke kunstenaar de mooiste beelden maakte…

Canova – I volti ideali
Galleria d’Arte Moderna, Milaan, tot 15 maart 2020
Nog meer Canova in Milaan, dankzij deze expositie in de Galleria d’Arte Moderna (GAM), met een aantal nooit eerder tentoongestelde beelden van Canova, met onder meer zijn Corinne en Muse.

Donne nell’Arte: da Tiziano a Boldini
Palazzo Martinengo, Brescia (Lombardije), tot 7 juni 2020
Geniet van vrouwen in de kunst, in het prachtige Palazzo Martinengo in Brescia. De hoofdrol tijdens de expositie Donne nell’Arte is exclusief voor vrouwen, in al hun veelzijdigheid vereeuwigd door bekende en minder bekende schilders.

Leggere – Steve McCurry
Arengario, Monza (Lombardije), tot 13 april 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Begin 2020 zijn ze allemaal te zien in de Arengario (het vroegere stadhuis) van Monza, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat je ze wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Rome, © Steve McCurry (1984)

De Etrusken – reis naar de wereld van de Rasna
Museo Civico Archeologico di Bologna, tot 24 mei 2020
In het archeologisch museum van Bologna (aan de Via dell’Archiginnasio 2) vindt een grote tentoonstelling over de cultuur van de Etrusken plaats. Er zijn circa 1400 objecten te zien, afkomstig uit het museum zelf en uit zestig andere musea van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de speciale website die voor de tentoonstelling in het leven is geroepen.

foto: Roberto Serra | Electa

Fellini – een onsterfelijk genie in Rimini
Castel Sismondo, Rimini, verlengd tot 13 april 2020
Op 20 januari 1920 zag Federico Fellini het levenslicht in Rimini. Deze meester van de Italiaanse film – van onder meer La Dolce Vita, Roma en Amarcord – wordt honderd jaar na zijn geboorte geëerd met de schitterende tentoonstelling Fellini 100 – genio immortale, die tot 13 april te zien is in Castel Sismondo in Rimini. Daarna verhuist de expositie naar het Palazzo Venezia in Rome.

Meer informatie vind je op de speciale website mostrafellini100.it, met schitterende foto’s om alvast in de stemming te komen voor de mooiste herinneringen aan Fellini’s wereld.

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!